Cum configuram plugin-ul WP Super Cache

In acest tutorial vei invata cele mai bune practici si setari de configurare pentru WP Super Cache, unul dintre cele mai bune plugin-uri cache pentru WordPress.

Importanta CACHE pentru un blog WordPress

Daca nu cunosti inca importanta cache, atunci sper sa fi lamurit dupa ce vei citit punctele de mai jos:

  1. Continutul WordPress este determinat de PHP. Asta inseamna ca tot continutul vazut in browser este afisat intr-un mod dinamic si generat de PHP.
  2. Este dinamic in sensul in care continutul este preluat din baza de date MySQL si trimis in browser-ul userului folosind PHP.
  3. Atunci cand un server ruleaza un script PHP pentru a prelua continutul, acesta consuma o multime de resurse (CPU si memorie) de pe calculatorul server. Acest lucru va fi un factor de limitare a performantei site-ului in special daca ai un trafic mare pe blog.
  4. Caching-ul rezolva aceasta problema prin generarea unui fisier HTML static pentru fiecare post de pe blogul WordPress. Aceste fisiere HTML statice nu mai au nevoie de executarea scripturilor PHP pentru a servi continut cititorilor.
  5. Cu cache activat, lucrurile merge rapid si fara probleme pe partea de utilizatori. Asta deoarece nu mai exista o comunicare complexa a bazei de date si executarea unui script. Acest lucru va ajuta blogul WordPress sa se incarce foarte repede in orice browser.
  6. Cu operatiunile de executare PHP la un nivel minim datorita folosirii cache, vei reduce semnificativ consumul de CPU si memorie pentru serverul WordPress.
  7. Site-ul se poate acomoda cu un nivel foarte ridicat al traficului cu utilizarea de putine resurse.

Setari optime pentru WP Super Cache

Un dezavantaj de a utiliza plugin-ul cache in WordPress este acela ca e prea complicat de inteles pentru orice webmaster incepator. Un motiv al acestei probleme este lipsa intelegerii mecanismului de cache. Daca ai citit cu atentie informatiile anterioare ar trebui sa ai o idee despre cum functioneaza acesta.

Citeste si: Marire viteza site cu ajutorul memoriei cache – prezentare plugin-uri

Un alt motiv este acela ca dezvoltatorii de plugin-uri ofera de cele mai mult ori tone de caracteristici pentru plugin-urile cache si este aproape imposibil de inteles toate acestea, chiar si de debutantii webmaster. Acest lucru este valabil pentru WP Super Cache  dar si pentru alte plugin-uri cache care sunt si mai complicate.

Pentru a face acest lucru cat mai usor de inteles, setarile optime le vei putea afla mai jos. Acest lucru este valabil pentru cele mai multe bloguri care nu depind de CDN si au activat modulul mod_rewrite pe serverul lor Apache. Asta presupune ca deja ati instalat super cache, dar inca nu l-ati configurat pentru o utilizare optima. Nu fi confuz in legatura cu mod_rewrite sau cu PHP cache, vei gasi tot ce trebuie in setarile de mai jos.

Ceea ce urmeaza sunt unele etape de configurare foarte folositoare. Acestea sunt cele mai rapide si mai eficiente setari pentru WP Super Cache:

1. Logheaza-te in panoul de administrare WordPress – Settings – WP Super Cache

2. Tabul EASY. Asigura-te ca “Caching on” este bifat. In mod implicit, PHP cache ar fi activat dar nu este si optim.

3. Mergi la tabul ADVANCED si fa urmatoarele:

Bifeaza “Cache hits to this website for quick access”.

Bifeaza “Use mod_rewrite to serve cache files”. Acest lucru va necesita modulele mod_rewrite si mod mim instalate pe server.

Bifeaza “Don’t cache pages for known users.”

Bifeaza “Cache Rebuid”

Bifeaza “Mobile Device Support”

Bifeaza “Extra homepage checks”
4. Apasa pe butonul “Update Status”

5. Trebuie sa vezi apoi un mesaj:

“Rewrite rules must be updated
The rewrite rules required by this plugin have changed or are missing.” [adsense float=”center”]

Pentru a scapa de acea eroare, navigeaza in josul paginii si fa click pe “Update Mod_rewrite Rules”. Ar trebui sa vezi apoi “Mod Rewrite Rules Updated”. Activare cu succes cache mod_rewrite.

