Cum optimizam setarile video ale jocurilor pentru o rulare cat mai fluenta

Va spun din start ca nu-s un gamer si nici nu veti afla cine stie ce trucuri ultra-speciale cu ajutorul carora veti putea optimiza jocurile pentru a rula cat mai bine pe calculatorul vostru, dar voi prezenta cateva notiuni de baza care va vor ajuta intr-o oarecare masura sa obtineti o experienta cat mai buna in timpul jocului. 

Am inceput sa ma joc pe calculator cand eram prin generala. Cineva cumparase vreo 7 calculatoare si deschisese o “sala de jocuri” intr-un beci de casa, dar foarte aranjat. Nu va imaginati ca montasera calculatoarele printre sacii de cartofi, sfecla si diverse, ci era un beci destul de mare, din beton. Daca ne bombarda aviatia, noi eram in siguranta.

Ora de joc nu era asa scumpa, 10.000 lei prin 2002-2003, dar se termina repede. Imi luam o ora, maxim doua. Niciodata n-am stat mai mult. Doar ca uneori ma duceam de mai multe ori pe zi. In perioada aia erau multi care plateau pentru toata ziua.

Ce stiam eu atunci e ca, calculatorul are un monitor care-i plin de jocuri. Credeam ca tot ce inseamna un calculator, se afla pe desktop. Atunci jucam doar GTA, Counter Strike si Unreal Tournament.

Imi aduc aminte ca jocurile rulau destul de decent. Altfel, le “optimizam” rapid cu un restart al calculatorului.

Ulterior, lucrurile au mai evoluat in cazul meu. Mi-am luat calculator in 2004, daca nu ma insel, in primul an de liceu. Am povesti si pagini intregi de scris, extrem de amuzante, despre experientele mele cu calculatoarele. Insa, nu stiu daca se pot inscrie in tiparele acestui bloc.

In fine, mi-am luat calculator SH si am inceput sa joc. Primul CD cu jocuri l-am gasit chiar in unitatea optica a calculatorului. Aia de la magazin l-au lasat in CD-ROM, probabil, uitand sa-l mai instaleze. Ceea ce conteaza e ca pe primul meu calculator personal m-am jucat Tiberian Sun si inca un joc pe care nu mi-l mai amintesc.

Apoi am plecat pe la toti cunoscutii care aveau un calculator sa le cer CD-uri cu jocuri. Am facut rost de zeci, chiar sute de jocuri. Stiu doar ca devenisem unul care nu putea fi batut la Unreal Tournament. Pur si simplu nu stiam sa pierd. Am jucat Unreal Tournament chiar si la facultate unde eram inca incredibil de bun.

Am fost un gamer inrait pana prin 2009 cand am zis stop. M-am vandut calculatorul (schimbasem vreo 6 de-a lungul timpului) si am donat toate CD-urile si DVD-urile. Am cumparat un laptop SH, am mai avut apoi vreo cateva tentative sa joc, dar nu imi permitea asa tare hardware-ul, asa ca mi-a fost usor sa ma las. Mai am servit eu cate ceva asa printre timp, ba un NFS, ba un Counter Strike, si diverse. Dar extrem de rar.

In 2014 mi-am cumparat un Lenovo Ideapad Z710, cu cel mai bun hardware pe care l-am avut vreodata. Am pus chiar si un SSD pe el. Ei bine, de curiozitate, am inceput sa mai joc din cand in cand cate ceva. Ceea ce m-a acaparat extrem de tare a fost Far Cry 3 si 4. Adica jucam destul de obsesiv.

Chiar daca laptopul meu nu-i conceput pentru jocuri, in special din cauza placii video Nvidia GeForce GT 740M, poate rula destul de linistit jocuri cu cerinte maricele. Bineinteles, nu la high level. Pai sa fiu sincer, jocurile au mai evoluat intre timp, iar eu mi-am pierdut mult din abilitatile de a le optimiza destul de ok direct din setarile lor. Ceea ce ma ajuta acum foarte multe este Nvidia Experiente.

hardware lenovo ideapad

Nvidia Experince este o aplicatie care se instaleaza odata cu driverul placii video. Mai exact, este un tool care ajuta la actualizarea driverului placii video, ofera detalii despre calculator si hardware-ul instalat, ofera acces la serviciul SHIELD si Game Stream, dar listeaza si jocurile instalate in calculator, oferindu-ne posibilitatea de a le optimiza automat pentru a rulat cat mai fluent pe hardware-ul nostru.

nvidia experience optimizare jocuri

Acest tool vede ce jocuri sunt instalate in calculator, stie deja ce hardware folosim, iar cu ajutorul unui simplu click optimizeaza setarile jocurilor pentru a le face sa ruleze aproape perfect pe sistemul nostru.

Pentru cei care folosesc placi video ATI / AMD, nu stiu daca exista un asemenea tool. Nici n-am cautat, dar probabil ca e ceva.

Altfel, putem optimiza jocurile manual, direct din setarile acestora. Trebuie doar sa lansam jocul dorit si sa navigam in meniul Settings sau Options.

