Masuri de siguranta pentru acasa

Daca am sta sa analizam putin cate probleme grave am putea evita doar prin simpla decizie de a preveni acele lucruri, ne-am face atat viata noastra usoara, cat si a celor din jur. Un stingator, o trusa medicala, un detector de fum si unul de monoxid de carbon ne poate salva viata, casa sau bunurile materiale.

PS:link-uri catre produse la finalul articolului

Citind atat de multe stiri triste legate de incendii, oameni care au murit arsi in case sau au murit asfisiati de gaz sau fum, am decis sa dotez casa (ma rog, apartamentul) cu un detector de fum, unul de monoxid de carbon, un stingator de 2Kg cu pudra si o trusa medicala.

Acum cu vremea rece de afara, toti dam drumul la caldura mai tare. Si, in fiecare an, foarte multi mor intoxicati cu monoxid de carbon de la sobe, centrale termice si alte instalatii de incalzire etc. Si sa nu credeti ca doar in Romania se intampla asta, ci si in Belgia. Saptamanile trecute au murit mai multe persoane intoxicate cu monoxid de carbon. O femeie de vreo 50, fata de 25 si alti cativa. Chestii care-ti dau de gandit putin.

Tot repetandu-se despre stingatoare, detectoare de fum si gaz, masuri minime si logice de siguranta care pot fi luate de ficare individ in parte, care iti pot salva viata, mi s-a tiparit in minte sa dotez si eu apartamentul cu aceste lucruri. Iar asta am si facut.

Daca in Belgia fiecare casa este obligata sa fie dotata cu un detector de fum, in Romania lucrurile nu stau tocmai asa. Sper sa nu vorbesc prostii, cu toate ca as spera sa ma insel legat de obligativitatea detectorului de fum in casa.

Apartamentul in care stau l-am gasit dotat cu un detector de fum, dar unul de proasta calitate si care incepuse sa sune destul de des, fara nici un motiv, inclusiv cu baterie noua.

L-am schimbat de cateva saptamani cu un detector de fum ceva mai bun (Alecto SA-110), avand un acumulator intern cu o durata de functionare de pana la 10 ani. Apoi trebuie inlocuit detectorul. Pretul detectorului a fost 20€, dar care este mult mai ieftin fara de cel de 9€ pe care l-am inlocuit. Tinand cont ca o baterie de 9V este 6-7€ si sigur va trebui schimbata la cativa ani.

detector de fum instalat pe hol intre dormitoare si sufragerie - bucatarie
detector de fum instalat pe hol intre dormitoare si sufragerie – bucatarie

Foarte important, daca achizitionati un detector de fum, sa nu-l alegeti pe cel mai ieftin. Un detector ieftin poate consuma rapid bateria, poate da alarme destul de des, sau poate puterea decibelilor nu este foarte mare.

Detectorul de fum l-am montat in locul celui vechi, pe holul de la intrare, fix intre dormitoare si sufragerie – bucatarie. Sursa de incalzire se afla in bucatarie, intr-un colt, functionand pe gaz. Din hol intri in sufragerie, apoi din sufragerie ai acces la bucatarie. Practic, intre centrala care se afla in bucatarie si dormitoare sunt 3 usi. Dintre care, usa bucatarie-sufragerie si usa sufragerie-hol, nu le inchidem mai niciodata. Daca s-ar intampla ceva la bucatarie, ar ajunge destul de repede fumul la detector, si din punctul meu de vedere, am avea timp suficient sa parasim apartamentul.

Cu toate astea, am cumparat si un detector de monoxid de carbon pe care l-am montat fix langa usa dintre sufragerie si bucatarie, deasupra la termostat ( Alecto COA-26). Acesta monitorizeaza si afiseaza continuu concentratia de monoxid din incapere. Pe display este afisata si temperatura, ceea ce e un plus.

detector monoxid de carbon
detector monoxid de carbon

Stingatorul (sau extinctor) nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Recomand un stingator cu pulbere si sa fie dotat cu manometru. Minim de 2kg. Cel de 1kg nu e inutil, dar il consider prea mic, iar unul de 9kg e foarte greu sa fie manipulat in caz de nevoie, in special de o persoana fara o conditie fizica buna sau o femeie. Cu o mana trebuie sa tii stingatorul si sa apesi pe maner, iar cu cealalta mana sa manevrezi furtunul.

stingator cu pulbere 2kg
stingator cu pulbere 2kg

In plus, un stingator greu de 6-9kg nu poate fi usor de folosit de care un copil de 10-15 ani, ramas singur acasa, sau de batrani. Prin urmare, un stingator de putin mai mic ar fi mai potrivit pentru apartament.

Daca locuiti la casa, recomand chiar doua stingatoare cel putin. Unul mic pentru interior, si unul mai mare, care poate fi chiar de 6-9kg care poate sta intr-un loc usor accesibil in caz de interventie. Eu l-am pus pe hol apartamentului langa usa de iesire.

Uneori nu-i suficient doar sa ai stingatorul, ci si sa-l mai verifici din cand in cand. De aceea recomand ca stingatorul sa aiba manometru, ca atunci cand il verificati, acul sa fie in zona verde a acestuia.

Atentie, recomand sa instruiti toti membrii familiei cum se manevreaza un stingator de incendii. Nu e greu de invatat.

Trusa medicala este la fel de utila ca produsele de mai sus. Pe scurt, acum vreo doi ani mesteream ceva cu un cutit pe o bucata de mobila. Avand creierul in standby in momentul ala, am tras cu cutitul spre directia palmei de sprijin cu care tineam bucata ce voiam sa o tai, il loc sa aleg directia opusa. M-am taiat grav si foarte adanc la doua degete.

Fara sa am o trusa medicala sau orice alt ceva care sa poata opri sangerarea si sa acopere rana, am taiat rapid un tricoul alb, cu care m-am bandajat si asa am stat vreo 2 zile pana am avut curaj sa scot degetele la lumina. De atunci am inteles cat de importanta e o trusa medicala in casa. Asta a fost printre putinele accidente de acest gen in casa. La locul de munca am avut mai multe, dar am avut la dispozitie truse medicale.

trusa medicala mica
trusa medicala mica

O trusa medicala nu costa mult si putem alege chiar una auto, care contine majoritatea lucrurile utile de care avem nevoie in caz de nevoie. Decat nimic, o trusa medicala auto tinuta in casa e o alegere buna.

continut trusa medicala mica
continut trusa medicala mica

Dupa cum puteti vedea, am ales o trusa medicala simpla, care contine o forfecuta, o penseta, pansament, doua tipuri de plasture etc si care a costat doar 7€.

Dupa cum puteti observa, am luat o decizie de bun simt, ceva care imi poate salva viata mie sau membrilor familiei.

Daca vreti si voi sa va procurati aceste lucruri, fie doar o parte din ele, o puteti face cu ajutorul link-urilor urmatoare de profitshare. In acest mod, va aratati sustinerea pentru munca mea si informatiile oferite in acest articol. Detector de fum, stingator de 2kg, detector monoxid de carbon, trusa medicala auto.

Ultuma actualizare 13 September 2022 by marius

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.