Cum adaugam legaturi relevante in WordPress via JetPack

De cand am creat acest blog, am folosit intotdeauna “Related Posts” pentru fiecare articol. Related Posts sunt acele legaturi catre alte articole relevante cu continutul articolului accesat. Aceste legaturi relevante apar, de regula, la sfarsitul fiecarui articol si pot fi pur si simplu link-uri sau imagini cu link-uri.

Related Posts sau articolele relevante au un impact pozitiv asupra blogului sau site-ului. In primul rand, reduc bounce rate-ul, tinand cititorul cat mai mult pe blog sau site. In al doilea rand, related posts fac bine si din perspectiva SEO pentru ca vor scoate in fata si continut mai vechi, ascuns probabil prin arhivele blogului, si-l fac cunoscut cititorului si motoarelor de cautare.

Exista mai multe plugin-uri pentru WordPress cu ajutorul carora putem insera aceasta functionalitate pe blog sau site. Insa, voi vorbi doar despre Jetpack pentru ca-i unul dintre cele mai populare plugin-uri, iar odata instalat, nu vad rostul adaugarii unui alt plugin special doar pentru Related Posts.

De ce este mai indicat sa utilizam Jetpack pentru a afisa articolele relevante? Acesta utilizeaza algoritmi care incarca related posts in cloud, nu pe server pentru a-l solicita si mai mult.

Odata activata functia Related posts din Jetpack, blogul va fi indexat, apoi vor aparea trei legaturi relevante cu continutul in pagina fiecarui articol.

continut relevant
Legaturi relevante in WordPress via Jetpack

O chestie interesanta consta in faptul ca Jetpack ne ajuta sa configuram sectiunea Related Posts dupa bunul plac cu ajutorul anumitor filtre alcatuite din fragmente de cod.

In continuare, va voi prezenta pe scurt cateva fragmente de cod pe care le putem copia in fisierul functions.php.

1. Modificarea numarului de articole relevante afisate la finalul continutului articolului

Am precizat putin mai sus, implicit, sunt afisate trei aricole relevante in fiecare pagina. Putem modifica numarul acestora cu ajutorul filtrului jetpack_relatedposts_filter_options.

function jetpackme_more_related_posts( $options ) {
 $options['size'] = 6;
 return $options;
}
add_filter( 'jetpack_relatedposts_filter_options', 'jetpackme_more_related_posts' );

2. Mutarea legaturilor relevante la inceputul continutului articolului

In mod implicit, articolele relevante apar la finalul continutului paginii, insa putem opta sa apara la inceputul acestuia. Eu unul n-as face acest lucru, insa daca doriti, puteti face asta cu ajutorul urmatorului cod:

function jetpackme_move_related_posts_to_top( $options ) {
 $options['show_above_content'] = true;
 return $options;
}
add_filter( 'jetpack_relatedposts_filter_options', 'jetpackme_move_related_posts_to_top' );

3. Inserarea articolelor relevante in continutul paginii

Cu ajutorul unui shortcode [ jetpack-related-posts  ] putem insera legaturile relevante oriunde in continut. Tot ce trebuie sa facem e sa scriem acest cod in continutul paginii, exact in pozitia unde dorim sa apara continutul relevant. Daca veti folosi acest shortcode, related posts nu va mai aparea la finalul sau inceputul articolului.

!! Scrieti fara spatiu intre parantezele si cod. Eu am lasat spatiu pentru nu activa codul.

4. Modificarea numelui sectiunii related posts din “Related” in orice alt titlu.

Dupa cum observati in imaginea de mai sus, titlul sectiunii related posts este Related. Il putem modifica in orice altceva. De exemplu, modificam Related cu “Articole relevante”.

function jetpackme_related_posts_headline( $headline ) {
$headline = sprintf(
 '<h3 class="jp-relatedposts-headline"><em>%s</em></h3>',
 esc_html( 'Articole relevante' )
 );
return $headline;
}
add_filter( 'jetpack_relatedposts_filter_headline', 'jetpackme_related_posts_headline' );

Pentru mai multe filtre care pot fi adaugate pentru a personaliza si mai mult sectiunea Related Posts, accesati aceasta pagina pusa la dispozitie de Jetpack.

Recomand crearea unui backup a blog-ului sau site-ului inainte de modificarea oricarui fisier din structura acestuia.

Ultuma actualizare 17 May 2015 by Alexandru Ionut

8 thoughts on “Cum adaugam legaturi relevante in WordPress via JetPack”

 1. Prefer alt plugin din simplul motiv că acesta vine cu rel=”nofollow” la pachet. Există soluții, dar niciuna definitivă care să nu implice încărcarea unui js.

  O altă chestie nasoală a jetpack e că încărcă un imens css din care folosești doar 1%.

  Reply
  • Cred ca poti rezolva problema asa cum a scris nenea aici.

   De ce vrei nofollow pentru related content?

   Eu folosesc Jetpack pentru mai multe functionalitati.

  • “nofollow” indică prezența unui conținut în care nu încredere și e tratat ca atare de motoarele de căutare. Din acest motiv, site-uri mari precum Wikipedia, Facebook, YouTube, șamd nu-l folosesc pentru link-urile interne.

   E drept, tu poți crede ce vrei fără ca eu să mă supăr.

 2. Jetpack are o multime de functionalitati pe care nu le folosesc asa ca am renuntat sa-l mai folosesc. Mai bine 2-3 plugin-uri utile decat jetpack cu 20 de inutilitati.

  Reply
  • Am folosit si la inceput JetPack, chiar daca era mai chel. Apoi l-am scos o perioada. Acum l-am bagat iar. Puii mei. Eu zic ca mai bine unul mare si bun, decat 5 slabe. Stiu ca are o multime de aberatii prin el care nu-s folositoare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.