Diferenta de trafic pe site-uri dintre Romania vs Belgia

Sunt frustrat ca nu mai pot aduce blogul la stadiul in care ajunsesem in urma cu ceva ani. Chiar daca scriu rar pe blog, intru sa verific datele legate de trafic aproape in fiecare zi. Acest lucru m-a facut sa descoper discrepanta majora legata de volumul de trafic pe principalele site-uri de stiri dintre Romania vs Belgia.

Trebuie sa pecieze inca de la inceput, nu stiu cat de relevante si corecte sunt datele pentru ca le-am gasit pe similarweb. Vreau doar sa compar volumul de trafic, adica vizitele primite pe luna (banuiesc) a 5 site-uri de stiri care apar ca fiind in top in cele doua tari.

Am sa incep cu Belgia. Dupa cum puteti vedea, HLN este cel mai citit site de stiri din Belgia. Are aproximativ 87.8 milioane de vizualizari pe luna. Fara sa exagerez, il accesez de minim 15 ori pe zi. Sunt abonat la el si pe facebook sa-mi apara stirile locale din Bruges. Nieuwsblad pe locul 2 cu 40 milioane vizualizari pe luna. Restul site-urilor le vedeti in imaginea de mai jos.

Acum comparand cu Romania, nu ne focusam pe yahoo.com ca nu stiu de ce apare acolo pe locul 1, Digi24 are undeva la 30.4 milioane de vizualizari pe luna. Il accesez si eu de minim 4-5 ori pe zi. Pe locul 2 este Libertatea cu aproape 19 milioane vizite pe luna.

Discrepanta de vizite dintre locul 1 pe site-uri de stiri din Romania vs Belgia este extrem de mare. Aproape de 3 ori mai multe vizite pentru HLN. Comparand locurile 2, Niewsblad are dublu fata de Libertatea.

Belgia e o tara mica, cu o populatie aproape pe jumatate fata de Romania. De retinut, in Belgia se vorbesc oficial 3 limbi. Olandeza, franceza si germana. Sa zicem ca germana nu prea conteaza, dar un foarte mare procent din populatie vorbeste doar franceza. Adica nu contribuie la vizitele de pe site-ul HLN care este doar in limba olandeza.

Si in Belgia exista un numar destul de mare de site-uri de stiri ca si in Romania. Plus ca sunt divizate in doua, in limba olandeza si in limba franceza. In schimb, aici nu sunt bloguri. Aproape 0. Sa conteze si asta?

Sa presupunem ca similarweb aproximeaza cat de cat exact datele si volumul traficului fiecarui site de stiri. De unde diferenta asta mare? Cum se explica asta? Pareri?

Ultuma actualizare 5 November 2023 by Alexandru Ionut

6 thoughts on “Diferenta de trafic pe site-uri dintre Romania vs Belgia”

    • Sau sa nu fi ajuns internetul un foarte multe case. In Belgia mai rar case fara internet, si nu vorbesc aici de smartphone-uri. Begia sta ceva mai bine pe digitalizare si e posibil si asta sa conteze enorm. Cam toti au minim un calculator sau laptop in casa pentru plati si alte servicii online.

  1. Internetul e oriunde, problema e informarea… Sau mai e o chestie. Belgia are Bruxelles, lumea cauta informatii de acolo mult mai multe, plus daca ai turism pana si discover iti da multe stiri din zona aia. Asadar… sunt si niste explicatii pentru traficul mai mare.

    Reply
    • Da, ai dreptate. Oricum mizez mult acum si pe gradul ceva mai ridicat de tehnologizare de aici. Aproape toti au minim un laptop sau calculator. Vorbesc aici in special de persoanele mai in varsta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.