Cum verificam hard disk-ul de erori din Command Prompt

Este recomandat ca la anumite intervale de timp sa scanam hard disk-ul de erori pentru a preveni pierderea datelor de pe acesta in cazul in care se va defecta. Cu ajutorul instrumentul Check Disk putem verifica integritatea hard disk-ului. Acesta examineaza posibilitatea de a corecta mai multe tipuri de erori comune pe unitatile FAT16, FAT32 si NTFS.

Check Disk are si interfata grafica, insa va voi prezenta posibilitatea de a-l utiliza direct din linia de comanda, folosind utilitarul Command Prompt. Cum facem acest lucru:

  • lansam Command Prompt, apoi tastam chkdsk C: (verifica integritatea partitiei C)
Check disk
1. Check disk
blank
2.Check disk
blank
3.Check disk
blank
4.Check disk
  • pentru a cauta si repara erorile partitiei C, folosim comanda: chkdsk  /f   C: (Probabil o sa va apara un mesaj ca in imaginea de mai jos pentru ca partitia este utilizata si nu poate efectua comanda. Putem alege sa ruleze comanda dupa urmatorul restart la calculator. Daca dorim acest lucru, apasam tasta Y urmata de Enter, daca nu dorim acest lucru apasati tasta N, iar apoi enter).
blank
5.check disk and repair
blank
6.check disk and repair
blank
7.check disk and repair

Sfatul meu este sa nu neglijati verificarea hard disk-ului de erori, dar nici defragmentarea acestuia. Respectand aceste lucruri, putem prelungi durata de viata a hard disk-ului, iar in acelasi timp pastram datele personale in siguranta.

Ultuma actualizare 8 March 2015 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum verificam hard disk-ul de erori din Command Prompt”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.