Cum modificăm culorile în linia de comandă – command prompt

Nu sunt cel mai mare fan al liniei de comandă, dar voi încerca să învăț să lucrez cât mai mult ”fereastra neagră”, adică command prompt. Există totuși o mulțime de utilizatori care stau zilnic și butonează în această fereastră, ordonând calculatorului să execute anumite sarcini, chiar dacă există și posibilitatea operării în interfața grafică. De exemplu, atunci când dorim să defragmentăm hard disk-ul calculatorului, fie optăm pentru varianta clasică în care va apărea acel tool cu interfață grafică pus la dispoziție în Windows, fie putem cere sistemului de operare să execute această sarcină de defragmentare direct din linia de comandă.

Astăzi vă voi arăta cum îi putem da mai mult culoare acestei ferestre negre din Windows numită Command Prompt. Poate utilizatorii sunt speriați și de scrisul alb pe fundalul negru. Dacă este așa, atunci să ne jucăm puțin cu culorile din linia de comandă. Voi încerca să scriu cât mai pe scurt, restul veți descoperi și singuri, experimentând.

Prima etapă constă în accesarea instrumentului Command Prompt. Fiecare îl accesează așa cum știe, dar eu prefer să apăs tasta WIN + R pentru a accesa fereastra de dialog RUN, iar apoi voi tasta comanda ”cmd” urmată de tasta Enter.

După ce s-a lansat fereastra cmd, exact în prima linie de comandă tastăm (vom apăsa Enter după fiecare comandă introdusă):

color help

Această comandă nu face altceva decât să ne furnizeze informații în legătură cu diferite atribute ale culorile disponibile.

command prompt color help

După cum observați, ne sunt afișate cifre de la 0 la 9 și litere de la A la F. Fiecăreia dintre aceste cifre și litere îi este atrbuită câte o culoare, iar noi ne putem juca cu fiecare dintre ele în felul următor.

Pentru a schimba culoarea scrisului (liniei de comandă) tastăm comanda ”color” și unul dintre atribuitele culorilor respective. De exemplu, dacă vrem să scriem cu culoarea albastră, tastăm:

color 1

Culoarea fontului se va transforma imediat în albastru. De asemenea, putem scrie cu un albastru ceva mai deschis dacă întroducem comanda:

color 9

Pentru a-i da o altă înfățișare ferestrei Command Prompt, va trebui să-i modificăm inclusiv culoarea fundalului, ceea ce este foarte simplu. Ca exemplu, dorim să scriem cu albastru, iar fundalul să fie verde normal.

color 29

În acest caz, cifra 2 este atribuită culorii fundalului, iar 9 reprezintă culoarea liniei de comandă. Primul atribut va corespunde cu culoarea fundalului, iar al doilea atribut va corespunde cu culoarea fontului. Unul dintre cele mai interesante combinații de culori ne este oferită ca exemplu.

color fc

color fc

Culoarea fundalului va fi un alb luminat, iar fontul va fi roșu. Am putea tasta la fel de ușor chiar și

color 7c

dar culoarea fundalului nu prea mai seamănă cu alb, ci va fi un gri deschis. Cel puțin așa văd ochii mei :).

Pentru a reveni la culorile implicite, deci alb pe negru, tastăm pur și simplu comanda ”color” fără nici un atribut.

Pentru a seta permanent culorile dorite în linia de comandă, atunci vom proceda în felul următor:

1. click dreapta pe bara de titlu și selectăm opțiunea ”Properties”.

bara de titlu command prompt

2. în fereastra care va apărea accesăm tabul Colors, iar primele două opțiuni sunt pentru modificarea textului și a background-ului. Fiecare le combină după bunul plac. După ce veți apăsa Ok, acestea vor fi afișate în mod implicit.

colori pentru command prompt

Ultima actualizare 23 September 2024 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.