Cum aflam ce componenta a pc-ului nu functioneaza corect

Calculatorul poate parea o masinarie destul de complexa, in special atunci cand nu stim foarte multe despre functionalitatea componentelor hardware ale acestuia. Anumite componente ale calculatorului se pot defecta si nu exista o metoda clara care sa indice care componenta a calculatorului nu functioneaza in parametrii normali. Mai jos gasim un ghid care ne poate ajuta in rezolvarea problemelor calculatorului, mai ales pe utilizatorii care au doar putina experienta in acest domeniu.

Principalele componente ale unui calculator care tind sa se defecteze

In continuare am listat majoritatea componentelor hardware ale unui calculator care tind sa se defecteze in timp si majoritatea problemelor comune cauzate de fiecare dintre acestea. Inainte de a incepe sa analizam componentele calculatorului, pentru a depista care dintre acestea nu functioneaza corect sau este defecta, ne asiguram ca unitata centrala este conectata la electricitate, verificam daca toate cablurile atat din exteriorul unitatii centrale cat si din interiorul acesteia sa fie corect conectate.

1. Probleme cu sursa calculatorului

Calculatorul nu poate porni fara aceasta componenta. Sursa este piesa care da viata calculatorului. Aceasta este conectata direct cu placa de baza si cu multe alte componente precum unitatea optica DVD, hard disk, placa video unde e cazul etc.

In continuare voi prezenta o lista cu problemele comune cauzate de o sursa care nu functioneaza corespunzator:

Calculatorul nu porneste

Sursa distribuie curent calculatorului, iar daca acesta nu poate porni, principalul vinovat poate fi chiar sursa unitatii centrale. Cea mai buna metoda pentru a determina daca sursa calculatorului cauzeaza acest lucru, este ascultarea sunetului scos de unitatea centrala. Daca nu auzim nici macar un sunet de ventilator, atunci sursa poate fi arsa. Daca singurul sunet al calculatorului vine de la sursa, probabil ventilatorul acesteia este singurul lucru care functioneaza sau probabil aceasta nu este conectata corect la placa de baza.

DVD-ul sau hard disk-ul nu functioneaza

Un dispozitiv periferic isi poate inceta functionarea atunci cand conexiunea acestuia la sursa calculatorului este pierduta. Verificam cablurile de alimentare la fiecare dintre acestea pentru a vedea daca sunt conectate corespunzator.

Insuficienta putere

Daca tocmai am adaugat o noua componenta la calculator, iar calculatorul nu poate porni, probabil sursa de curent nu furnizeaza suficienta energie pentru a sustine noua componenta. Deconectam componenta atasata initial si pornim calculatorul. Daca acesta functioneaza, trebuie sa cumparam o sursa de curent mai performanta inainte de a conecta iar noua componenta a calculatorului.

Tot din cauza sursei calculatorului se poate bloca sistemul de operare atunci cand folosim o aplicatie care solicita mult mai mult componentele calculatorului. Aceste componente fiind solicitate spre maxim, vor consuma mai multa energie.

Daca sursa de curent a calculatorului s-a ars, atunci putem achizitiona una noua de aici.

2. Probleme cauzate de memoria RAM

Daca memoria RAM nu functioneaza corespunzator, atunci putem descoperii urmatoarele sintome:

Calculatorul nu afiseaza nimic cand este pornit (auzindu-se o secventa ciudata de bipuri / sau lipsa acestora)

Daca in mod normal calculatorul bipaie o singura data in momentul pornirii, ascultam daca acesta emite doua sau mai multe semnale sonore, sau nu bipaie deloc. Pentru mai multe detalii despre codul bipurilor calculatorului, putem vizita acesta pagina. Daca auzim un bipait ciudat al calculatorului, mai mult ca sigur avem o problema cu memoria acestia, in cazul in care nu am adaugat o noua componenta hardware.

Citeste si: Extinderea memoriei pc -ului cu ajutorul unui stick

Eroare blue screen (ecran albastru)

De obicei, erorile blue screen vor aparea atunci cand memoria calculatorului nu functioneaza corespunzator, dar asta nu este intotdeauna o regula. Cautand codul afisat de eroarea blue screen care apare pe ecran, ne putem da seama de cauzele aparitiei acesteia.

