Am folosit sistemul de operare Windows 7 de când a fost lansat în stadiul de beta, mi-a plăcut foarte mult, și a fost unul dintre cele mai performante sisteme de operare Windows. În momentul de față folosesc Windows 10, dar până în el am folosit și Windows 8 care a fost un eșec total. Am utilizat ceva timp și Ubuntu 12.04, care este o distribuție bazată pe Linux, un sistem de operare foarte interesant și foarte bun, despre care am scris destul de multe.
În acest articol vreau sa prezint celor care nu stiu, cum putem dezactiva anumite efecte vizuale din Windows 7, pentru ca sistemul de operare sa raspund cat mai repede la comenzi atunci cand acesta este instalat pe un calculator mai slab ca performanta.
Efectele vizuale despre care vorbesc sunt urmatoarele: umbra de la mouse, umbra ferestrelor, transparenta acestora, dar si efectul “razelor X”, lucruri care mie nu imi plac atat de mult, si care odata dezactivate, vor face ca performanta calculatorului sa se imbunataseasca semnificativ.
Pentru a dezactiva efectele vizuale din Windows trebuie sa parcurgem pasii urmatori: dam click dreapta pe My Computer – Properties – Performance Information and Tools – Adjust visual effect
Odata ce am ajuns la fereastra dorita, pentru a dezactiva cele 4 efecte pe care le-am enumerat mai sus, debifam urmatoarele optiuni:
- Enable Aero Peek – aceasta optiune face ca atunci cand tinem mouse-ul in coltul din dreapta jos (la ceas) toate ferestrele sa devina transparente (razele X, asa cum zice Microsoft) si sa putem vedea desktopul. Eu am debifat-o pentru ca nu imi place, uneori se mai duce mouse-ul din greseala si devine enervant
- Enable Transparent glass – permite ca marginile ferestrelor si bara de start sa fie transparente.
- Show shadows under mouse pointer– daca ne uitam atent sub cursor, vom observa o umbra. Eu nu o consider necesara, asa ca am dezactivat-o.
- Show shadows under windows – aceasta optiune face ca toate ferestrele sa aiba in jurul lor o umbra.
De asemenea, putem dezactiva si alte efecte din lista, dar nu si ultima opțiune: Use visual styles on windows and buttons. Aceasta optiune face ca interfata sistemului de operare sa arate ca cea din Windows 98, un lucru nedorit, presupun.
Cu cat dezactivam mai multe efecte vizuale din Windows, cu atat de mult o sa observam un timp de raspuns rapid si o performanta mai buna a sistemului de operare. Dezactivarea acestor efecte ale sistemului de operare este recomandata atunci cand in calculator nu este suficienta memorie RAM, iar placa video nu este una foarte performanta. Dupa parearea mea, prefer ca sistemul de operare sa arate minimalist, dar sa ruleze foarte rapid.
Pasii de mai sus in vederea optimizarii sistemului de operare Windows 7 sunt utili de urmat doar daca utilizam un calculator slab ca performanta si destul de vechi.
Chiar si in Windows 10 exista efecte vizuale pe care le putem modifica foarte usor. Etapele de parcurs sunt asemanatoare cu cele de mai sus. Dar de data asta trebuie sa lansam fereastra My PC, iar apoi sa dam click dreapta oriunde e liber in fereastra respectiva pentru a accesa Properties. Din efectele vizuale de mai sus doar Show shadows under windows inca exista si in Windows 10. Efect pe care eu l-am dezactivat. Cu toate astea, daca calculatorul este destul de performant pentru a rula Windows 10, atunci nu cred ca ar avea probleme sa ruleze toate efectele vizuale active in mod implicit in sistemul de operare. Hardware-ul performant a ajuns extrem de accesibil pentru aproape oricine in ziua de astazi.
Ultima actualizare 23 September 2024 by Alexandru Ionut
Mersi mult !