Ce sonerie video si camera video de securitate am ales pentru casa

Curand se fac aproape doi ani de cand folosesc sonerie cu camera si camera de supraveghere video marca Eufy si aproape un an de cand am montat senzorul de miscare de la aceeasi firma. Acesta are rolul de declansator pentru a incepe inregistrarea video simultan cu cele doua camere, de la usa si de la garaj. Practic, daca acest senzor detecteza miscare pe aleea din curte, camerele video incep sa filmeze si sa salveze timp de un minut.

Nu m-am gandit initial sa scriu un articol despre sonerie si camera video de supraveghere, dar uite ca in lipsa inspiratiei pentru un alt gen de articol, scriu despre ele. Din punctul meu de vedere, poate ca nu-i nici cea mai desteapta idee sa scrii despre securitatea casei si unde ai senzorii de miscare si camerele video de supraveghere amplasate. Dar o fac, bazandu-ma ca nu ma citeste nicio persoana cu rea intentie.

In timpul renovarii casei am avut cea mai proasta inspiratie sa anulez vechea sonerie si sa cred ca nu voi mai avea nevoie de alta. Mi-am dat seama de asta pana cand am terminat cu renovarea si ne-am mutat, iar vecinii, curierii si alte persoane care ne cautau, fie ciocaneau in usa la intrare, fie se dadeau 2 metri mai la dreapta si bateau in geamul de la sufragerie, dar de ce nu, veneau si la usa din spate.

Dupa cateva experiente de genul am decis sa cumpar o sonerie wireless cu camera. Am vazut cateva in magazine, dar nimic care sa ma multumeasca. Apoi am inceput sa caut pe net si m-am oprit la acest kit sonerie video eufy care include soneria propriu zisa si statia din casa care suna si memoreaza inregistrarile video.

La cateva luni distanta, pana sa plecam in vacanta in Romania, am cumparat si o camera video de supraveghere tot wireless, pe care am montat-o deasupra usii garajului. Aceasta vede pana in strada, pe o lungime de peste 30 metri. Camera are acumulator, dar nu tine cat promite producatorul, adica 365 zile. Asta poate cu o singura inregistrare pe zi, dau chiar fara sa inregistreze. Eu o incarc cam la 4 luni, depinde de cate ori se activeaza. Sa zic asa, am o medie de maxim 10 notificari. Nu las acumulatorul sa se duca mult sub 30%.

Senzorul de noapte vede foarte bine si sunt multumit. In plus, are difuzor si microfon. Am folosit asta de multe ori cand eram la munca si vorbeam cu sotia si copilul care se aflau in fata camerei. Se aude bine, insa cu un pic de lag din cauza semnalului wifi slab. Se afla la aproape 18m+ de homebase si e si un perete intre ea si statie.

Camera de supraveghere video am setat-o la sensibilitate maxima, dar doar pe detectare umana. Altfel se activa de fiecare data cand batea vantul frunzele prin curte sau cand trecea pisica vecinilor prin fata garajului, fie cantau pasarelele pe garaj deasupra ei. Lungimea inregistrarii e setata doar pe 60 de secunde. Tin pe auto calitatea video live cand ma uit de pe telefon, dar inregistrarile le-am lasat la 2k.

Are si alarma anti furt, daca e zmulsa din perete suna pana o spargi sau o dezactivezi din telefon. La fel, are si alarma daca o setezi noaptea sa sune daca simte/vede om.

Soneria cu camera de la usa de la intrare functioneaza asemanator, e tot pe acumulator, dar il incarc o data la 40-50 de zile. In mod normal trebuia sa tina aproximativ 3 luni, cu un maxim de 10 notificari pe zi. Eu nu reusesc sa scot mai mult de vreo 40-50 si ceva de zile. Oricum, nu las acumulatorul sa se duca sub 15-18%.

Camera soneriei vede foarte bine si ziua si noaptea, iar senzorul este de 2K. Microfonul este extrem de sensibil si aud si ce se vorbeste peste drum, noapte daca e liniste. Imi place foarte mult ca soneria este neagra, nu sare prea mult in evidenta fata de camera de supraveghere care e alba.