Performanta foarte scazuta a calculatorului

Daca sistemului de operare ii va lua mult timp sa lanseze aplicatiile, prima data accesam task managerul pentru a ne asigura daca memoria RAM nu este solicitata la maxim.

Daca aceasta este incarcata spre maxim, incercam sa inchidem aplicatiile lansate care nu le utilizam in acel moment si care folosesc foarte multa memorie RAM. Daca asta nu este de ajuns, atunci trebuie sa mai instalam o placa de memorie RAM, acolo unde este permis acest lucru, adica inca un slot liber.

Placutele de memorie RAM sunt printre cele mai ieftine componente ale unui calculator. Asa ca nu vad de ce nu putem face un minim de efort si sa achizitionam unele de o capacitate mai mare, iar daca placa de baza permite, unele si cu o frecventa mai buna.

Inainte de toate, ar fi recomandata scanarea memoriei RAM pentru a vedea daca aceasta este infectata de malware.

Un instrument foarte bun pentru testarea memoriei RAM (doar pentru a ne asigura daca aceasta functioneaza corect) este memtest86+. Daca vom observa probleme cu memoria RAM-ul in timpul testului (randuri rosii pe ecran), atunci trebuie sa inlocuim modulul (placuta).

Placute de memorie RAM pentru toate bugetele.

3. Probleme cu dispozitivele periferice de intrare

Uneori, tastatura sau mouse-ul pot cauza unele probleme destul de ciudate din cauza posibilelor scurcircuite dintre firele acestora, vreun conflit intre mufa si slotul de pe placa de baza etc.

Comportamentul ciudat al calculatorului

Se poate intampla ca uneori, datorita unei tastaturi defecte, sa se lanseze ferestre ale sistemului de operare sau le aplicatiilor, lansarea si inchiderea meniului Start, iar uneori inchiderea calculatorului de unul singur. Aceasta este de departe cel mai ciudat mod prin care se poate manifesta o tastatura care functioneaza incorect.

Descarcarea bateriei

Daca aveti tastatura sau mouse wireless, sa nu uitam de reincarcarea / inlocuirea bateriei, inainte de a ne impacienta si de a considera ca acestea s-au defectat sau calculatorul nu mai merge cum trebuie.

Mouse-uri si tastaturi pentru toate bugetele.

4. Probleme cu hard disk-ul

Hard disk-urile pot fi considerate melcii din lumea calculatoarelor, deoarece acestea contin parti care se afla in miscare, dar miscare care nu tine pasul cu viteza celorlalte componente. Atentie, vorbesc de clasicele hard disk-uri, nu de SSD-uri. O lista cu posibilele simtome:

Transferul de fisiere s-a blocat

Acesta poate reprezenta un semn de la un sector stricat – bad. Ryulam “chkdsk /r” in Command Prompt pentru a incerca rezolvarea acestuia. Daca acest sector defect nu se repare, atunci este un bad fizic si care nu poate fi remediat.

Mici zgomote ritmice sub forma unor click-uri in momentul pornirii calculatorului

Acesta poate fi un semn al mortii premature a hard disk-ului. Trebuie facut backup din timp al intregului sistem, asta daca inca mai putem face acest lucru.

Pierderea (disparitia) tuturor datelor de pe hard disk

Daca nu am formatat hard disk-ul, dar au disparut toate datele, probabil avem de aface cu o partitie sau sistem de fisiere corupt. Sunt rare cazurile, dar se poate intampla. Pentru a incerca rezolvarea problemei, putem incarca anumite aplicatii, insa cele gratuite nu vor fi asa eficiente. Link-ul catre aplicatie il puteti gasi accesand articolul free vs paid software, la mentenanta calculatorului.

