Cum aflam cheia de licenta pentru Windows 8.1 preinstalat

Laptop-ul pe care l-am achizitionat a venit cu Windows 8.1 preinstalat, plus alte cateva aplicatii. Ideea de a lansa lansa laptop-uri cu sistem de operare preinstalat poate avea atat avantaje, cat si dezavantaje. Poate fi utilizat imediat dupa ce a fost achizitonat, are principalele drivere deja instalate, un utilizator de rand nu va avea nici o bataie de cap in a instala si configura sistemul de operare. Pe de alta parte, acesta poate fi putin mai scump, daca vine cu Windows preinstalat sigur nu va fi pe placul unui iubitor de Linux, si poate avea aplicatii preinstalate care pot fi inutile utilizatorului.

Dupa cum v-am spus, laptop-ul meu a venit cu Windows 8.1 preinstalat. Pentru mine n-a fost nici o problema pentru ca sunt o persoana care foloseste atat Windows cat si sisteme de operare bazate pe platforma Linux. Unul din lucrurile pe care puteau sa-l faca si nu l-a facut producatorul laptop-ului este acela de a oferi cheia de licenta pentru sistemul de operare, fie imprimata pe vreo foaie legata de manualul de utilizare sau alte hartii cu instructiuni, fie pe spatele laptop-ului asa cum se proceda acum multi, fie direct intr-un fisier in calculator.

Daca un laptop sau calculator vine cu Windows preinstalat, dar fara sa ne ofere si cheia de licenta, la o posibila inlocuire a hard disk-ului, la o formatare involuntara a acestuia, sau din diferite alte cauze care pot provoca deteriorarea hard disk-ului, vom fi nevoiti sa achizitionam o alta cheie de licenta Windows. Daca am fi avut cheia de licenta pe un anumit suport, atunci o putem reutiliza fara nici o problema, aceeasta fiind platita deja odata cu achizitionarea laptop-ului sau calculatorului.

Drept urmare, mai jos o sa va prezint o metoda prin care puteti afla cheia de licenta a sistemului de operare Windows.

Cum aflam cheia de licenta pentru Windows 8.1 preinstalat

Pentru a descoperi foarte rapid care este cheia de licenta a sistemului de operare putem utiliza aplicatia Windows 8 Product Key Viewer. Acest utilitar portabil este capabil sa descifreze cheia de licenta pentru Windows XP, Vista, Windows 7 si Windows 8 / 8.1.  Eu l-am utilizat pe Windows 8.1 si isi face treaba de minune.

cheie de licenta windows 8.1. PNG

Aplicatia nu are nevoie de instalare, fiind doar un executabil care poate fi descarcat de aici.

Ultuma actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

6 thoughts on “Cum aflam cheia de licenta pentru Windows 8.1 preinstalat”

 1. Daca licenta ta este OEM (vine cu laptopul si este inscriptionata pe spate) poti face linistit public codul :)) Este scrisa si pe placa de baza, nu poate fi instalata pe alt calculator.

  Reply
  • Chiar nu stiu daca la astea cu W8 sau 8.1 se mai practica lipirea acelui sticker pe spate. Al meu n-are.

 2. Ai dreptate Alex. Computerele cu win 8 nu au acel stick atasat pe spate. Aplicatia Speccy iti da multe informatii despre hardware cit si numarul de serie licenta windows.

  Reply
 3. Bună ziua,

  cheia de licenta pentru Windows 8.1 (care a venit preinstalată pe laptopul X) se poate utiliza pentru un alt laptop, în cazul în care se instalează un windows fără licență pe laptopul X?

  Mulțumesc

  Reply
  • “De ce nu am voie să mut licența mea Windows OEM pe alt calculator?
   Sistemul de operare este o componentă critică în buna funcționare a unui calculator. Un sistem de operare este strâns legat de dispozitivele hardware ale acelui calculator. Cooperarea intimă și corectă dintre sistem de operare și hardware este condiționată de prezența driverelor și setărilor corecte, configurate de cel care instalează Windows pe un calculator.

   Iată de ce, firma sau persoana care instalează sistemul de operare pe un calculator poartă o anumită responsabilitate vis-a-vis de buna funcționare.

   Această responsabilitate este cuprinsă în licența Windows OEM. Cine instalează sistemul de operare, trebuie să asigure suportul acestuia pe acel calculator. Mai concret, cine desface pachetul licenței Windows OEM, va instala produsul și va asigura suportul tehnic pentru acesta. Această obligație pică, de cele mai multe ori, asupra firmei IT care a asamblat, configurat și livrat calculatorul cu Windows preinstalat.

   Mutarea licenței pe alt calculator ar obliga firma care a instalat sistemul de operare să asigure suportul pentru o configurație pe care nu a creat-o, cel puțin potențial. Cum în lume există zeci de mii de firme care asamblează calculatoare și preinstalează Windows OEM, livrând multe milioane de PC-uri, licența Microsoft OEM trebuie să asigure o protecție la nivel juridic și practic acestor firme.

   Acesta este motivul pentru care un produs Microsoft preinstalat OEM pe un calculator nu mai poate fi mutat, conform licenței, pe alt calculator.”

   http://www.microsoft.com/Romania/Licentiere/OEM.aspx

   Nu prea poti.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.