In mod normal, functia de actualizare a sistemului de operare ar trebui sa functioneze in background, fara a ne deranja cu ceva. O buna parte din pachetele cu actualizari descarcate pot fi instalate direct, iar altele sunt descarcate si instalate atunci cand restartam sistemul de operare.
Unul din cosmarurile mele cele mai mari atunci cand repar un laptop sau un calculator este actualizarea sistemului de operare. Am intalnit de foarte multe ori sisteme de operare care n-au mai fost actualizate de ani de zile, asta din foarte multe motive. Fie laptopul sau calculatorul n-a mai fost folosit, fie nu a avut o conexiune la net sau serviciul Windows Update nu a functionat. Probabil va intrebati de ce zic ca-i un “cosmar”, insa nu vad nimic bun a pierde foarte multe ore fix pentru a actualiza sistemul de operare, care de cele mai multe ori e instalat pe sisteme hardware destul de slabe.
Daca intalniti eroarea 80072F8F in Windows Update, nu trebuie sa va speriati pentru ca v-am spus cum sa gestionati aceasta problema.
Am scris acum foarte mult timp si despre cum putem actualiza Windows-ul fara a a avea conexiune la net sau cum putem instala update-urile pe alte calculatoare.
In Windows 10, serviciul Windows Update este putin mai diferit fata de versiunile anterioare ale sistemul de operare. Asta pentru ca Windows Update lucreaza ceva mai agresiv, descarcand toate actualizarile disponibile si instalandu-le in mod implicit, nu doar pe cele foarte importante cum o facea pana acum.
Cu toate astea, exista sansa ca anumite update-uri sa se blocheze in momentul descarcarii sau instalarii.
Pentru a revolva problema cu update-urile blocate, ne putem ajuta de Troubleshooting. Acesta este un instrument gratuit si este oferit de sistemul de operare, care ne poate ajuta sa reparam diferite probleme, printre care si actualizarile care sunt blocate in Windows Update.
Acest instrument, in cazul de fata, poate executa trei actiuni:
1. inchide serviciul Windows Update
2. redenumeste folderul \Windows\SoftwareDistribution in \Windows\SoftwareDistribution.old stergand momoria cache a descarcarilor pentru a fi rescrisa.
3. restarteaza serviciul Windows Update
Instrumentul Troubleshooting poate fi gasit prin lansarea meniului Start si tastarea primelor doua sau trei litere “tro”.
Dupa ce vom da click pe Troubleshooting, va fi lansata o fereastra Control Panel care contine o lista cu diverse servicii care pot fi remediate, iar sub categoria “System and Security“, dam click pe “Fix problems with Windows Update.”
In fereastra urmatoare dam click pe optiunea Advanced, care va permite afisarea unei noi optiuni.
Ne vom asigura ca optiunea “Apply repairs automatically” este bifata, poi dam click pe “Run as administrator” si pe Next. Dand instrumentului dreptul de administrator, ii permitem sa stearga fisierele si memoria cache a descarcarilor (pachetelor actualizate).
Intrumentul Troubleshooting va cauta sa identifice si sa rezolve posibilele probleme cu serviciul Windows Update si vom fi informati in legatura cu rezultatul obtinut de acest tool. In marea majoritate a cazurilor, acesta poate rezolva problemele aparute cu serviciul Windows Update.
Last Updated on 29 March 2016 by Alexandru Ionut