Performanta foarte slaba a calculatorului

Cand calculatorului ii va lua un timp foarte mare sa lanseze sistemul de operare sau sa deschida programele (cand nu este memoria RAM-ul vinovata) atunci cauza poate fi hard disk-ul care este foarte lent. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa il defragmentam. Daca problema persista, probabil ar trebui sa ne gandim la achizitionarea unui nou hard disk, nu inainte de a incarca scanarea tuturor fisierelor stocate pe acesta impotriva virusilor.

UPDATE: recomand inlocuirea tuturor hard disk-urilor din laptopuri si calculatoare, cu SSD-uri. Aceste SSD-uri sunt mult mai rapide si poate schimba radical timpul de lansare al sistemului de operare si viteza de lansare si operare a aplicatiilor.

Inlocuirea unui hard disk normal cu un SSD este un proces destul de simplu, din punctul meu de vedere, putand opta pentru transferarea tuturor datelor de pe hard disk pe SSD cu ajutorul unei aplicatii oferite de producatorul dispozitivului de stocare. Putem alege clonarea hard disk-ului, sau pur si simplu sa reinstalam sistemul de operare pe SSD si sa copiem datele importante pe acesta.

SSD-ul il consider unul dintre cele mai bune upgrade-uri care pot fi facute unui calculator. Si nu e nici foarte costisitor, depinzand in egala masura de capacitatea de stocare a SSD-ului, de marca acestuia, dar si de capacitatile tehnice.

Schimbati hard disk-ul normal cu un SSD de aici si veti da o noua viata calculatorului sau laptopului.

5. Probleme cu procesorul calculatorului – CPU

Procesorul poate fi o componenta foarte “suparatoare” din cauza caldurii degajate si de cantitatea de “responsabilitate” pe care o are. CPU este inima calculatorului. Cateva simtome cauzate de problemele la procesor – CPU:

Opriri frecvente si bruste ale calculatorului

Daca nu primim nici un blue screen, dar calculatorul s-a inchis nejustificat fara nici o avertizare, atunci procesorul poate fi foarte incins. Trebuie sa cumparam un ventilator mai bun, sa imbunatatim aerisirea unitatii centrale sau sa inlocuim CPU cu unul mai performant si sa speram ca acesta este facut pentru a rezista la o temperatura mai ridicata.

Uneori schimbarea pastei termice poate ajuta foarte mult.

Performanta scazuta a procesorului

Daca avem un procesor mai nou, putem uita acest lucru. Daca procesorul este cumparat cat mai recent (ultimii 3-4 ani de ex.), atunci acesta nu trebuie sa aiba nici o problema cu performanta. Cu toate acestea, putem verifica procentul de utilizare al acestuia din task manager. Daca procesorul este incarcat 100% de cateva aplicatii simple lansate, atunci trebuie luam in calcul achizitionarea unui nou procesor.

Desigur, poate fi de vina si o eroare de program. Daca o aplicatie foloseste 100% procesorul in mod constant, atunci trebuie sa o inchidem. Apoi urmarim evolutia gradului de utilizare al procesorului si performanta sistemului. Daca acesta tinde sa ramana la 100% procent de utilizare, atunci poate fi defect. Asta in cazul in care nici schimbarea pastei termice nu ajuta cu nimic.

La un laptop, procesorul nu poate fi schimbat. Cel putin nu de catre oricine si nu cu usurinta. 100% nu va merita deranjul. Daca procesorul se defecteaza, schimbarea placii de baza este solutia. Cu toate ca mai repede achizitionam un nou laptop.

Calculatorul nu afiseaza nimic

Ca si in cazul memoriei RAM, o problema de procesor poate cauza oprirea completa a calculatorului cand acesta incearca sa lanseze sistemul de operare. Din pacate, nu exista o metoda usoara prin care sa ne dam seama daca procesorul este vinovat. Prima data ar trebui sa incercam inlocuirea placutelor RAM cu altele pentru a observa daca acestea sunt problema. Daca problema persista, atunci va trebui sa inlocuim procesorul sau chiar placa de baza.

