Ce aduce nou Windows 8.1

Windows 8.1 va fi o viitoare versiune a actualului sistem de operare Windows 8. Aceasta este menita sa aduca o serie de imbunatatiri sistemului de operare cu speranta de a mai ameliora criticile utilizatorilor. Zic viitoare versiune pentru ca acum se afla doar in stadiul Preview. Nu se stie o data fixa cand va fi lansat.

Fiind curios ce aduce nou Windows 8.1, l-am instalat si eu. Nu mi-au fost de ajuns concluziile scrise in articolele de alti bloggeri, asa ca am vrut sa vad cu ochii mei.

1. Prima modificare va aprea in momentul instalarii. In locul logo-ului obisnuit, de data aceasta vom observa un pestisor viu colorat. Restul etapelor instalarii par a fi aceleasi.

2. my computer se numeste “this PC”. Interesant..

3. pentru ca se afla in stadiul de preview, nu putem vedea notele hardware (proprietati pe this pc). Acele note la PC, pentru performanta hardware.

4. cand accesam ”this pc”, vom observa cateva foldere deasupra partitiilor hard disk-ului: Desktop, Documents, Downloads, Music, Pictures, Videos.

5. buton start, dar nu si meniul start. Apesi pe el, te duce in Start Screen. Nu pot spune ca este un avantaj sau nu. Puteam sa dau click si in acel colt, fara a mai fi acest buton.

6. click dreapta pe butonul Start, si gasim inchidere, restart si sleep. Foarte ok acest lucru.

7. functia Search imbunatatita. Atentie insa ca aceasta cauta si pe net, cu motorul Bing. Aveti aici cum sa dezactivati cautarea online cu search din Windows 8.1.

8. dechiderea pc-ul direct in desktop sarind peste Start Screen si afisarea imaginii de fundal de pe desktop, pe fundalul din Start Screen. Aceste optiuni le puteti activa astfel: click dreapta pe taskbar, properties, tabul navigation, sectiunea Start Screen – bifati primele doua optiuni.

fundal desktop in start screen si pornire direct in desktop windows 8.1
Bifand primele optuni din sectiunea Start Screen, Windows-ul va porni direct in Desktop, iar imaginea de fundal va fi vizibila si in background-ul Start Screen.

9. Start Screen imbunatatit, 4 dimensiuni diferite pentru live Tiles, aplicatiile le gasiti sub aceste Tiles, facand click pe acea sagetica. Sunt aranjate foarte frumos.

Acestea sunt lucrurile descoperite de mine pana la aceasta ora. Posibil sa vin cu update-uri ale articolului sau cu alte articole. Blog.chestiiutile prezinta o serie de caracteristici ale sistemului de operare, dar si cateva etape din procesul de instalare.  Pe windowsfaralimite gasiti foarte multe informatii cu privire la imbunatatirile din Start Screen.

2 thoughts on “Ce aduce nou Windows 8.1”

 1. Nu stiu cum privesti sistemele Microsoft, dar pe mine 8 m-a lasat dezamagit. Mai rau decat Vista, mult mai rau. Da rateuri mai mari ca XP-ul si merge mai prost decat 2000. Daca o tin tot asa, vom avea doar Mac OS X si Ubuntu. :))

  Reply
  • Vista nu am incercat niciodata. Intr-adevar, Windows 8 nu e potrivit pentru desktop-uri datorita interfetei Start Screen. Daca o scot, ar fi 99% identic cu Windows 7. Din teste, Windows 8 e mult mai rapid ca 7, si ar trebui sa se miste mai bine pe hardware pe care 7 scartaie. Eu am testat pe 2 laptop-uri diferite, si am vazut diferente intre 7-8.
   Mac OS X nu am testat niciodata, doar ma mai joc uneori cand merg la magazine multimedia sa cumpar cate ceva. 2, 3, 5 minute nu zice nimeni nimic daca il butonezi. In rest, nu am prea mare experienta in legatura cu el.
   Ubuntu pot spune ca stiu. Am inceput cu 11.10 pentru 2 sapt, apoi a aparut 12.04. L-am rulat pana s-a lansat oficial 13.04. Asta din urma a mers si el bine. Esec total a fost 12.10. Aproximativ 3 zile l-am avut.
   De vreo 2 saptamani testez Linux Mint Debian. Pot spune ca e mult mai stabil ca Ubuntu. Ruleaza perfect. Iti recomand sa il incerci odata. Se bazeaza pe o idee diferita fata de Ubuntu, sau Mint derivat din Ubuntu.

   Acum, legat de Windows 8, eu zic ca nu trebuie sa ne plafonam cu ideea ca e nasol si nu vreau sa imi dau silinta sa-l inteleg. In teorie, acesta e ok. In practica, e mai nasol. 8.1 repara un mic procent din “greseala” facuta de Microsoft. Dar nu complet. Si start screen arata mai ok, e mai aranjat, si cateva functii in plus. Dar, ai optiune sa pornesti direct in desktop. E perfect. Meniul start ne ajuta sa accesam programele mult mai rapid. Acum trebuie sa inventam alta solutie de a avea acces la toate aplicatiile din Windows, fara sa mai avem contact cu Start Screen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.