Cum dezactivam programele de la startup in Windows 10

Daca ati citit articolul trecut despre dezactivarea programelor de la startup care pornesc odata cu sistemul de operare, veti constata ca pentru Windows 10 aceasta metoda nu mai functioneaza in totalitate. Acum este vorba despre ceva putin mai diferit, dar principiul ar fi asemanator.

In Windows 10, pentru a dezactiva programele care sunt lansate odata cu sistemul de operare, va trebui parcurs un alt drum. Pentru cei care nu inteleg exact, este vorba de acele programe care pornesc odata cu sistemul de operare si care apar, de regula, in system tray pe bara de aplicatii langa data si ceas.

Pentru a dezactiva aceste aplicatii, trebuie mai intai sa accesam Task Managerul. Cum facem acest lucru:

  1. click dreapta pe bara de start si selectam Task Manager
  2. sau apasam tastele Ctrl + Shift + Esc
  3. sau apasam Ctrl + Alt + Del, va aparea un ecran albastru cu mai multe comenzi, apoi alegem Task Manager
  4. sau ne deplasam cu mouse-ul in coltul din dreapa jos (la ceas) si va aparea o bara vertical. De acolo alegem Search, iar apoi tastam Task Manager

Dupa ce lansam Task Manager, va aparea o fereastra ca in imaginea de mai jos, apoi dam click pe tabul Startup.

Asemanator ca in articolul precedent, pe prima coloana sunt elementele care ruleaza odata cu lansarea sistemului de operare al calculatorului. Coloana a doua afiseaza companiile dezvoltatoare ale aplicatiilor.

A treia coloana indica statusul programelor, de unde ne vom da seama ca cele cu enabled sunt active si vor fi lansate la fiecare pornire a calculatorului, iar cele cu disabled sunt dezactivate. Acestea, chiar daca sunt in aceasta lista, nu vor mai fi lansate la pornirea calculatorului.

Ultima coloana, Startup impact, indica impactul acestor programe asupra performantei sistemului de operare, mai exact, cat de mult influenteaza acestea performanta calculatorului.

Daca ne-am decis ce aplicatie dorim sa dezactivam de la startup, ramane doar sa dam click pe ea, iar apoi pe butonul Disable din dreapta jos, sau click dreapta si Disable.

Operatiunea este valabila si viceversa, atunci cand dorim ca un program dezactivat sa fie repornit si sa ruleze automat, odata cu lansarea sistemului de operare. La urma va trebui sa restartam sistemul de operare pentru ca modificarile sa aiba efect.

Trebuie sa fim atenti, totusi, ce anume dezactivam. De exemplu, aplicatia antivirus, nu trebuie eliminata din acea lista.

La ce ne ajuta aceasta dezactivare a aplicatiilor inutile de la startup? Sistemul de operare se va incarca ceva mai rapid, iar noi vom putea lansa cat mai repede aplicatiile dorite, imediat dupa ce ne-am logat. Fara a ne lovi de acel lag enervant imediat de dupa incarcarea desktop-ului de catre sistemul de operare. Aceste modificari de mai sus pot fi incluse la optimizarea sistemului de operare.

Ultuma actualizare 22 January 2023 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.