Unele jocuri ofera posibilitatea semi-automata de a le optimiza pentru o experienta cat mai buna, prin alegerea unui nivel grafic high, medium si low. Alegand unul dintre aceste nivele, jocul isi activeaza sau dezactiveaza anumite setari grafice. Altfel, putem opta pentru varianta Custom, care ne perimite activarea si dezactivarea manuala a setarilor.

Practic, daca instalam un joc cu cerinte hardware destul de ridicate, iar acesta nu ruleaza fluent pe sistemul nostru, putem proceda astfel:

 • micsoram rezolutia. Jocurile citesc specificariile hardware si vor alege, in marea majoritate a cazurilor, sa ruleze la high level. Cel putin eu asta am observat. Daca jocul vede ca eu am rezolutia la calculator de 1600 x 900, el va rula la aceasta rezolutie. In schimb, il putem seta sa ruleze la o rezolutie mai joasa, de 1366 x 768, asta ca exemplu din imaginea de mai sus. Nvidia mi-a optimizat jocul la aceasta rezolutie, spunandu-mi ca e cea la care va rula cel mai ok.
 • Ambient Occlusion afiseaza acele umbre realistice care apar, de regula, cand doua obiecte sau suprafete se intalnesc.  Puteti dezactiva aceasta optiune care consuma destul de mult.
 • Geometry detail controleaza complexitatea grafica a cladirilor sau a a altor elemente care fac parte din joc. Imbinarile cladirilor si elementelor par cat mai realistice, avand o geometrie cat mai perfecta. Se poate seta nivelul dorit – high, medium, sau low. Le puteti incerca descrescator.
 • Headlight Shadows afiseaza o umbra dinamica a luminilor. Acele reflexii care apar pe asfalt cand jucam NFS. Aceasta optiune consuma destul de mult si ingreuneaza jocul. In plus, mie personal nu-mi place. O puteti activa – dezactiva pentru a vedea diferenta.
 • High rezolution textures permite afisarea texturii obiectelor si suprafetelor la o rezolutie cat mai ridicata si clara. De exemplu, imbinarile masinii vor aparea cat mai clare, la fel si suprafata acesteia care va fi cat mai neteda si clara.
 • Light Scattering  este o tehnica de imbunatatire semnificativa a calitatii luminii si efectele acesteia din joc. Se poate juca si fara aceasta optiune.
 • Motion Blur afiseaza acele umbre blurate care accentueaza efectul de viteza. Jocul ruleaza mai bine fara, insa se mai pierde din experienta cinematica a jocului.
 • Reflection Detail afiseaza un nivel ridicat sau mai scazut al calitatii reflexiilor din joc. Alegerea unui nivel mediu sau scazut al acestora se face resimtit in timpul jocului. Acolo unde este cazul, se poate dezactiva complet.
 • Shadow Level ajusteaza nivelul si calitatea umbrelor din joc. Setat la o valoarea cat mai mica, permite ca jocul sa ruleze cat mai lin.  Dar isi va pierde din proprietatile realistice. Un nivel mediu sau low poate ajuta enorm.
 • Super-sampling este o metoda spatiala anti-aliasing care afiseaza obiectele si suprafetele jocului cat mai clar, eliminand acel efect pixelat.  Rupe cand vine vorba de resurse si placa video. Asta-i si motivul pentru care mi l-a dezactivat Nvidia cand mi-a optimizat jocul.
 • VFX Detail controleaza calitatea majoritatii efectelor vizuale. Ca exemplu, scanteile care apar atunci cand lovim cu masina un zid sau o alta masina in trafic. Despre joc, vorbesc :).

Alte optiuni:

Vertical Sync sincronizeaza placa video cu frame-urile monitorului. De exemplu, daca refrash-ul monitorului este de 60Mhz, dar placa video produce 100 frame-uri pe secunda, atunci monitorul nu va afisa acele extra frame-uri in mod uniform, aparand efectul de screen tearing. Exemplu, acel efect de rupere al imaginii.

Vertical sync repara acest lucru prin ameliorarea frame-urilor jocului cu rata de refresh a monitorului.

Anti-Aliasing
Majoritatea graficii, atunci cand este extinsa, afiseaza acel efect de zigzag (pixelat). Anti-aliasing umple acest zigzag cu pixeli, peritand afisarea cat mai clara si lina a obiectului sau suprafetei. In multe jocuri, putem seta un anumit factor de multiplicare pentru anti-aliasing, de 2x, 4x sau 8x.

Cu cat factorul de multiplicare anti-aliasing este mai mare, cu atat jocul va solicita mai multe resurse. Acest anti-aliasing este cosmarul placilor video mai vechi. Stiu asta din propria experienta. In acest caz, recomand setarea unui multiplicator cat mai scazut, de exemplu 2x, fie chiar dezactivarea anti-aliasing. Veti observa o imbunatatire semnificativa a rularii jocului, dar o grafica mult mai slaba.

Setarile grafice pot diferi putin de la fiecare joc la altul.

Alte pareri?

Ultuma actualizare 7 February 2016 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.