6. In josul paginii vei gasi “Rejected User Agents”. Sterge toate intrarile de acolo si asigura-te ca nu a ramas nimic. Dupa aceea fa click pe “Save UA strings”.

7. Lasa restul setarilor din tabul “Advanced” asa cum sunt. Nu modifica sau bifa ceea ce nu ai gasit mai sus in instructiuni.

8. Click pe tabul “Contents” si fa click pe “Delete Cache”

9. Click pe “Delete expired”

10. Click pe tabul Preload. Pune 10080 la “Refresh preloaded cache files every__minutes. Acesta va reimprospata super cache odata pe saptamana si acest lucru este recomandat daca scrii continut de cel putin 3 ori intr-o saptamana. Aceasta setare functioneaza foarte bine de asemenea, daca scrii continut odata pe luna sau mai rar.

11. Ai nevoie de preincarcarea tuturor posturilor, precum si verificarea “Preload mode”.

blank

Click pe “Update Settings” apoi click pe “Preload Cache now”.  WP Super Cache va crea apoi versiuni statice HTML pentru toate posturile de pe blog care vor fi pastrate in directorul cache. Aceste fisiere sunt afisate cititorilor blogului in locul generarii dinamice folosind PHP.

Verificare functionalitatii corecte a plugin-ului WP Super Cache

1. Logout din panoul de administrare WordPress
2. Stergeti istoricul si cache-ul browser-ului
3. Deschideti un nou tab in browser
4. Acceseaza home page-ul site-ului
5. Vezi codul sursa si cauta ultima linie a codului sursa HTML
6. Ar trebui sa gasesti liniile din imaginea de mai jos (sau ceva similar)

blank

Este important sa vezi aceste linii “super cache”. Acest lucru indica faptul ca pagina este afisata ca fisier static HTML super cache. Poti de asemenea incerca si pe alte pagini sa vezi codul sursa.

Daca totul este ok, incearca activarea compresiei Gzip prin bifarea optiunii “Compress pages…” din setarile WP Super Cache – tabul Advanced. Acest lucru presupune compresia Gzip, care nu este activata inca pentru blogul tau. Puteti verifica aici.

Daca vei vedea rezultatul “Bad: not using gzip encoding”, apoi ai posibilitatea sa activezi codificarea gzip din plugin. Trebuie sa repeti testul de mai sus pentru a te asigura daca compresia functioneaza bine.

De data aceasta vei vedea “Compression = gzip” in sursa codului HTML footer in loc de “super cache”. Fisierele super cache sunt servite vizitatorilor cu compresia gzip.

Daca aceste setari optime nu functioneaza corespunzator pentru blogul meu?

Poti incerca urmatoarele lucruri:

1. Foloseste PHP caching in loc de mod_rewrite.

2. Incearca dezactivarea compresiei Gzip din plugin-ul WP Super cache si incearca folosirea unui plugin separat pentru acest lucru.

3. Asigura-te ca ai instalat corect WP Super cache, reciteste instructiunile de instalare de aici si citeste FAQ.

4. Raporteaza orice eroare prin comentarea pe pagina oficiala a plugin-ului.

De asemenea, daca ai orice nelamurire nu ezita sa lasi un comentariu. Si completarile sunt bine venite.

Last Updated on 16 October 2022 by Alexandru Ionut

23 thoughts on “Cum configuram plugin-ul WP Super Cache”

  1. multumesc. am facut setarea.
    Sper sa nu mai am probleme cu cei care imi gazduiesc site-ul ca depasesc limita de 256 mb pentru php share :|

    Reply
  2. Un plugin exceptional care reduce consumul de resurse si in unele cazuri iti mai lasa cativa bani in buzunar, bani care normal ar trebui sa-i dai companiei de hosting daca n-ar exista acest plugin.
    Am folosit acest plugin pe un site cu multi vizitatori si am fost impresionat de performantele lui. A reusit sa reduca consumul zilnic de resurse cu peste 50%, impresionant, nu?

