Cum instalam Windows 10 fara upgrade

Calea oficiala pentru instalarea sistemului de operare Windows 10 este upgrade-ul oferit in mod gratuit daca rulam deja o versiune Windows. Sunt complet de acord cu aceasta metoda, fiind una foarte usor de realizat de catre majoritatea utilizatorilor. Astfel am procedat si eu atunci cand am facut upgrade de la Windows 8.1 la Windows 10.

Insa, majoritatea prefera sa instaleze Windows 10 pe curat, formatand inainte partitia pe care se afla instalat sistemul e operare existent pe calculator sau laptop.

Instalarea sistemului de operare Windows 10 pe curat poate avea mai mult avantaje, dar cel mai important consta in eliminarea posibilelor incompatibilitati sau erori datorate fisierelor vechi existente deja in calculator.

Chiar si in cazul meu, upgrade-ul a decurs normal, insa, dupa cateva zile au aparut problemele odata cu lansarea diferitelor update-uri. Vreo doua zile sistemul de operare pornea in bucla, fiind nevoit sa astept minute bune pana puteam folosi laptopul. Apoi, dupa ce am scapat de aceasta problema, am instalat un alt update din cauza caruia nu am mai avut sunet si nu am mai putut utiliza Google Chrome.

Instalarea sistemului de operare Windows 10 pe curat

Inainte de toate, faceti backup datele importante de pe partitia sistemului de operare existent, inclusiv un backup al sistemului.

Pentru instalarea sistemului de operare de la zero trebuie sa parcurgem urmatorii pasi:

1. trebuie sa obtinem o imagine ISO cu Windows 10. Putem face asta foarte simplu accesand acest link.

Alegem arhitectura potrivita pentru calculatorul nostru.

2. dupa ce obtinem imaginea ISO cu Windows 10, o montam sau o extragem.

3. navigam in folderul imaginii la Windows\source si cautam fisierul “gatherosstate.exe” pe care-l vom copia pe desktop.

instalare windows 10 pe curat

4. rulam fisierul copiat pe desktop si vom obtine un alt fisier GenuineTicket.xml. Fisierul xml generat ruland exacutabilul gatherosstate.exe, il vom copia pe un stick USB sau intr-o alta locatie sigura. De exemplu, pe partitia secundara, in cazul in care exista asa ceva. Pentru majoritatea, partitia secundara fiind D:\\.

5. cream un stick USB boot-abil (recomand RUFUS) sau un DVD, apoi incepem instalarea sistemului de operare Windows 10. In timpul instalarii, va trebui sa sarim toti pasii atunci cand ni se va cere introducerea cheii de activare a sistemului de operare (cheia de licenta).

6. dupa finalizarea procesului de instalare a sistemului de operare Windows 10, copiem fisierul xml generat la pasul 4 in locatia C:\\ProgramData\Microsoft\Windows\ClipSVC\GenuineTicket.

instalare windows 10 pe curat 2

Folderul este ascuns in mod implicit. Pentru a accesa folderele ascunse, va trebui sa activam optiunea Show hidden files, folders and drives in File Explorer. Procedam astfel: lansam File Explorer / Options / View / Show hidden files, folders and drives in File Explorer.

afisare foldere ascunse windows

7. restartam calculatorul.

Daca totul a decurs normal, dupa restartarea sistemului de operare ar trebui ca Windows 10 sa fie activat.

Sursa

Ultuma actualizare 30 August 2015 by Alexandru Ionut

16 thoughts on “Cum instalam Windows 10 fara upgrade”

 1. getintopc.com/softwares/operating-systems/windows-10-download-iso-32-bit-64-bit-free/
  Eu de aici am descarcat Windows 10 Enterprise/32 bit.A

  Reply
 2. Am facut instalarea identic cu Windows 7,ba mai gasi si un activator.Problema-i ca eu nu vad nimic iesit din comun fata de Windows 7.Sunt curios din 29 iulie 2016 cati licentiati vor abandona Windows 7 sa se aboneze la Windows 10.
  Eu vad Windows 10 ca un scarpinat cu mana stanga in urechea dreapta.

  Reply
  • Si eu folosesc Windows 10 Pro Insider Preview. Credeam ca ai ceva fara licenta de nu iti genereaza acel fisier. E activat sau nu W10?

 3. Daca dau click dreapta pe This PC si dau la Properties imi zice clar Windows is not activated. Dar dupa ce rulez fisierul respectiv nu mi se intampla nik. Si daca dau cu Administrator tot nik. ramane pe loc,nu mi se genereaza fisieul xml.

  Reply
  • Pai stai ca tu deja ai instalat Windows 10 fara sa ai licenta la el sau fara sa faci chestia asta inainte de a instala Windows 10. Practic, tu cred ca ai instalat pe curat Windows 10, asa-i? Fara ca sa-ti generezi fisierul GenuineTicket inainte de a instalat sistemul de operare. Trebuia sa faci chestia asta inainte de a te apuca sa instalezi W10.

 4. ceva de genul. dar idea e ca pe mine nu ma lasa sa personalizez nik in Windows,nici sa modific Tema nik. Imi e Blocata functia peste tpt locul,imi spune ca trebe sa activez Windows’ul. Azi am instalat tot Windows 10,dar ceva de aici de pe site din comentariile de mai sus,si acuma nu mai imi apare la Ceas in dreapta ca nu am activat Windows’ul,ca pana azi imi aparea cu Windows’ul trecut. Eu lucrez cu Camtasia Studio,si cand faceam capturi de ecran imi aparea acel mesaj continuu cu Windows neactivat,acum nu imi apare dar … tot nu am facut pasii corecti spusi de tine. Final? Cand ma hotarasc sa dau 500 – 600 Ron pe o Licenta Windows 10,nu voi mai avea probleme.

  Reply
 5. Florin, eu am dat 90 de lei pe licența mea. Am reușit să-i fac update de la 8 la 10. Mi se pare un preț ok pentru un produs pe care il folosesc zi de zi. Mai multe informații poți găsi aici

  Reply
 6. Am făcut un upgrade pe un laptop Asus cu win 8.1. Totul a decurs normal doar că, la pornire, după ce introduceam parola userului, ecranul devenea neagru și aveam doar cursorul activ. Deschideam task manager și de acolo explorer exe. dar nu aveam desktop… Am văzut că era o problemă comună la update la win 10.

  Reply
 7. Metoda asta cu acel fisier xmel rezultat poate fi folosit pe mai multe calculatoare cu aceeasi imagine iso de windows 10 descarcata,(trebuie generat acel fisier la fiecare reinstal- la fiecare calculator, descarcat din nou imaginea iso) trebuie sa facem asta separat si pt 32 si 64 bit? Afecteaza update-urile? ramne activat nelimitat? pe versiune enterprise functineaza? Trebuia scris la final ”termen si conditii” si asa se evitau multe intrebari

  Reply
 8. Partea funny e cand procedezi asa,nu se activeaza dupa, suni la microsoft si te faci de key de windows 10 :)))))) multiple instalari pe acelasi pc, fara alte erori :))). Dupa care mai ai si key de 8.1 :))) hahahahahahah

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.