Cum aflăm scorul Windows Experience Index în Windows 8.1

Un lucru care mi se părea destul de interesant pe Windows, acele scoruri pe care le primeam în funcție de performanța hardware a calculatorului, a fost scos din Windows 8.1. În mod normal, acele scoruri nu ne ajutau decât din punct de vedere statistic să aflăm la ce nivel de performață sunt anumite componente. De exemplu, puteam vedea scorul obținut de procesor, memoria RAM, hard disk, placă video.

Uneori, după anumite update-uri ale driverelor calculatorului, acele scoruri puteau crește destul de semnificativ. Foloseam foarte mult aceste note în special când voiam să fac întrecere cu diferiți prieteni. Cine stătea mai bine în Windows Experience Index, aveam calculatorul mai performant. La altceva, nu văd la ce am mai putea folosi aceste scoruri.

Chiar dacă Windows Experience Index a fost eliminat din Windows 8.1, adică nu-l mai putem găsi atunci când accesăm Properties pe My Computer (This PC), totuși putem afla acele scoruri pe care le-am amintit mai sus.

Cum facem acest lucru?

Accesăm This PC (My computer) > Windows > Performance > WinSAT > DataStore.

În folderul DataStore vom găsi câteva fișiere, printre care, unul numit ”Formal Assessment”.

formal assessment
Dăm click dreapta pe acest fișier și alegem opțiunea ”open with”. Deschidem fișierul cu Internet Explorer pentru a putea vedea liniile destul de clar.

Liniile care reprezintă scorurile obținute de calculatorul nostru pot fi găsite la începutul fișierului.

scoruri windows experience index 8.1

 

Ultuma actualizare 28 October 2014 by Alexandru Ionut

14 thoughts on “Cum aflăm scorul Windows Experience Index în Windows 8.1”

 1. Super ! Chiar vroiam sa scriu despre asta. Acum nu mai pot. Nu de alta dar ar veni pe capul meu troll-ul care imi tot zice ca au scris unii si altii inaintea mea articole despre temele abordate.

  Reply
  • Pai si inaintea mea au scris altii pe extern :)). Lasa trollii, nu-i mai baga in seama. Cel mai simpli mod este sa-i ignori total. Nu le mai aproba nici comentariile fara un nume si un mail credibil.

 2. Acest index de experiență windows este important în momentul în care dorești sa achiziționezi un computer,bineînțeles este valabil pentru cei care au idee despre aceste lucruri.Cazul meu:Cumpar multe computere pt clienti si in primul rind ma uit la caracteristici si la Windows Experience Index. Acest windows experience index iți da o ideea clara despre puterea,performantele pe care le poate atinge,in baza unui tip de hardware instalat in computer.Am clienți care după o luna după ce au cumpărat un computer(l-au ales ei fără a consulta pe nimeni)vin la mine spunându-mi ca calitatea video lasă de dorit.Windows experience index-placa video 1.5.Pt un computer nou nu este posibil asa ceva(un computer laptop).Eu nu cumpăram acel computer dacă vedeam scorurile.In opinia mea WINDOWS EXPERIENCE INDEX este util.

  Reply
  • Interesant ce zici, doar ca nu mereu cand cumperi un pc sau laptop, acesta are un sistem de operare. Sau poate are, dar nu windows. In orice caz, e interesanta ideea ta de a verifica acest scor atunci cand e posibil.

 3. Un computer nou fără sistem operativ într-adevăr găsești doar în ROMANIA și poate în alte câteva tari Europene.Spre exemplu în ITALIA unde îmi desfășor activitatea nu exista asa ceva dacă îl cumperi nou din magazin. Daca un PC nu are sistem de operare instalat ne uitam ce combinație de hardware are montat facem o căutare pe internet și pentru acel model și vom avea un răspuns.De foarte multe ori producătorii de hardware exagerează un pic la nivel de performante.Testele individuale făcute de noi în laborator demonstrează contrariul. Piața de hardware și software a devenit foarte stufoasa și greu de înțeles. Eu sunt un specialist,și urmăresc cu plăcere blogul tău pentru simplul motiv ca știi ce zici.Cu respect,Daniel

  Reply
  • Eu prefer fără OS. Îmi instalez eu ce am nevoie. Poate deja am OS cumpărat deja. În plus, sistemul de operare te aruncă cu câțiva zeci de euro mai sus. Sau poate are Linux. Sincer să fiu, pe aici prin Belgia n-am văzut încă laptop-uri fără OS sau cu Linux.

   Mulțumesc că îmi urmărești blogul. Timpul nu-mi dă voie să fiu și mai activ. Sper să îmi fac în perioada următoare un anumit program și sper să-l și respect. Aș scrie și mai des, dar momentan așa se poate. Succes

 4. Ziceai ceva de comunitate Alex? :) Incepi sa ti-o formezi usor, usor… Totul este sa ai rabdare si sa muncesti. Rezultatele vin singure.
  Am vrut sa scriu si eu despre subiectul asta, dar nu am avut timp deloc. Ca sa fiu si eu cat de cat la subiect, uite scorul pe care l-am obtinut la PC:
  8.05

  8.3

  8.3

  8.3

  8.4

  8.2

  8.2

  0

  8.2

  TRUE

  TRUE

  8.05

  Reply
 5. Buna,
  Exellent articol.
  O mica precisare (de testat). Windows Experience Index e depositat in limbajul de programare XML deci foate fi modificat(in sensul black -> poate fi modificate valorile calculatorului pentru a insela anumiti cumparatori care se lasa usor pacaliti) sau (white -> unde developerul/programatorul poate face anumite teste “speciale”).
  Mai multe detalii -> http://www.w3schools.com/xml/

  P.S. Am “obtinut”(modificat) cele mai bune “resultate” chiar daca computerul meu e mediocru ;), deci cel mai bine e analisare si research pentru fiecare calculator dorit, de utilizat differite free benchmarking-uri pentru o analizare amanuntita (http://www.passmark.com/products/pt.htm), etc

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.