Cum extindem memoria RAM cu un stick – ReadyBoost

20 June 2012

Cu Windows ReadyBoost si cu ajutorul unui stick USB rapid si suficient, putem extinde memoria cache a calculatorului. Daca nu stiti ce este memoria cache, puteti citit despre aceasta pe Wikipedia. Este recomandat sa utilizam un stick USB de mare viteza si cu o capacitate cuprinsa intre minim 256 MB si 4 GB,  dar si un port USB 2.0.

Acest toturial este recomandat celor care folosesc un calculator vechi cu resurse hardware limitate. In cazul in care calculatorul utilizat de voi are minim 4GB RAM, n-ar mai fi util acest tutorial.

Cum facem acest lucru:

 1. introducem stick-ul in portul USB. Windows-ul va analiza daca acesta are suficienta viteza. Daca rezultatul este pozitiv, atunci cand va apare fereastra AutoPlay, va aparea si optiunea Speed up my system.
 2. cand dam click pe Speed up my System folosind Windows ReadyBoost, va aparea o fereastra de dialog deschisa direct in tabul ReadyBoost. Trebuie sa facem urmatoarele lucruri, iar apoi dam OK.
  1. daca dorim sa utilizam stick-ul doar pentru a mari memoria cache a calculatorului, selectam Dedicate This Device to ReadyBoost. Daca alegem aceasta optiune, nu trebuie sa mai folosim stick-ul in alte scopuri decat acesta.
  2. daca dorim  sa alocam doar o parte din capacitatea stick-ului pentru a mari memoria cache, selectam Use this device, apoi glisam cu ajutorul mouse-ului cat spatiu alocam pentru ReadyBoost si cat dorim sa utilizam  in alte scopuri.

Pentru a folosi Windows ReadyBoost pe un stick pe care deja il avem introdus intr-un port USB sau daca am inchis fereastra de autorun, urmam pasii urmatori:

 1. click pe butonul Start, apoi deschidem My Computer
 2. click dreapta pe stick, iar apoi click pe Properties.
 3. dam click pe tabul ReadyBoost, apoi configuram optiunile ca in pasii de mai sus.
Daca un stick nu suporta ReadyBoost, nu putem activa optiunile pe acel dispozitiv. Putem deconecta stick-ul folosit ca ReadyBoost oricand, fara sa pierdem date sau sa aiba un impact negativ asupra sistemului. Cu toate acestea, cand dispozitivul este deconectat, performanta sistemului se intoarce la nivelul normal, cum era inainte de a folosi acel stick pentru a mari memoria. Pentru a deconecta in siguranta stickul, trebuie doar sa deschidem My Computer, iar apoi dam click dreapta pe acesta si alegem Eject.

Pentru a folosi un stick cu ReadyBoost, acesta trebuie sa aiba peste 2.5 Mbps.

9 Comments

 • gaby 9 February 2015 at 10:38 pm

  eu am cumparat un stik de 8 GB, am urmat pasii, dar nu va niciun Ready Boost

 • Liviu 22 August 2014 at 9:47 pm

  Salut, am un stick de 4Gb, la inceput imi aparea optiunea readyboost dar aveam un fisier pdf pe el si am zis sa fie curat si i-am dat format..acum nu-mi mai apare optiunea de readyboost…ce ma fac? :)

 • sorin 10 March 2013 at 8:00 am

  ms a fost de ajutor eu am 1Gb ram DDR2 si nu aveam bani de alt ram asa ca acum merg mai bine jokurile mz mult:X

  • Alexandru Ionut 10 March 2013 at 12:33 pm

   Cu placere. Bine ca ti-a fost de ajutor.

 • laurentiuD1998 15 September 2012 at 3:06 pm

  Sincer sa fiu, la mine nu este nici o diferenta.
  Am 8 Gb de RAM (cand testasem Ready Boost aveam doar 4) si ma chinuiesc si eu ca sa folosesc mai mult de 70% din ea :))

  PS: dupa mine readyboost este util la sub 1 Gb de RAM, la laptop-uri (daca nu mai au inca un slot de RAM/nu gasim memorie mai mare) sau la PC-urile cu DDR1/2 unde sunt scumpe modulele RAM.

  • Alexandru Ionut 15 September 2012 at 3:19 pm

   Aceasta metoda e utila doar pentru cei cu calculatoare slabe sau au putin ram. La 8 Gb ai tai ce vrei..nici la cei 4 de la mine nu se misca ceva :).

  • laurentiuD1998 15 September 2012 at 3:32 pm

   Aveam 4 cand descoperisem, asa mai din “prostie” (ma uitam mai prin toate setarile) aceasta functie si repede, am luat un stick :) aveam 4 Gb si se misca identic :)

   PS: nu-mi puneam 8 Gb daca nu mi se ardea un modul de 2 Gb, si cum cu cei 2 gb de la celalalt modul se misca greu pe 64 bit, l-am inlocuit cu 2 de 4 gb :)
   Mi-am adus aminte ca aveau garantie, le duc sa mi le schimbe si le vand :)))))

 • Horatiu 24 June 2012 at 5:45 pm

  Chiar mi-a fost de folos aceasta metoda de marire a memoriei cache.
  La început am crezut ca nu functioneaza, pentru ca la Proprietati la My Computer nu îmi arata nici o schimbare, dar m-am gândit sa ma uit la Task Manager la Performance si acolo am gasit diferenta.
  Eu am 2 gb de Ram si am folosit un stick de 8 gb. când ma jucam îmi folosea 1,70 gb. Dupa ce am încercat metoada aceasta îmi consuma doar 720MB din memoria RAM.
  Multumesc pentru ajutor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.