Cum optimizăm WordPress și baza de date eliminând fișierele junk

Cei care folosesc WordPress ca platformă pentru site-urile și blog-urile personale, după câteva luni de utilizare vor constata la un moment dat o ușoară încetinire a vitezei de accesare a paginilor. Acest lucru se datorează apariției de zeci de MB de fișiere junk, mai exact, de fișiere temporare care au rămas în baza de date WordPress.

Pentru a elimina aceste fișiere și pentru a otimiza baza de date, putem folosi plugin-ul WP-Optimize. În folosesc și eu pe blog, și vă pot spune că-și face treaba de minune. După instalare, la prima rulare a acestuia, a optimizat baza de date și a eliminat o mulțime de fișiere junk care ocupau zeci de MB.

De fiecare dată când salvăm o pagină sau un post, WordPress salvează fiecare update al paginii sau postului respectiv pentru a avea acces la modificările create de-a lungul timpului. Dacă vom edita un articol de 7 ori, vom avea 6 salvări diferite ale acelui post. Gândiți-vă cât de mult vor ocupa aceste salvări din spațiul disponibil site-ului sau blogului atunci când edităm un număr foarte mare de pagini sau articole.

Pe lângă aceste salvări ale actualizărilor paginilor și posturilor, gândiți-vă la zecile de comentarii spam, neaprobate, care ocupă și acestea un mic spațiu în tabelele bazei de date.

WP-Optimize nu face altceva decât să elimine toate resturile de fișiere inutile din WordPress și baza de date. Putem face manual acest lucru, atunci când ne aducem aminte, accesăm panoul de administrare WordPress, navigăm la secțiunea WP-Optimize și apăsăm butonul Process. Nu intru foarte mult în detalii pentru că nu este complicat să utilizăm acest plugin. Pe lângă asta, plugin-ul permite chiar și programarea automată a optimizării, la fiecare săptămână, fiecare două săptămâni, sau la lună.

wp-optimize process

Plugin-ul este gratuit, ușor de instalat și utilizat, și este destul de sigur. N-am auzit pe cineva să se plângă de vreo problemă cauzată de acesta. Pagina web a plugin-ului o aveți aici, de unde-l puteți descărca și instala cu ajutorul clientului FTP sau prin orice altă metodă cunoscută. Alternativ, îl puteți instala direct din panoul de administrare WordPress, accesând secțiunea Plugins – Add New.  Fie folosim caseta de căutare, fie opțiunea upload pentru a-l încărca direct din calculator. Mai multe informații despre plugin.

Acest plugin de optimizare este destul de popular, dar sunt sigur că nu toți au auzit de el. Sper că acest articol va ajuta pe cineva și aș fi foarte încântat să aflu asta.

Ultuma actualizare 19 January 2014 by Alexandru Ionut

9 thoughts on “Cum optimizăm WordPress și baza de date eliminând fișierele junk”

    • Păi e bine și cum ai făcut tu.. într-adevăr, multe plugin-uri strică. Citeam pe net la unii că au câte 30..40 :))

  1. Si acele fisiere tranzitorii trebuie eliminate (sunt fisiere ramase in urma schimbarilor de setari in alte pluginuri sau pur si simplu dezactivarea lor…dezinstalari etc) :)

    Reply
    • Mulțam fain de comentariu. Nu știam exact ce sunt, dar dacă nu mă înșel, am bifat acum ceva vreme acea opțiune când am pus la treabă plugin-ul. Apoi am debifat-o. Am făcut printscreen-ul așa la viteză, fără să mă gândesc.

    • Nu-i bai! :) Oricum, fisierele tranzitorii apar doar cand esti activ la capitolul pluginuri, schimbi setari des si altele. Deci o curatire a bazei de date pe acest segment nu este necesara prea des. :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.