Cum aflam detalii despre procese, aplicatii startup si servicii in Windows

Toti stiti ce-i Task Manager-ul din Windows, dar nu toti aveti habar despre ceea ce se intampla acolo sau ceea ce reprezinta acele procese care ruleaza, sau acele elemente care apar la sectiunea startup. In acest articol am sa va prezint pe scurt un truc cu ajutorul caruia puteti afla mult mai multe detalii despre fiecare proces ce ruleaza sau despre acele aplicatii care sunt lansate odata cu sistemul de operare. 

De-a lungul timpului am scris mai multe articole despre optimizarea sistemului de operare Windows, printre care am pomenit si despre dezactivarea aplicatiilor inutile de la startup, acele aplicatii care pornesc atunci cand deschidem calculatorul. Astazi am sa va arat cum puteti afla mai multe informatii despre procesele care apar in task manager, despre aplicatiile de la startup, si despre serviciile din Windows.

Pentru inceput vom lansa Task Manager-ul. Fie apasam combinatia de taste Ctrl + Shift + Esc, fie dam click dreapta pe bara de start si alegem optiunea Task Manager. Acesta va fi putin diferit in functie de sistemul de operare. Eu folosesc Windows 8.1 asa ca TM va arata oarecum altfel fata de cel care apare in Windows 7.

1. Cum aflam mai multe detalii despre un proces care ruleaza in Windows

Primul tab care apare in Task Manager afiseaza toate procesele care ruleaza in sistemul de operare, prezentand in timp real consumul hardware al acestora. In mod normal, marea majoritate din aceste procese au un nume total strain pentru un utilizator de rand. Sa presupunem ca exista un proces care incarca foarte mult memoria RAM si procesorul, dar numele acestuia nu ne spune nimic. Cum putem afla mai multe detalii despre acel proces? Raspunsul este simplu. Dam click dreapta pe el si alegem optiunea “Search Online”.

detalii despre proces windows task manager

 

Alegand aceasta optiune, va fi lansat browser-ul care va afisa rezultatele si informatiile despre acel proces, gasite pe internet.

rezultate online detalii proces windows

2. Ce programe putem opri de la startup

Cand am scris acele articole despre oprimizarea Windows-ului prin dezactivarea aplicatiilor de la startup pentru o pornire mai rapida, am atras atentia asupra a ceea ce anume trebuie sa dezactivam. Daca vom dezactiva drivere sau aplicatii vitale sistemului de operare, atunci nu mai putem vorbi de optimizarea sistemului de operare.

applicatii startup windows detalii

Aplicatiile care sunt lansate la startup din Windows 8 sau Windows 8.1 apar in Task Manager. Acest lucru nu se intampla si in Windows 7. In Task Managerul din Windows 8.1 exista tabul Startup care afiseaza toate aplicatiile care pornesc odata cu sistemul de operare. Pentru a afla mai multe detalii despre una din aceste aplicatii, inainte de a o dezactiva, dam click pe aceasta si alegem “Search Online”. La fel ca si in cazul proceselor, browser-ul va afisa rezultate cu detalii despre aplicatie.

3. Detalii despre serviciile din Windows

Task Manager-ul pune la dispozitie si un tab in care sunt prezente totalitatea serviciilor din Windows, chiar daca acestea ruleaza sau sunt oprite. Pentru fiecare serviciu in parte aveti la dispozitie o foarte scurta descriere, dar care nu poate reprezenta ceva pentru un utilizator fara prea mare experienta. Pentru o descriere foarte detaliata a serviciului, putem folosi chiar si de aceasta data optiunea “Search Online”.

servicii windows detalii task manager

Atentie, nu recomand sa va atingeti de serviciile din Windows daca nu stiti 100% ce faceti. O varianta ajutatoare in cazul in care doriti sa va optimizati sistemul de operare prin a dezactiva o parte din serviciile din Windows, dar nu stiti pe care le puteti dezactiva in siguranta, atunci aveti acest articol in care am prezentat pe scurt un program care dezactiveaza in siguranta  serviciile sistemului de operare.

Ultuma actualizare 17 August 2014 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.