Cum aflam versiunea BIOS-ului

Pot exista cazuri in care suntem nevoiti sa aflam versiunea BIOS-ului, asta din diferite motive. Drept urmare, am sa va prezint cateva posibilitati de a afla informatii cu privire la versiunea acestuia, ajutandu-ne de Command Prompt, PowerShell si instrumentul System Information.

Ce inseamna si ce este BIOS-ul

BIOS – Basic Input/Output System este software-ul cel mai important din calculator. Acesta este salvat pe placa de baza, avand rolul de a verifica si gestiona conexiunile dintre componentele calculatorului: procesor, hard disk, placa video, RAM, etc. Pe langa asta, permite incarcarea sistemului de operare de pe hard disk sau SSD in memoria de lucru.

De ce e necesar sa aflam versiunea BIOS-ului

Din cand in cand, producatorii placilor de baza lanseaza actualizari ale BIOS-ului sau UEFI pentru a repara anumite erori sau pentru a adauga functii noi.

Este foarte important sa stim inainte de actualizare ce versiune BIOS folosim, pentru a stii daca este necesar update-ul si pentru a face actualizarea cu succes.

Cum aflam versiunea BIOS-ului

Putem oricand sa accesam BIOS-ul atunci cand pornim calculatorul sau laptop-ul, dar sa presupunem ca nu toti stiu pe ce butoane trebuie sa apese pentru a-l accesa, plus ca poate parea destul de complicat pentru marea majoritate a utilizatorilor.

Drept urmare, am sa va prezint alte trei posibilitati de a afla versiunea BIOS-ului fara a va fie teama ca veti putea strica ceva.

1. Command Prompt

Accesam Command Prompt dupa preferinte. Fie dam click dreapta pe butonul Start, fie cautam instrumentul cu ajutorul functiei search, sau apasam tastele Win + R pentru a lansa caseta RUN in care vom tasta cmd.

In Command Prompt introduceti urmatoarea comanda:

wmic bios get smbiosbiosversion

Alternativ, pentru a afla si data de lansare, rulam comanda:

systeminfo | findstr /I /c:bios
versiune BIOS command prompt
Versiune BIOS – Command Prompt

2. PowerShell

Lansam PowerShell si introducem comanda de mai jos:

Get-WmiObject win32_bios
versiune BIOS - powershell
Versiune BIOS – PowerShell

3. System Information

Daca va e greu cu comenzile, atunci putem folosi instrumentul System Information pe care-l lansam apasand tastele Win + R (caseta de dialog RUN). Tastam msinfo32 si apasam Enter.

versiune BIOS - system information
Versiune BIOS -System Information

Ce alte metode cunoasteti pentru a afla versiunea BIOS-ului? Fara a instala aplicatii terte.

Ultuma actualizare 29 March 2015 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.