Cum cream o alarma (memento) cu task scheduler

Daca lucrezi la calculator toata ziua, sigur vei uita notiunea timpului si momentul de relaxare a ochilor care este foarte benefic. Pentru a evita sechestrarea in fata calculatorului si chinuirea ochilor la cote maxime, poti seta o alarma care sa iti reaminteasca luarea unei pauze la un anumit interval de timp.

Exista foarte multe programe gratuite cat si comerciale care permit setarea alarmelor pentru pauza benefica sanatatii din lucrul cu calculatorul, dar de asemenea, poti crea singur din Windows – Task Scheduler, o sarcina care sa iti aminteasca cand trebuie sa mai faci cate o pauza.

Pentru a deschide Task Scheduler, deschide meniul Start si tasteaza “task scheduler” (fara ghilimele), in caseta de cautare. Apasa Enter cand instrumentul este evidentiat in rezultate (ca in imaginea de mai jos), sau click pe acesta:

Odata ce l-ati deschis, faceti click pe Create Task din panoul Actions din dreapta:

blank

Va aparea caseta de dialog Create Task. In tabul General introduceti un nume pentru sarcina.

blank

In primul rand, vom crea un declansator care avertizeaza ca ceva se intampla in momentul alertarii. Click pe tabul Triggers si apoi click pe New din josul tabului.

blank

Va aparea o noua caseta de dialog New Trigger. In primul rand, selectam cand sa inceapa sarcina. Vom selecta un program care ne va alerta in fiecare ora in timpul de lucru de zi cu zi, deci vom selecta un program din lista drop – down. Poti seta de asemenea sarcini care sa inceapa in anumite momente, cum ar fi in momentul pornirii calculatorului, atunci cand anumiti useri se logheaza, sau cand statia de lucru se blocheaza sau deblocheaza.

In caseta Settings, vom defini zilele si timpul de pornire a site-ului. Pentru a configura sarcina de a se declansa in fiecare zi a saptamanii, selectati Weekly din partea stanga. Apoi, daca lucrezi de luni pana vineri, bifeaza cazutele din fata zilelor lucratoare si introduceti 1 la Recur every. Acesta va rula sarcina in fiecare saptamana de activitate in orice zi a saptamanii.

Trebuie de asemenea sa indicam timpul de rulare a sarcinii pentru prima data in fiecare zi. Pentru a face asta, selecteaza o data de start si introduceti ora in caseta de editare a timpului.

In sectiunea Advanced settings, seteaza sarcina sa se repete in fiecare caseta bifata si selecteaza un timp din lista drop – down. Daca timpul dorit nu este listat, introdu timpul intr-un format care se potriveste cu formatul optiunii actuale. Am selectat “1 ora” dar daca vrei sa fi alertat la 2 ore atunci introdu “2 ore”. In mod implicit, sarcina va rula la fiecare ora a zilei. Pentru a determina sarcina sa ruleze in mod repetat pana la finalul zilei, selecteaza o optiune de la “for a duration of:” din lista drop – down.

Asigura-te daca este bifat Enabled din josul ferestrei si apasa Ok.

blank

Un nou declansator va fi afisat in lista de la tabul Triggers.

blank

Acum, trebuie sa selectam actiunea care va avea loc de fiecare data cand sarcina este declansata sa ne alerteze. Click pe tabul Action si apoi click pe New.

blank

Va aparea o caseta de dialog New Action. Poti alege pornirea unui program, trimiterea unui mail, sau afisarea unui mesaj. De data asta vom alege sa afiseze un mesaj pe ecran, asa ca alegem “Display a message” din meniul drop-down. Introdu un titlu si mesajul care vrei sa fie afisat. Click ok.

blank

O noua actiune va fi afisata in lista tabului Actions. Poti avea multiple actiuni atunci cand o sarcina este declansata, si puteti folosi butoane sageti din dreapta pentru a specifica ordinea in care aceastea vor avea loc.

blank

De exemplu, poti seta blocarea sistemului de lucru automata atunci cand sarcina este declansata, obligandu-va pentru a opri orice activitate. Pentru a facea asta, selectati “Start a program” din lista drop – down Action. Introdu comanda urmatoare in sectiunea Settings la “Program / script:

c:\windows\system32\rundll32.exe

Apoi, introdu comanda urmatoare la “Add arguments

user32.dll, LockWorkStation

Click Ok.

Retineti: Am decis sa nu se blocheze sistemul de lucru automat. Acest lucru poate fi surprinzator si frustrant pentru a forta intreruperea automata. O caseta de dialog este mai putin deranjanta decat orice altceva. Oricum, depinde de fiecare.

blank

Odata ce ai adaugat toate actiunile care vrei sa se intample in momentul sarcinii, click Ok.

blank

Noua sarcina ar trebui sa fie afisata in lista din centru a ferestrei Task Scheduler, dupa ce ai dat click pe T. S. Library. Pentru a testa noua sarcina, click dreapta pe aceasta si selectati Run.

blank

Rezultatul il poti observa mai jos. Va aparea la fiecare ora setata, pentru a-ti aminti de pauza.

blank

Pentru a inchide, selecteaza exit din meniul file.

blank

Acest lucru este foarte util daca ai tendinta sa lucrezi ore in sir fara a lua pauza. Cu toate aceste exista si un dezavantaj cand utilizezi instrumentul. Nu exista o functie de amanare. In cazul in care esti prea implicat in munca, poti inchide caseta de dialog sau sa te loghezi din nou pentru a continua lucrul ignorand complet momentul de pauza.

Ultuma actualizare 15 July 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.