Cum ne protejam intimitatea in Windows 8 si 8.1

Windows 8 pare sa fie destul de contestat de foarte multi utilizatori, iar unul dintre motivele lor ar fi incalcarea intimitatii. Stiu ca poate parea  putin exagerata afirmatia mea, dar cei de la Microsoft par a neglija intimitatea utilizatorilor sistemului de operare Windows.

Mai mult ca sigur ati auzit de NSA, CIA si alte organizatii care se ocupă cu inregistrarea si monitorizarea persoanelor, avand ca scop diminuarea tentativelor teroriste, spun ei. In fine, nu ma intereseaza asa tare problema, dar totusi e putin ciudat. Din cate am auzit si citit, se pare ca Microsoft este una dintre marile companii care le-au furnizat informatii la cerere, despre liste intregi de utilizatori.

Dintr-un anumit punct de vedere, mă depaseste oarecum situatia, dar totusi e vorba de intimitatea noastra, a celor care folosesc sistemul lor de operare. Nu vreau sa va sperii, si chiar nu aveti de ce sa va speriati, pentru ca sansa sa ne afecteze pe noi, utilizatorii “de rand”, este aproape nula. Cu toate astea, stiu ca exista o multime de persoane sceptice si care doresc sa-si protejeze intimitatea la maxim.

Drept urmare, acest articol este destinat celor care folosesc Windows 8 sau Windows 8.1. Am sa va ofer un mini tutorial despre cum sa ne protejam intimitatea in Windows 8. Atentie insa, acest tutorial va implica dezactivarea unor functii destul de importante din Windows si drept urmare, acesta se va apropia ca functionalitate, de Windows 7. Sistemul de operare va functiona normal, doar ca vor fi dezactivate o parte din noile caracteristici implementate in Windows 8.

O privire asupra intimitatii din Windows 8

1. accesam Charms bar – Settings – Change PC Settings

2. din lista PC settings, facem click pe Privacy

3. selectam prima data categoria General. Dezactivam toate cele 4 optiuni:

  • let apps access my name, picture and other account info – DEZACTIVAT
  • turn on SmartScreen Filter to check web content (URLs) that Windows Store apps use – DEZACTIVAT
  • show text suggestions based on …. – DEZACTIVAT
  • let website provide locally relevant content by accessing my language list – DEZACTIVAT

4. dăm back si alegem categoria Location.

  • let Windows and apps use my location – DEZACTIVAT

5. back si alegem categoria Webcam

  • let apps use my webcam – DEZACTIVAT

6. back si alegem Microphone

  • let apps use my microphone – DEZACTIVAT

7. back si alegeti Other devices

  • la mine nu apare nimic in lista, dar e bine sa verificati.

Dupa ce vom face toate aceste setari, se mai poate adauga ceea ce am scris eu articolul trecut, despre cum oprim sincronizarea din Windows 8. Am prezentat in articol si cum dezactivam contul Microsoft, si utilizam un cont local. Toate aceste lucruri pe care le-am prezentat, sunt pentru cei care doresc sa-si protejeze intimitatea, blocand sistemul de operare sa “memoreze” anumite informatii despre locatia noastra, date personale, si etc. [adsense float=”center”]

Dupa cum v-am scris mai sus, toate aceste operatiuni NU vor afecta functionalitatea sistemul de operare, doar VOR DEZACTIVA O PARTE DIN CARACTERISTICILE Windows 8. Acest sistem de operare a fost conceput pentru a ne sincroniza datele, a ne pune la  dispozitie anumite aplicatii moderne, sa inregistreze locatia doar pentru a ne oferii rezultate relevante.. etc. Dezactivand toate aceste lucruri, nu va mai parea chiar un Windows 8, ci se va apropia spre un Windows 7 cu unele modificari.

Daca nu ne pasa de Start Screen si de aplicatiile moderne, de ce sa nu le dezinstalam? Eu daca nu utilizez un anumit program, atunci il elimin din sistemul de operare. Daca am dezactivat toate optiunile de mai sus, aproape ca am ignorat utilizarea oricarei aplicatii din Start Screen.

Inainte de a trece la eliminarea aplicatiilor moderne din Start Screen – Windows 8 si 8.1, sa mai aruncam o privire aspura altor optiuni care tin de interfata moderna.

1. din PC Settings, alegem Search & apps.

2. pentru categoria Search, am scris despre cum putem dezactiva cautarea pe net din Search Windows 8.1.

3. categoria Share – dezactivam optiunile:

  • show apps I use most often at the top of the app list – DEZACTIVAT
  • show a list of how I share most often – DEZACTIVAT

4. categoria notificari – in mod normal, dezactivand prima optiune, si celelalte se vor dezactiva automat.

5. categoria app sizes – va aparea lista cu toate aplicatiile instalate. Pe care vrem sa o eliminam, o selectam si apsam uninstall.

Dupa ce golim lista de aplicatii, vom observa ca tot vor ramane cateva pe Start Screen. Putem da click pe acestea, si alegem “unpin”.

Din acest moment, putem sa uitam de Start Screen, si sa nu-l mai accesam niciodata, daca asta dorim. O sa observam ca noile modificari din Windows 8.1 ne vor permite sa ne logam direct in interfata desktop. In acest fel, chiar nu va mai trebui ne deranjeze si sa ne intereseze ecranul Start.

ATENTIE: decideti singuri daca veti lua sau nu aceasta decizie radicala. Nimeni nu este obligat sa faca ceea ce eu am prezentat in articol.

Pentru orice intrebare, va stau la dispozitie.

Ultuma actualizare 7 June 2015 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.