Cum partitionam hard disk-ul in Windows 10 si 11

Partitionarea reprezinta activitatea de separare a spatiului unui hard disk in diferite unitati de stocare. Fiecare unitate de stocare este cunoscuta drept o partitie sau volum. Partitionarea este o caracteristica foarte folositoare pentru ca extinde semnificant de mult functionalitatea unui hard disk. De exemplu, prin partitionarea hard disk-ului putem instala mai multe sisteme de operare (dual boot – instalare in paralele a mau multor sisteme de operare). Partitionarea hard disk-ului in Windows 10 este foarte usoar de efectuat.

Micsorarea unei paritii existente in Windows

Pentru a redimensiona o partitie existanta in Windows 10 trebuie procedam astfel. Dam click dreapta in coltul din stanga jos, iar apoi selectam optiunea “Disk Management“. Acesta este un utilitar pus la dispozitie de sistemul de operare Windows, si care permite configurarea si partionarea hard disk-ului.

disk management windows 8 poza 1

Pentru a crea o noua partitie, trebuie sa avem un spatiu nealocat (un spatiu care nu este formatat). Putem face asta prin micsorarea (restrangerea) dimensiunii partitiei principale.

Dam click dreapta pe partitia principala si selectam optiunea “shrink volume“. Apoi sistemul de operare va scana hard disk-ul de spatiu disponibil pentru a fi micsorat.

partitionare hard disk in windows 10 si 11

Dupa ce procesul de mai sus s-a terminat, introducem valoarea pe care dorim sa o miscoram (in megabytes). Dupa ce am introdus o anumita valoare, apasam butonul “Shrink” pentru a crea un spatiu nealocat.

valoarea spatiului nealocat poza 3

Crearea unei noi partitii in Windows

Pentru a crea o noua partitie, efectuam click pe regiunea spatiului nealocat si selectam “new simple volume“. Regiunea spatiului nealocat este reprezentata de un bloc marcat cu negru.

crearea unei noi partitii poza 4

Verificam marimea volumului pe care-l dorim sa-l alocam partitiei si apasam butonul “next“. Atribuim o litera partitiei si apasam “next”.

simple volume size poza 5

Selectam “NTFS” ca sistem de fisiere. Daca ne gandim ca voi utiliza partitia pentru a instala o alta versiune a sistemului de operare Windows, atunci este bine sa alegem NTFS. Vom selecta Fat32 doar in cazul in care vrem sa utilizam spatiul pentru a instala o distributie Linux. Apasam butonul “next”.

alegerea sistemului de fisiere poza 6

Apasam butonul Finish pentru a crea noua partitie.

finalizare parititie poza 7

Daca vom accesa MyComputer (This PC), vom putea observa noua partitie.

Este intr-adevar necesara partitionarea hard disk-ului?

Exista o multime de beneficii care vin in sustinerea partitionarii unui hard disk. In timp ce anumiti utilizatori folosesc acest lucru pentru a instala diferite sisteme de operare, altii se folosesc de o partitie pentru a face backup fisierelor salvate in calculator.

Dupa parerea mea,  partitionarea este absolut necesara. In cele mai multe cazuri, impartirea hard disk-ului in doua este suficienta. Partitia C pe care se va afla sistemul de operare, iar partitia D care va contine fisierele noastre. Altele decat cele ale programelor instalate.

Actualizare noiembrie 2023

Acest articol inca este de actualitate. Tutorialul de mai sus care indica pasii necesari partitionarii unui hard disk cu ajutorul sistemului de operare Windows inca este valabil si functioneaza perfect pe toate versiunile de Windows. Acest tutorial a fost creat initial in Windows 8, dar in Windows 10 si 11 pasii sunt fix aceeasi. Poate ca in Windows 11 accesarea instrumentului Disk Management se face altfel, dar in rest totul este identic.

Ultuma actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut

9 thoughts on “Cum partitionam hard disk-ul in Windows 10 si 11”

 1. Eu aș pune și swap-ul (paging file parcă îi spunea prin Control Panel) pe o partiție separată și l-aș seta la o dimensiune fixă, ceva de genul dublul memoriei (la 4 GB de RAM îl faci de 8 GB); eventual se ține cont și de posibilele upgrade-uri. Folosind o partiție dedicată nu se mai fragmentează inutil partiția cu sistemul de operare la variațiile dimensiunii swap-ului și a și garanția că va fi contiguu (nefragmentat). Câștigi un stop de viteză în felul ăsta, deși ideal ar fi să n-ai nevoie de swap.

  Reply
 2. Eu am partitionat, dar nu ma lasa sa duc in D decat jumatate din spatiu, adica 250, iar in C imi ramane tot atat. E inutil sa raman cu 250 in C, poate ma ajutati cumva sa duc mai mult in d. Multumesc

  Reply
  • nu te lasa sa micsorezi pentru ca ai fisiere care nu pot fi mutate, pentru ca sunt ale sistemului de operare. Incearca o defragmentare inainte, apoi repeta procedeul. Daca tot nu merge, vezi si cu alt program. Eu am reusit acum mult timp, dar foloseam o aplicatie terta.

   Eu am reusit sa-mi fac C-ul cat am vrut deoarece era in timpul instalarii sistemului de operare, si nu era absolut nimic pe disc. Daca ai OS-ul pe DVD, poti sterge C-ul si il refaci la cat vrei, apoi spatiul nealocat il lipeste la D. La 500 Gb cat ai, ai putea avea chiar 3 partitii (inclusiv C). Eu zis ca ar fi mai ok cu 3.

   Incearca si cu o aplicatie. Sa imi zici ce ai rezolvat.

 3. Buna seara,

  Am si eu o intrebare…Am selectat disk management si imiapar doua partitii: Disk 0 – Healty (system,active,primary partition) si respectiv (C)- Healty(boot,page file,crash dump,primary partition.
  Pot sa sterg disk 0 sau nu ?( Cand merg pe My computer imi apare doar discul C) .

  Multumesc

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.