Fata de acum ceva ani, fiecare familie detine minim un calculator sau laptop, acestea ajungand sa fie obiecte indispensabile zilelor noastre. Ne jucam, stam pe internet, urmarim filme, ascultam muzica, facem cumparaturi online, cautam retele de bucatarie, facem blogging, comunicam cu prietenii etc.. toate acestea sunt activitati de zi cu zi, pe care le efectuam la un calculator.
In zilele noastre, copiii au ajuns sa aibe acces la calculator si la internet, inca de la varste foarte fragede. N-as putea sa spun ca acesta este un lucru rau sau bun, dar vreau sa pastrez totusi o pozitie neutra in legatura cu acest aspect. Copilul daca va fi ghidat intr-un mod corespunzator de parinte, atunci cand va folosi un calculator care are conexiune la internet, poate invata o multime de lucruri interesante care nu au fost accesibile si pentru cei care au fost copii cu ceva ani in urma.
Din pacate, exista foarte multe lucruri negative care pot fi intreprinse de cei mici atunci cand isi petrec timpul pe net. Pot cadea in diferite capcane pe care un parinte nu si-ar fi dorit sa le descopere vreodata copilul sau.
Daca folositi Windows 8, Family Safety poate fi folosit sa blocheze anumite conturi ale copiilor. Pentru a putea crea restrictii pentru un anumit utilizator al calculatorului, fiecare trebuie sa aibe propriul cont. Daca trebuie sa creem un cont pentru copilul nostru, accesam Charms bar – Settings – Change PC Settings..
Din partea de jos a ecranului, facem click pe “+ Add a user”. Dupa ce am creat contul, vom bifa caseta care indica faptul ca este un cont pentru copil. Exemplu in imaginea de mai jos:
Pentru urmatoarea etapa, accesam Charms bar – Settings – Control Panel. Alegem afisarea pictogramelor mari sau mici, si facem click pe iconita Family Safety.
Facem click pe numele contului pentru care dorim sa setam anumite restrictii, si ne asiguram ca optiunea “On, enforce current settings” este bifata.
Restrictionarea accesului pe internet
Pentru a restrictiona anumite site-uri care pot fi vizitate, facem click pe “web filtering” si selectam “[username] can only use the websites that I allow”. Restictia asupra site-urilor poate fi pusa in trei moduri: folosind un sistem de evaluare, o lista negativa, sau o lista pozitiva.
Cel mai folosit tip de filtrare este prima optine – facem click pe “Set web filtering level” pentru a efectua setarile. Exista 5 nivele diferite de filtrare, si fiecare este insotita de o descriere. In partea de jos a acestei sectiuni se afla optiunea care permite blocarea descarcarii fisierelor, fiind o buna cale de a interzice instalarea de catre copii, a aplicatiilor nedorite. [adsense float=”center”]
Liste cu site-uri permise sau blocate
Pentru un control si mai bun asupra site-urilor care pot fi accesate de catre copii, facem click pe “Allow or Block Websites, din partea stanga.
Din imaginea de mai sus va puteti da seama cum sa introduceti site-urile pe care doriti sa le blocati, sau doar pe care vreti sa le permiteti accesarea.
Limitarea programului in fata calculatorului
Bineinteles, nu doar internetul este marea problema a parintilor si asupra caruia trebuie sa se concentreze. Timpul petrecut la calculator este si acesta un aspect care trebuie sa ne ingrijoreze. Putem limita timpul zilnic petrecut in fata calculatorului de catre copil.
Facem click pe “User Settings” din dreapta ferestrei Control Panel, si avem acces la diferite setari aditionale. Limitarea timpului poate fi setata accesand “time limits”.
Intorcandu-ne la User Settings, facem click pe “Windows Store and game restrictions” pentru a seta o limita de varsta pentru jocuri.
De asemenea, Family Safety poate fi folosit pentru restrictionarea accesului la diferite aplicatii instalate in sistemul de operare. Accesam “App restrictions”, si selectam optiunea de limitare a utilizatorului de a folosi o anumita aplicatie, si vom bifa doar pe cele la care acordam acces.
In concluzie, Family Safety este foarte usor de folosit si poate oferi o adevarata protectie copilului in fata calculatorului.
Last Updated on 10 June 2013 by Alexandru Ionut