    Reply
  3. am renuntat la acest plugin pentru ca am avut o problema cu el, si mai exact nu functiona site-ul cateodata, apareau niste caractere aiurea

    Reply
  4. Salut.Tot incerc sa instalez acest plugin insa imi apare eroarea Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 1605624 bytes) in /home/despreo1/public_html/wp-admin/plugins.php on line 147
    Stii cumva despre ce e vorba?

    Reply
    • Iti consuma toata memoria ram alocata de firma de hosting. Am patit exact aceeasi problema acum vreo 7 zile, am instalat o tema si primeam aceeasi eroare ca a ta, dar cu alte valori. Nu puteam sa instalez pluginuri, nici sa le sterg, si nici macar setari nu puteam face. Asa ca am dezactivat tema si am cumparat-o pe asta care o folosesc acum.
      Deci e de la ramul alocat. Ai putea sa vorbesti cu cei de la host, in unele cazuri ar putea sa-ti aloce mai mult. Imi spunea cineva sa introduc o linie speciala in .htacces dar e posibil sa iti rupi site-ul daca ceva nu va merge ok.

  5. Multumesc pentru sfat.Am trimis un email la firma de hosting si in 5 minute mi-au marit limita de memorie.Vina cred ca a fost a mea(desi ei nu au precizat acest lucru),pentru ca imi aduc aminte ca acum mult timp am sters fisierul .htacces din greseala,fisierul nou creat neavand functionalitatile necesare.

    Reply
    • Aa da? Eu m-am limitat la stergerea temei :). Nu am “indraznit” sa le zic. Bine, ca eu faceam anumite teste si tema aceea chiar rupea totul. Acum ai instalat pluginul? Ma bucur ca ti-a prins bine sfatul.

  6. Da,a mers pluginul si am urmat pasii de aici. A mai ramas atentionare urmatoare
    Warning! Garbage collection is not scheduled!

    Garbage collection by this plugin clears out expired and old cached pages on a regular basis. Use this form to enable it

    Crezi ca ar trebui sa modific ceva aici?

    Reply
    • O poti lasa default, si la un anumit timp, cand aduci modificari ale temei, sau etc, poti sterge cache manual. Vezi cum ruleaza, eventual te poti intoarce asupra optiunii dupa o anumita perioada. Vezi doar cum se impaca. In cazul in care nu ai nevoie de cache, atunci mai bine nu folosesti. Daca vezi ca te incadrezi in limita bandei alocate de firma de hosting, mai bine nu tine activat pluginul.

    • Salut Ionut,

      E o problema. Se creaza de fapt 3 site-uri:
      exemple.com
      exemple.com/wp-content/cache/
      exemple.com/wp-content/cache/supercache/
      Toate 3 sunt accesibile din exterior si vizibile pt Google.

    • Atunci de ce folosesc toți cache și nimeni nu e penalizat? Crezi că marile site-uri/bloguri nu folosesc cache? Google nu e așa de nebun să nu vadă despre ce e vorba. Sunt penalizate doar domeniile pe care se încearcă într-adevăr să se păcălească rezultatele din SERP, dar și așa sunt mulți care fac spam la greu și nu se întâmplă nimic. Nu-s un expert în acest domeniu, dar îți garantez eu că nu se penalizează pentru cache. Ca să te convingi, întreabă pe seopedia.

  7. Problema e alta Ionuț, plugin-ul ăsta nu prea e prieten cu alte plugin-uri, nu știe să conviețuiască cu vecinii lui instalați sau invers ?
    Tu ce spui ?
    Bag divorț de el sau de alte plugin-uri ?
    Problema e că nu pot renunța la alte pluginuri că-mi stric șmecheria de la cine am învățat. Cum să configurezi 10 plugin-uri șă să lucreze împreună pentru rezultate SEO de aproape 100 %, sfat venit de la Martin Aranovitch un maestru în WordPress.
    Astept sfatul tău… :)

    Reply
    • Nu știu ce sfat să-ți dau. Faci cum crezi. Recomand instalarea plugin-ului de cache DOAR dacă e necesar. Totul depinde de traficul de pe site/blog și banda disponibilă, restu-i cancan… părerea mea.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.