Citeste si: Cum sa aleg un calculator performant sau vezi aici cele mai perfomante calculatoare

6. Probleme cu placa de baza a calculatorului

Aceasta se afla in stransa legatura cu procesorul – CPU, memoria RAM si sursa calculatorului. In cazul in care nu ar parea probleme cu memoria sau procesorul, atunci placa de baza poate fi defecta. Din nefericire, aceasta este o piesa foarte complexa pentru a fi testata usor. Prea multe nu pot sa spun despre placa de baza, dar va voi oferi un link catre un ghid foarte valoros.

Daca aveti completari, nu exitati sa le postati pe rubrica de comentarii. Astept in special cateva sugestii despre posibilele probleme la placa video.

Ultuma actualizare 23 January 2023 by Alexandru Ionut

782 thoughts on “Cum aflam ce componenta a pc-ului nu functioneaza corect”

 1. Nu ma complic, oricum e o problema peste care pot sa trec. Doar vreau sa-mi fac o idee ce ar putea cauza asta. Ce probleme pot fi la drivere? Tinand cont ca au fost reinstalate si acolo si de mine acasa, si toate au statusul ok in system information. Inainte sa reinstalez windows-ul se intampla de mai multe ori pe zi. Se bloca imaginea cat ma uitam la live-uri pe net, se stingea ecranul si dupa isi revenea la loc.

  Reply
  • Salut. Ai probleme la display.
   Exact ca un monitor, și laptopul tău are cip de prelucrare imagine v sync g sync timpul de răspuns anti lag etc…
   Este pe display, eu am avut problema asta la un laptop Asus, și am schimbat tot în el, mai puțin carcasa și display-ul.
   După înlocuirea lui totul a funcționat perfect.
   Sigur și tu ai aceeași problema.

  • Poate fi si ceea ce zice NXS. Si atunci ar avea sens sa pui pe un monitor extern si fara sa mai ruleze si pe desktopul laptopului. Macar poti incerca daca ai vreun cablu hdmi.

 2. I-au inlocuit si display-ul si difuzoarele. Cel putin pe fisa de service, nu bag mana in foc ca au facut-o si in practica.

  Reply
  • Wow.. ieseau mai ieftin daca iti dadeau unul nou. Ca banuiesc ca a fost pe garantie. Ce model de laptop este?

 3. Am facut cerere sa mi-l schimbe, l-au trimis din nou la service sa vada daca e viabil pentru schimbare. A ajuns inapoi la mine. Cica nu se mai schimba acum in garantie decat in ultima instanta, cand nu mai e nimic de facut. Si cand nu mai e nimic de facut se trece simplu “defect neconfirmat”, sau se da vina pe tine si pierzi si garantia. In rest “se repara” la nesfarsit. Inainte dupa 3 intrari in service si daca defectul tot persista se schimba automat produsul. Matebook d15, de anul trecut. Nu stiu daca am voie sa pun link-uri pe aici, sa vedeti cum facea in iarna.

  Reply
  • Nu se trimite la nesfârșit în service.
   Adică da se poate dar pentru remedierea mai multor probleme.
   Dacă un produs este trimis în service de mai multe ori cu aceeași problema și nu se poate remedia, service-ul respectiv este obligat sa schimbe produsul cu unul identic sau după cauza mai bun Dacă nu se mai găsește unul identic cu al tău.
   Era lege pentru asa ceva.
   Ii poți da în judecată oricând și poți câștiga fără probleme.
   Și acum îmi aduc aminte când a venit un client la service-ul la care lucram( reprezentanța Renault România) si problema la mașină lui exista dar nu se putea remedia sau încă nu se știa cum.
   A facut plângere la protecția consumatorului cei de-acolo au sunat la vocea clientului Renault și brusc omul a primit cadou 10 ani garanție la mașină și mașină reparata și multe alte beneficii 🤣🤣🤣
   Așa că nu sta în loc. Pune și filmează sa ai dovezi. Baga e-mail uri la greu sa ai dovezi ca ai discutat cu ei și ca problema încă exista și ca nu se poate remedia și să-ți dea altul nou!!

