Cum verificam memoria RAM cu Memory Diagnostics

15 April 2018

Sistemul de operare Windows ne pune la dispozitie un instrument gratuit care poate verifica memoria RAM. Acest tool de detectie a erorilor memoriei RAM este prezent chiar si in Windows 10, putand fi gasi  la fel ca in versiunile sistemului de operare anterioare. Acesta se numeste Windows Memory Diagnostics, si poate fi gasit tastand mdsched.exe in meniul Start, fie apasand tastele Win+R si tastand numele in caseta de dialog Run.

Pentru a verifica memoria RAM de erori, parcurgem pasii urmatori:

  1. click pe Start, tastam mdsched.exe in casuta de cautare, iar apoi apasam Enter
  2. odata lansat programul, din caseta de dialog alegem prima optiune daca dorim sa testam imediat memoria RAM, fie optiunea doi pentru a o verifica la urmatorul restart al calculatorului.
  3. Windows Memory Diagnostics va rula automat dupa  ce calculatorul se restarteaza si va efectua un test de memorie standard. Daca dorim o verificare mai amanuntita, apasam F1 si utilizam tasta up si down pentru a seta nivelul testarii intre normal, standard sau extins, iar apoi apasam F10 pentru a aplica optiunea dorita.
  4. cand verificarea memoriei RAM este completa, calculatorul se va restarta si se va incarca sistemul de operare.
windows memory diagnostic

Windows Memory Diagnostic este un program pus la dispozitie de  sistemul de operare care ajuta la verificarea memoriei RAM.

OBS: dupa terminarea verificarii, sistemul de operare se va lansa, dar putem vedea rezultatul testului tocmai la urmatorul restart al calculatorului. In orice caz, putem vedea daca sunt sau nu erori ale memoriei in timp ce testul ruleaza.

Printre primele chestii care trebuie verificate atunci cand consideram ca avem de-a face cu o problema hardware, ar fi memoria RAM. Dupa cum observati, acest lucru este usor de facut, doar fiind insa neglijat.

Posibile probleme cu placutele RAM pot fi detectate inclusiv prin mutarea modului in alt slot, sau eliminarea pe rand a placutelor acolo unde exista doua sau mai multe.

Articol publicat pe 18 iunie 2012, actualizat pe 15 aprilie 2018

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.