Cum optimizam Windows 7 pentru o viteza mai buna

Folosesc Windows 7 de cand a aparut in stadiul de beta, imi place foarte mult, si o sa il mai folosesc intens pana cand va aparea Windows 8 final. In momentul de fata, folosesc si Windows 8 instalat in dual boot cu Windows 7 și Ubuntu 12.04. Primul se anunta a fi destul de bun, ma refer aici la Windows 8, iar Ubuntu 12.04, care este o distributie bazata pe Linux, este si el un sistem de operare foarte interesant si foarte bun, despre care probabil o sa scriu intr-un articol viitor.

Acum vreau sa arat celor care nu stiu, cum putem dezactiva anumite efecte vizuale din Windows 7 pentru a face ca sistemul de operare sa raspund cat mai repede atunci cand folosim un calculator mai slab.

Efectele vizuale despre care vorbesc sunt urmatoarele: umbra de la mouse, umbra ferestrelor, transparenta acestora, dar si efectul “razelor X”, lucruri care mie nu imi plac atat de mult, si care, odata dezactivate, vor face ca performanta calculatorului sa creasca.

Pentru a dezactiva efectele vizuale trebuie sa parcurgem pasii urmatori: click dreapta pe My Computer – Properties – Performance Information and Tools – Adjust visual effect

Odata ce am ajuns la destinatie, pentru a dezactiva cele 4 efecte pe care le-am enumerat mai sus, debifam urmatoarele:

  • Enable Aero Peekaceasta optiune face ca atunci cand tinem mouse-ul in coltul din dreapta jos (la ceas) toate ferestrele sa devina transparente (razele X, asa cum zice Microsoft) si sa putem vedea desktopul. Eu am debifat-o pentru ca nu imi place, uneori se mai duce mouse-ul din greseala si devine enervant
  • Enable Transparent glass – face ca marginile ferestrelor si bara de start sa fie transparente.
  • Show shadows under mouse pointer– daca ne uitam atent sub cursor, vom observa o umbra. Eu nu o consider necesara, asa ca am dezactivat-o.
  • Show shadows under windows aceasta optiune face ca toate ferestrele sa aiba in jurul lor o umbra.

De asemenea, putem dezactiva si alte efecte din lista, dar nu si ultima opțiune: Use visual styles on windows and buttons. Aceasta optiune face ca interfata sa arate ca in Windows 98, un lucru nedorit, presupun.

Cu cat dezactivam mai multe efecte vizuale din Windows, cu atat de mult o sa constatam un timp de rapus si o performanta mai buna a sistemului de operare. Dezactivarea acestor efecte ale sistemului de operare este recomandata atunci cand nu avem suficienta memorie RAM, iar placa video nu este una foarte performanta. Parerea mea e ca, decat sa arate Windows-ul frumos, mai bine sa ruleze foarte rapid. Acum fiecare dupa bunul plac.

Pasii de mai sus in vederea optimizarii sistemului de operare Windows 7 sunt utili de urmat doar daca utilizam un calculator slab ca performanta si destul de vechi.

Last Updated on 21 February 2019 by Alexandru Ionut

1 thought on “Cum optimizam Windows 7 pentru o viteza mai buna”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.