  • Daca te referi ca se inegreste pentru cateva secunde imaginea iar apoi isi revine, asta inteleg eu din primul clip, mie imi face asa de vreo 3 ani. In afara de sunetul ala pe care nu-l am, din clipul 2. De mai multe ori pe zi, dar nu doar in video-uri. Asa random. Am suspectat sistemul de operare, dar nu mai am timp sa ma ocup de laptop ca pe vremuri cand eram zilnic pe blog. Cu toate ca o sa reinstalez OS-ul vara asta. Macar lenovo-ul meu e din 2014, am mai scris despre el pe blog. La mine e din drivere suspectez. Ca am facut tranzitul de la Win8 la 10 prin upgrade.

 4. Și eu am un laptop mai vechi și am setat ceva la Opțiuni grafice pentru economisirea bateriei, și de atunci agață și se mai Blochează asa pe YouTube.
  Dar dacă am încărcătorul conectat, totul funcționează bine.
  Încearcă și cum a zis Alexandru, conectează-te cu un cablu HDMI la un monitor sau TV și vezi dacă se mai blochează.
  Eu tot zic ca este partea de display cu probleme.
  Sunetul se blochează când se oprește ecranul ?
  Eu am un monitor Samsung G7 și mai face el figuri la fel ca la tine. Mai agață și mai da ecran negru din când în când.
  Scrie sus ca s a conectat la HDMI și știu ca de la el este.
  Cu celalalt monitor nu făcea asa.
  Dar la mine face odata la o săptămână 2 3 nush. Ff rar sa zic asa.
  Conectează un monitor sau tv la HDMI și pune și încărcătoru!

  Reply
 5. Si eu mai am un laptop dell foarte vechi, nici macar nu are ssd si n-a fost niciodata curatat de praf. N-am patit niciodata asta la el, sau la pc-ul de gaming.
  Tin minte ca am primit un blue screen acum cateva luni si de atunci face asa (ala cu your pc ran into a problem and needs to restart).
  Da, se bloca complet. Si sunet, si ecran si taste… tot. Dupa ce se aprindea isi revenea.
  O sa incerc si cu monitorul de la pc.

  Reply
 6. Salut! De curând, când am încercat sa pornesc pc-ul nu trimite imagine la monitor. După mai multe teste am observat ca dacă scot plăcuta de ram din primul slot, pc ul pornește și mi reda imagine. Țin sa menționez ca ambele placute merg, dar dacă încerc sa le bag pe mândoua, cel din primul slot nu merge și nu am imagine deloc. Am cumpărat placa de baza noua și ma confrunt cu aceeași problema. Primul slot de ram de pe placa de baza nu merge. Ce este de făcut? Am văzut ca unii zic ca este de la procesor, alții de la sursa.

  Reply
  • Salut. Pai de dat cu parerea e mai simplu in comparatie cu problema ta :). In safe mode la fel face?
   La un service specializat ai dus pc-ul?
   Daca iei o placuta ram dubla ca memorie si maxim cat suporta un slot (fara sa stiu cat ai acum), nu te avantajeaza? Dar e posibil ca in timp sa apara si pe slotul 2 problema.
   Pe alt monitor ai incercat?
   Poti vinde componentele separat si iti iei placa cu proc si ram nou in cel mai urat caz.

 7. Salut! Am o problema. In momentul in care ma joc monitorul se stinge si nu pot face nimic fara sa restartez calculatorul. Am incercat alt cablu HDMI, alt monitor si alta placa video insa dupa 15-20 min trece in black screen si nu pot face nimic. Temperaturile sunt normale si la CPU si la GPU. Ai idee de la ce poate sa fie. Multumesc

  Reply
  • Face asta doar intr-un joc anume? Ai suficient RAM? Cate placute ai? Poate face asta de la ram. Insuficient sau ceva probleme cu el cand ajunge spre 100%.
   Fie drivere. Incearca sa actualizezi tot cu driver booater. La fel, OS-ul actualizeaza-l la zi.
   Booteaza in Windows fara majoritatea apps de la startup. Win + R, msconfig. Selectezi aici ce sa nu booteze la restart.
   Daca tot nu vrea, poate ca are ceva chiar placa de baza, dar nu prea cred. In cel mai rau caz, daca nu ai facut-o, incearca si o reinstalare.
   Oricum, suspectez ramii.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.