Partitionarea reprezinta activitatea de separare a spatiului unui hard disk in diferite unitati de stocare. Fiecare unitate de stocare este cunoscuta drept o partitie sau volum. Partitionarea este o caracteristica foarte folositoare pentru ca extinde semnificant de mult functionalitatea unui hard disk.
De exemplu, prin partitionarea hard disk-ului putem instala mai multe sisteme de operare (dual boot). Partitionarea hard disk-ului in Windows 8 este foarte usoara.
Diminuarea unei paritii existente
Dam click dreapta in coltul din stanga jos, iar apoi selectam “Disk Management”. Acesta este un utilitar pus la dispozitie de sistemul de operare, care permite configurarea si partionarea hard disk-ului.
Pentru a crea o noua partitie, trebuie sa avem un spatiu nealocat (un spatiu care nu este formatat). Putem face asta prin diminuarea (restrangerea) dimensiunii partitiei principale.
Click dreapta pe partitia principala si selectam “shrink volume”. Apoi, Windows-ul va scana hard disk-ul de spatiu disponibil pentru a fi diminuat.
Introducem valoarea pe care dorim sa o diminuam (in megabytes). Dupa ce am introdus o anumita valoare, apasam “Shrink” pentru a crea un spatiu nealocat.
Crearea unei noi partitii
Pentru a crea o noua partitie, facem click regiunea spatiului nealocat si selectam “new simple volume”. Regiunea spatiului nealocat este reprezentata de un bloc intunecat.
Verificam marimea volumului simplu si apasam “next”. Atribuim o litera partitiei si apasam “next”.
Selectam “NTFS” ca sistem de fisiere. Daca ne gandim ca voi utiliza partitia pentru a instala o alta versiune a sistemului de operare Windows, atunci este bine sa alegem NTFS. Vom selecta Fat32 doar in cazul in care vrem sa utilizam spatiul pentru a instala o distributie Linux. Apasam “next”.
Apasam Finish pentru a crea noul volum.
Daca vom accesa MyComputer, vom putea observa noua partitie.
Este intr-adevar necesara partitionarea hard disk-ului?
Exista o multime de beneficii care vin in sustinerea partitionarii hdd-ului. In timp ce anumiti utilizatori folosesc acest lucru pentru a instala diferite sisteme de operare, altii se folosesc de o partitie pentru a face backup la fisierele pe care le au.
Dupa parerea mea, partitionarea este necesara. In cele mai multe cazuri, impartirea hard disk-ului in doua este suficienta. Partitia C pe care se va afla sistemul de operare, iar partitia D care va contine fisierele noastre. Altele decat cele ale programelor instalate.
Buna seara,
Am si eu o intrebare…Am selectat disk management si imiapar doua partitii: Disk 0 – Healty (system,active,primary partition) si respectiv (C)- Healty(boot,page file,crash dump,primary partition.
Pot sa sterg disk 0 sau nu ?( Cand merg pe My computer imi apare doar discul C) .
Multumesc
Mi-a fost de mare ajutor tutorialul tau. Multumesc.
poate va ajuta asta @varianta video@ :::https://www.youtube.com/watch?v=hOJuR-DaIaA&feature=youtu.be
Mersi mult, mi-a reusit, chiar am schimbat si literele intre DVDWrite cu noua partitie
Cu plăcere :)
Eu am partitionat, dar nu ma lasa sa duc in D decat jumatate din spatiu, adica 250, iar in C imi ramane tot atat. E inutil sa raman cu 250 in C, poate ma ajutati cumva sa duc mai mult in d. Multumesc
nu te lasa sa micsorezi pentru ca ai fisiere care nu pot fi mutate, pentru ca sunt ale sistemului de operare. Incearca o defragmentare inainte, apoi repeta procedeul. Daca tot nu merge, vezi si cu alt program. Eu am reusit acum mult timp, dar foloseam o aplicatie terta.
Eu am reusit sa-mi fac C-ul cat am vrut deoarece era in timpul instalarii sistemului de operare, si nu era absolut nimic pe disc. Daca ai OS-ul pe DVD, poti sterge C-ul si il refaci la cat vrei, apoi spatiul nealocat il lipeste la D. La 500 Gb cat ai, ai putea avea chiar 3 partitii (inclusiv C). Eu zis ca ar fi mai ok cu 3.
Incearca si cu o aplicatie. Sa imi zici ce ai rezolvat.
@Mihaela
Poti folosi Aomei Partition Assistant Home Edition : http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/Partition-Assistant-Home-Edition.shtml
E gratuit, simplu, cu o interfata intuitiva (modifici dimensiunile partitiilor mutand cursorul la stanga sau la dreapta) si rapid. Fiind vorba de modificari ale partitiei C (partitia de sistem) probabil iti va cere un restart si va procesa modificarile imediat dupa reboot.
Succes!
Eu aș pune și swap-ul (paging file parcă îi spunea prin Control Panel) pe o partiție separată și l-aș seta la o dimensiune fixă, ceva de genul dublul memoriei (la 4 GB de RAM îl faci de 8 GB); eventual se ține cont și de posibilele upgrade-uri. Folosind o partiție dedicată nu se mai fragmentează inutil partiția cu sistemul de operare la variațiile dimensiunii swap-ului și a și garanția că va fi contiguu (nefragmentat). Câștigi un stop de viteză în felul ăsta, deși ideal ar fi să n-ai nevoie de swap.