Zona de detectare a soneriei de la usa e modificata de mine, deci nu se activeaza din orice unghi prinde miscare pentru ca nu ma intereseaza cand vin vecinii acasa, ci doar cand cineva atinge cutia mea postala sau calca pe aleea din curtea. Sensibilitata senzorului o tin la maxim, dar doar pe tipul de detectare umana. Altfel se activa de fiecare data cand treaceau oameni sau masini pe strada si aveam zeci de inregistrari salvate.

Acest model de sonerie exista si pe varianta fara acumulator, legata direct la alimentare, fiind ceva mai ieftina. Insa modelul wireless are si mufe pentru cablu daca la un moment dat dorim sa o legam la curent. Am dat cu €50 mai mult, dar nu am avut de ales pentru ca anulasem cablurile de curent.

Exista si la sonerie un mic de lag atunci cand ai o conversatie cu cineva de la usa, dar din cate am inteles, cam toate wireless au asa ceva indiferent de marca. Oricum, nimic deranjant.

Senzorul miscare e cel din link, l-am luat cu un an in urma si are rolul doar de a declansa ambele camere video, de la sonerie si de la garaj, sa inregistreze simultan timp de un minut atunci cand acesta simte miscare. Senzorul e pe baterie si in mod normal ar tine 2 ani, apoi trebuie schimbata. L-am montat undeva sub streasina casei, dar nu e cea mai buna pozitie, fiind prea sus si inclinat intr-un unghi nu foarte bun. Oricum, isi face treaba. Din pacate, si el e tot alb si iese putin in evidenta.

Nu doar sensorul are rolul de declansator, ci orice dispozitiv care detecteaza primul miscare le activeaza pe toate sa filmeze.

Un alt aspect care-mi place foarte mult, pot dezactiva ledurile si nu va mai fi evident ca acestea filmeaza. Nu iti dai seama daca sunt in stand-by sau chiar inregistreaza.

Stocarea o fac offline pe statia din casa, dar pot opta si pentru abonament pentru stoare in cloud. Nu ma intereseaza momentan acest lucru si nu vreau sa dau banii cu asta.

Statia homabase se aude foarte tare si are alarma daca o setam sa sune atunci cand e detectata miscare la camere. Are capacitate de stocare de 15GB si e suficient, dar pacat ca nu are si slot de memorie. Are mufa pentru cablu de internet, dar nu am testat daca aceasta conectata la cablul de net are capacitate mai mare de trimis si primit semnal de la camere.

Aplicatia este foarte intuitiva, extrem de usor de folosit si ofera destul de multe optiuni si setari pentru sonerie si camera video.

Camerele sunt active tot timpul cand nu e nimeni acasa sau noaptea dupa ora 21-22. Pana la ora aia ma mai plimb eu pe la garaj si e deranjant sa zangane mereu telefonul si sa tot inregistreze fara un scop. Cand ne intoarcem de la serviciu, le oprim cand suntem pe strada aproape de casa sau fix cand ajungem, dar de cele mai multe ori, inainte de a le declansa inregistrarea. In weekend cand plecam la cumparaturi sau undeva, de activam. Putem sa le si programam, dar mi se pare complicat de setat toate orele. Cu toate ca de luni pana vineri seara cam stim programul si e aproape identic cand plecam la munca si revenim acasa. Insa, in weekend e mai dificil de programat. Are si geofencing, dar nu am testat niciodata cum functioneaza, mai ales ca nu prea las locatia activa pe telefon.

Stiu ca au existat ceva probleme legate de incalcarea drepturilor de intimitate, iar eufy a recunoscut tarziu acest lucru, dar mie nu imi pasa si nu cred ca ma afecteaza cu ceva.

Planuiesc sa mai cumpar inca un sensor de miscare si inca o camera de supraveghere video, dar inca ma mai gandesc daca merg pe una normala ca cea de la garaj sau una cu panou solar.

Mai multe detalii tehnice gasiti accesand link-urile de mai sus din articol sau puteti sa-mi puneti aici pe blog orice intrebare legata de oricare dintre cele 3 dispozitive.

PS: interesant este si articolul despre masuri de siguranta pentru acasa.

Ultuma actualizare 14 February 2023 by Alexandru Ionut

3 thoughts on “Ce sonerie video si camera video de securitate am ales pentru casa”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.