Sunt sigur ca foarte putini dintre voi ati avut ocazia si desfaceti o baterie de laptop pentru a vedea ce se afla in interiorul acesteia. Prin urmare, daca sunteti curiosi sa aflati ce este intr-o baterie de laptop sau ce contine ea, veti afla din pozele de mai jos.
Sa fiu sincer, n-am fost curios niciodata sa vad ce se afla intr-o asemenea baterie, nu ca n-as fi avut baterii defecte de laptop, insa nu m-am gandit pana acum sa desfac una.
Profitand de faptul ca am schimbat bateria de cateva saptamani pe un Lenovo G560, pe cea veche am decis sa o desfac pentru a vedea din ce e compusa. Banuiam ce sa afla in interior pentru ca am mai desfacut ceva baterii de telefon.
Din primul moment cand m-am gandit ca ar fi interesant sa desfac bateria laptopului, mi-a trecut prin cap sa fac si un articol cu ceva poze. Poate ca sunt persoane interesate sau curioase sa vada ce se afla intr-o baterie de laptop, dar n-au ocazia sa dezasambleze una. Bine, dezasamblare e mult spus. Eu am distrus-o pur si simplu. Puteti vedea asta in pozele si clipul de mai jos.
Cam asa arata bateria laptopului dupa ce i-am dat jos capacul. Bineinteles, aceasta poate diferi de la model la model, dar si ca numar al celulelor. Acele elemente albastre se numesc celule si au dimensiunea unei baterii AA. Insa, sunt mult mai destepte fata de o baterie standard pentru ca pot fi incarcate si descarcate de foarte multe ori.
Ca o scurta paranteza, din cate am citit pe internet, si dand curs anumitor conspiratii, ceea ce se strica la o baterie de laptop ar fi circuitul care leaga toate celulele, care s-ar arde dupa un anumit ciclu de incarcari, fie ceva de pe placa de baza a bateriei. Daca voi stiti altceva, as fi curios sa aflu.
Bateria dezasamblata de mine, dupa cum observati, contine 6 celule. La vremea ei, avea destula energie sa tina laptopul aprins pentru vreo 2 ore si ceva de stat pe internet.
Partea cea mai interesanta si amuzanta s-a petrecut in momentul in care am sectionat o celula a bateriei si ne-am jucat cu surubelnita prin ea pentru a face scantei. Aproape ca s-a rupt menghina :)). Prietenul meu, Marin, stie mai bine.
Ultima actualizare 13 noiembrie 2023 by Alexandru Ionut
„Bateria” ta putea duce mai mult, trebuiau doar identificate celulele epuizate și înlocuite cu altele. Găsești celulele (de regulă 18650) inclusiv la magazinele cu produse pentru țigări electronice.
deci tu zici ca se „bulesc” celulele, nu altceva din baterie? daca mai gasesc site-ul, iti dau link-ul. unii vorbeau ce acel circuit dintre celule care s-ar arde.. bine, asta atunci cand bateria iti da dauna totala cand scoti incarcatorul
daca reparam bateria, nu mai iesea articolul asta. :)
Dacă laptopul funcționa cu cea veche, indiferent cât de mult sau puțin, e clar că unele celule au fost epuizate (au atins limita maximă a ciclurilor de încărcare/descărcare).
Dacă nu funcționează deloc, e vorba de circuit și se înlocuiește. Găsești pe eBay.
Nu mai functiona. In cateva secunde afisa baterie goala. Poate chiar senzorul se bulise. Cred ca era ceva munca sa schimb circuitul bateriei, plus ca trebuie lipit. In cazul meu, cred ca ma ducea mai mult costrul reparatiei (imi trebuia un multimetru, aparat de lipit si tot ce trebuie pentru lipit, apoi circuitul) fata de o baterie noua.
O mică scăpare în articol, celulele NU „au dimensiunea unei baterii AA”, sînt mai mari, sînt acumulatoare de tip 18650. Bateriile AA au tensiunea de 1,5 V, acumulatoarele AA de tipul NiMh (nichel metal hibrid) au tensiunea de 1,2 V, pe cînd celulele (acumulatoarele) din bateria laptopului sînt de tip Li-Ion (litiu ion) şi au tensiunea de 3,7 V. Aceste celule au capacitate cu mult mai mare decît acumulatoarele AA sau AAA, şi se folosesc în tot felul de aplicaţii.
Referitor la denumirea 18650, aceasta înseamnă: 18 semnifică diametrul în milimetri (mai exact 18.6 mm), iar 65 este lungimea exprimată tot în mm, mai exact 65.2 mm.
Pe lîngă 18650 mai sînt şi alte modele începînd de la 10180, apoi 10440 (identic cu AAA), 14500 (identic AA), clasicul şi răspînditul model 18650, mergînd pînă la 32650 şi 75400.
Ce se poate face cu aceste celule din bateria laptopului ? Se pot folosi în lanterne care acceptă bateriile 18650, sau se pot monta într-o carcasă (se găseşte pe site-urile de anunţuri), sînt carcase cu 1 pînă la 8 bucăţi şi se poate constitui o baterie externă (Power Bank), se pot monta în serie şi în paralel multe astfel de celule şi se poate obţine un acumulator pentru o bicicletă electrică, sau chiar şi pentru o maşinuţă. Apropos, din cîte siu, maşinile Tesla folosesc tot celule de tip 18650. O privire aruncată pe YouTube poate arată multe aplicaţii unde se pot folosi aceste baterii.Înainte de a folosi celulele 18650 din acumulator, trebuie verificate cu un aparat de măsură: tensiunea nu are voie să fie mai mică de 2,4 V, în acest caz nu mai pot fi folosite. Personal am desfăcut un acumulator de laptop, am scos 6 celule (verzi) şi toate au în jur de 3,2 V, chiar şi după mai mult de 1 an de stat nefolosite. Am căutat pe net şi am găsit în România un modul electronic ieftin (9 lei parcă) de încărcat aceste celule de la un încărcător de telefon normal (deci de la 5 V), şi de asemenea am găsit şi un modul care scoate 5 V din bateria de 3,7 V, astfel că mă pot juca cu un Power Bank construit de mine. Dacă cineva este interesat, pot să las adresa unde am găsit aceste module (nu vreau să se considere reclamă). A, module cu mult mai ieftine se pot găsi din China (dar eu nu am răbdare să aştept 3 săptămîni, şi nici nu am nevoie de multe bucăţi).
Spor la meşterit !
Multam fain de comentariu.
Daca cineva are in mana o baterie AA si o celula identica ca cele din articol, sigur nu-si va vedea diferentele de dimensiune. La asta m-am referit. Si sa fiu sincer, nici eu nu stiam daca nu-mi ziceai tu :D
Legat de modulele despre care vorbesti, e prea tariu, ca deja am aruncat tot ce continea bateria laptopului. Era o idee buna sa le pun la o lanterna, dar e prea tarziu. Chiar aveam si incarcator ptr acumulatori.
…atunci pe o viitoare posibilă ocazie de a mai dezmembra o baterie de laptop !
Separat, am văzt anunţuri pentru acumulatori 18650 începînd cu 10 lei (totuşi la 6 lei ar fi cam dubios de ieftini), şi pentru prime tentative de experimente n-ar fi chiar aşa scumpi.