Cum curatam memoria cache Windows 8

Unul din lucrurile care ajuta la imbunatatirea vitezei calculatorului este curatarea memoriei cache. In Windows 8 avem doua medii de lucru diferite: desktopul si Interfata grafica moderna, mai exact ecranul Start. In acest articol voi prezenta stergerea memoriei cache din ambele medii de
lucru.

Sa incepem cu desktopul. Metoda cea mai usoara si cea mai eficienta este folosirea unui utilitar gen CCleaner pentru a sterge memoria cache a browser-ului, thumbnail cache, font cache, DNS cache etc.

Desigur, nu foarte multi au instalat in sistemul de operare si un utilitar dar sincer sa fiu, daca incepi sa cunosti putin sistemul de operare Windows, ajungi sa nu ai nevoie de alte tool-uri. Exista o metoda de curatare manuala a memoriei cache, cine o cunoaste din Windows 7, este aproximativ aceeasi si in Windows 8. Ne vom folosi de Disk Cleanup pentru a curata thumbnail cache.

curatarea memoriei cache din windows 8

Tastam “cleanmgr” in Start Screen, apasam enter si selectam cleanmgr.exe din rezultatele cautarii. Disk Cleanup se va deschide si va scana fisierele. Dupa proces, bifam “thumbnails” (ca in imaginea de mai jos) si apasam ok.

disk cleanup windows 8

Uneori, cand avem probleme de navigare (chiar daca conexiunea la internet functioneaza) ar trebui sa curatam DNS cache. Pentru a face acest lucru, deschidem command prompt si tastam urmatoarea comanda: (atentie la spatii) [adsense float=”center”]

ipconfig /flushdns

dns cache

Curatarea memoriei cache pentru aplicatiile interfetei moderne

Aici sunt cateva lucruri pe care pe putem face. Sa incepem cu Internet Explorer. Din Charm bar alegem Settings si selectam Internet Options. Apasam butonul Delete de sub “Delete Browsing History”.

Windows Store Cache

Mergem catre alta aplicatie din Start Screen, mai exact Store. Pentru a curata memoria cache a acestei aplicatii, facem in felul urmator: apasam tasta Win + R pentru a deschide fereastra Run. Tastam “WSReset.exe” si apoi enter. Daca vom fi intampinati cu mesajul urmator, atunci totul este in regura.

cache store

Search History

Pentru a sterge istoricul cautarilor, lansam Charm bar – Settings – PC Settings. Selectam Search din panoul din stanga si apasam pe “delete history”.

search history windows 8

Live Tile Cache

Ultimul lucru pe care ar trebui sa il luam in considerare este curatarea cache pentru iconitele live. Facem acest lucru accesand Charm Bar – Settings – Tiles. De sub “clear personal info from my tiles”, apasam butonul “clear”.

 

Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.