Inlocuirea noului boot loader din Windows 8 cu boot loader din Windows 7

25 February 2013

Cei care au instalat Windows 8, mai mult ca sigur au aflat ca cei de la Microsoft au modificat vechiul boot loader cu un nou boot loader in stilul caracteristicilor Metro. Noul boot loader este mai bun si mai avantajos decat cel prezent in Windows Vista sau Windows 7.

boot loader windows 8

Cu toate acestea, exista o problema cu noul boot loader in momentul in care avem un dual boot intre Windows 8 si alt sistem de operare Windows, de exemplu, Vista sau 7.

Daca am setat Windows 8 ca principal OS, atunci trebuie sa asteptam ca Windows 8 sa se incarce si sa apara noul boot loader pentru a selecta alt sistem de operare instalat. Deci aceasta chestie va fi enervanta in momentul cand vrem sa comutam pe alt sistem de operare, pentru ca mai intai va trebui sa asteptam ca Windows 8 sa se incarce si apoi vom putea opta pentru rularea celuilalt OS.

In acest articol vom afla modalitatea cum putem dezactiva noul boot loader Metro si revenirea le stilul vechi de boot loader, ca in Windows 7 sau Vista.

boot loader windows 7

[adsense foat=”center”]

1. Pentru a dezactiva noul boot loader din Windows 8, trebuie sa executam o comanda in Command Prompt. Deci, rulam Command Prompt ca Administrator.

2. Tastam comanda urmatoare si apasam Enter.

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

Vom primi mesajul “The operation completed successfully”.

modificare boot loader windows 8 command prompt

Asta a fost tot. Restartam calculatorul si vom vedea diferenta. De data aceasta vom vedea boot loader-ul din Windows 7.

3. In cazul in care dorim reactivarea noului boot loader din Windows 8, pur si simplu executam comanda urmatoare in Command Prompt:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard

Inca odata vom primi mesajul “The operation completed successfully”. Restartam calculatorul si noul boot loader va fi afisat.

8 Comments

 • Stefan 26 February 2013 at 4:18 am

  Intrebare: Apare vreo modificare in ceea ce priveste timpul pana la bootarea completa a OS’ului ? (si aici ma refer la win 8).

  • Alexandru Ionut 26 February 2013 at 4:08 pm

   Nu, cel putin din cate stiu eu. Poti poti modifica timpul de alegere al unui os, in cazul in care ai dual boot, ca sa nu stai 30 sec (default), asta in cazul in care nu dai enter.

 • Zona IT 25 February 2013 at 8:48 pm

  foarte bun tutorialul, cat despre windows 8 nu am decat sa spun ca este o tampenie. windows-ul fara bara de start este ca, cainele fara coada.

  pentru tablete si telefoane putem spune ca merge, in rest nu-l recomanda pentru laptopuri si pc-uri

  • Alexandru Ionut 25 February 2013 at 10:25 pm

   Mda, se pare ca nu are priza la public. Au dat rateu cu el. Eu l-am testat si nu pot sa zic ca am fost multumit sau dezamagit. Am stat 2 zile cu interfata metro, apoi am “eliminat-o” si ma logam direct in desktop. Ca viteza, e foarte ok. Are cateva plusuri pe partea cu task manager-ul, lock sreen..

  • happyday 26 February 2013 at 1:22 pm

   Era de asteptat sa fie un rateu. Cand ai vazut 2 versiuni succesive de Windows care sa fie bune? :D Intre 98, XP si 7 au existat intotdeauna variante mai putin reusite (numai cand imi amintesc de Vista mi se face rau). CIn plus, 8 e un carcalete : gandit pentru smartphon-uri/tablete si adaptat pentru PC. Nu cred ca daca ar fi fost creat doar pentru un tip de sisteme (sa zicem doar pentru tablete) ar fi fost o reusita : asta ar insemna ca s-a produs o revolutie la Microsoft si au rupt lantul istoric care consemneaza, asa cum am zis mai sus, variatiuni pe tema “una calda, alta rece”. :)

  • Alexandru Ionut 26 February 2013 at 4:09 pm

   95 si 98 :)). Eu nu am avut nici un minut Vista.

  • happyday 26 February 2013 at 5:38 pm

   Cu 95 problema e discutabila. Imi amintesc ca au fost multe discutii la vremea respectiva daca e un sistem de operare sau nu. Multi l-au considerat o extensie a MS-DOS cu o interfata mai dragalasa si functionalitate sporita fie si numai pentru simplul fapt ca butarea se facea sub DOS. ;)

  • Alexandru Ionut 26 February 2013 at 5:45 pm

   Ca mi-ai adus aminte. Am un laptop in debara, care inca este functionabil si are win95 instalat :)). Ma jucam pe el acum cateva saptamani. Ma gandeam sa incerc o distributie linux dar am renuntat. Mai mult ca sigur o sa il stric si nu mai reusesc sa instalez nimic. Am intrat prin setari si am oprit o multime de aplicatii care rulau la pornire. Uite, zilele urmatoare sau in weekend, cred ca fac un video si il urc pe contul de youtube :)). Am acolo si un calculator vechi, functionabil. Stai sa caut link-ul.. http://www.youtube.com/watch?v=CHbTlKC76Sg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.