Cum facem backup la site sau blog WordPress – UpdraftPlus plugin

Este foarte important sa facem periodic backup site-ului sau blogului. Asta inseamna sa ne luam masurile de precautie si sa salvam la o perioada determinata toate fisierele si datele site-ului sau blogului intr-un loc sigur. Acest lucru il putem face foarte usor cu ajutorul unui plugin instalat in WordPress. Pluginul se afla in baza de date WordPress de foate multi ani si este actualizat periodic de dezvoltatorii sai.

Aceast plugin pentru backup si salvare a fisierelor site-ului sau blogului se numește UPdaftplus. L-am instalat să văd despre ce e vorba, și pot spune că e destul de interesant, și o să aflați și de ce.

Instalarea pluginului e simplă. Trebuie doar să-l căutăm și să-l instalăm din panoul de control WordPress unde accesam secțiunea plugins. O alta varianta alternativa ar fi sa il descarcam folosind link-ul de mai sus,apoi il instalam cu FTP – SFTP. După instalare, pluginul poate fi găsit la categoria Settings din panoul de control WordPress – UpdraftPlus Backups.

Pluginul se bucură de un set bogat de caracteristici față de alte pluginuri pentru backup. Acesta a capatat increderea comunitatii WordPress ca fiind un plugin perfect pentru salvarea (backup), restaurarea si migrarea site-urilor is blogurilor. La ora actuala, pluginul este instalat in peste 3 milioane de site-uri la nivel global.

Backup, adica salvarea datelor si fisierelor site-ului sau ale blogului

 • pluginul face backup la fișiere și la baza de date ale site-ului sau blogului
 • acesta poate face backup manual sau la intervalele prestabilite: 2 ore, 4 ore, 8 ore, 12 ore, zilnic, săptămânal,saptamanal, la lună etc
 • poate salva backup-ul site-ului sau blogului pe orice conturi din următoarele: Amazon S3, Dropbox, Rankspace Cloud Files, Google Drive, FTP, DreamObjects sau pe mail
 • versiunea premium a pluginului poate salva site-ul sau blogul WordPress in Microsoft OneDrive, Microsoft Azure, Google Cloud, Backlaze B2, SFTP, SCP, pCloud, WebDAV etc

Restaurearea unui site sau blog WordPress

Daca site-ul sau blogul este vulnerabil si sa fost hackuit, atunci acest plugin ne poate ajuta. Sau pot exista cazuri cand ceva a mers prost din cauza unui update al unui plugin sau versiune WordPress, fie serverul are o problema, sau am modificat ceva in setarile sau codul site-ului, un backup ne poate salva de probleme.

Putem decide ce dorim sa restauram, fie ca este vorba de pluginuri, teme, baza de date sau alt timp de fisiere.

Mutarea site-ului sau a blogului pe un alt server sau un alt domeniu 

Mi se pare foarte interesant ca acest plugin ne ajuta sa mutam site-ul sau blogul WordPress pe un alt server sau domeniu cu versiunea gratuita a acestuia. Deci nu trebuie sa platim pentru versiunea premium a pluginului pentru a beneficia de acest ajutor de migrare a datelor site-ului.

Pentru a muta site-ul, descarcam baza de date, plugin-urile, temele si restul fisierelor de pe site-ul sursa, apoi le incarcam la noua destinatie. Cand se intampla acest lucru, un mecanism intern programat sa caute si sa inlocuiasca vechile conexiuni cu altele noi dar care sa reflecte noua destinatie a site-ului.

Toate aceste lucruri se pot face si manual, dar pluginul promite sa execute toate aceste sarcini intr-un timp rapid si care sa reduca riscul de aparitie a link-urilor sau fisierelor corupte asociate cu o migrare (mutare) manuala a site-ului.

O recapitulare scurta: pluginul ne ajuta sa facem backup, sa mutam si sa restauram un site sau blog creat pe platforma WordPress. Avem la dispozitie un numar semnificativ de locatii la distanta unde putem salva datele site-ului, iar conturile cloud mi se par cel mai buna alegere. Programarea automata a back-ului site-ului sau blogului. O interfata usor de utilizat care-l face sa fie folosit / instalat de peste 3 milioane de site-uri.

Varianta premium a pluginului

Notez pe scurt cateva aspecte, dar sunt extrem de multe. Acesta face backup inainte de actualizarile WordPress sau ale plugin-urilor. Mai multe posibilitati de stocare la distanta. Mai mult control asupra numarului de salvari ale datelor intr-un intervat prestabilit. Salvarea simultana in mai multe locatii a datelor site-ului sau ale blogului. Rapoarte detaliate. Backup la fiserele non WordPress si alte baze de date. Criptare baze de date. Suport premium.

Ultuma actualizare 16 November 2023 by Alexandru Ionut

4 thoughts on “Cum facem backup la site sau blog WordPress – UpdraftPlus plugin”

 1. Eu am încercat vreo 2 pluginuri de backup, dar pe dropbox nu-mi salveaza niciunul tot site-ul. (DB e ok). Folosești o soluție de backup total, automat al site-ului de pe hosting ?

  Reply
  • Îl poți încercat și pe ăsta. Eu zic că e foarte ok. Eu fac backup-ul din CP. Copiez absolut tot, chiar dacă are sute de MB.

 2. Eu am folosit pana acum din softaculos dar de cand m-am ales cu cateva siteuri sparte nu mai fac acest lucru. Va recomand sa salvati mereu in computer sau intr-un server securizat.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.