Cum sa oprim rapid calculatorul – shut down rapid Windows 7

Unul dintre lucrurile cele mai enervante la Windows 7 este faptul ca va trebui sa asteptati o perioada mare de timp pentru ca aceasta sa se opreasca atunci cand vreti sa-l reporniti. Daca doriti sa inchideti computerul mai repede, exista cateva modalitati de a face acest lucru, unele implicand Windows Registry. Totusi nu trebuie sa lasati ca procesul de oprire a Windows-ul sa va tina ocupat. Sa vedem deci, cum putem accelera oprirea windows-ului.

 Windows-ul la fel ca si Linux-ul  trimite un semnal de “kill” catre toate procesele pentru a le inchide inainte de oprire. Calculatorul permite astfel programelor sa-si incheie executia si sa-si salveze datele necesare lor iar apoi se opreste. Timpul necesar  opririi tuturor proceselor este uneori insa destul de mare. Daca doriti sa miscorati timpul de asteptare inainte ca Windows-ul sa intrebe daca inchideti fortat sau nu aplicatiile, urmati urmatorii pasi:

1. Reducerea timpului de asteptare:

 • Deschideti editorul de registrii (registry editor): Click pe meniul Start, tastati “regedit”, apoi apasati “Enter”.
 • Navigati pana la “HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControl.”
 • Dublu click pe “WaitToKillServiceTimeout.”
 • Inlocuiti valoarea 12000 (12 secunde) cu 5000 (5 secunde), sau alta valoare ca o doriti. Valoarea introdusa trebuie sa aiba 3 zero-uri minim.
 • Click pe “OK”. Astfel se reduce timpul de asteptare pana cand Windows-ul va intreaba daca doriti sau nu sa opriti fortat aplicatiile care nu s-au inchis.
 • Navigati catre “HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop.”
 • Dublu click pe “WaitToKillAppTimeout.”
 • Introducetii aceeasi valoare ca mai sus (in loc de 12000 introduceti 5000)

Dupa ce faceti aceste setari procesul de inchidere al windows-ului devine mai putin enervant. Daca nu gasiti aceste chei inregistri puteti sa le creati. Astfel apasati click dreapta pe o zona goala din partea dreapta  a ferestrei apoi va duceti cu mouse-ul peste “New” apoi dati click pe “String value”.

blank

[adsense float=”center”]

 

In mod normal, valorile numerice sunt stocate in “DWORDs”, dar aceasta este o exceptie.

2. Creare scurtatura de oprire imediata a pc-ului

Daca  nu rulati aplicatii importante in timp ce dati restart sau opriti pc-ul puteti seta Windows-ul sa se opreasca fara a mai intreba daca opreste sau nu fortat aplicatiile. Mare atentie daca faceti acest lucru puteti pierde date importante din anumite programe pe care le folositi (Photoshop, MS Word etc). Acest lucru poate fi foarte grav daca lucrati la un proiect important si nu l-ati salvat. Acum creati o comanda rapida(Shortcut) care duce la o comanda. Aceasta spune calculatorului sa se inchida, indiferent de ceea ce este deschis. Sa  incepem:

 • Click dreapta undeva pe desktop, va deplasati cu mouse-ul pe “New” apoi click pe “Shortcut”.
 • Tastati: shutdown.exe -s -t 00 -f apoi click pe “Next”.  Daca doriti  o scurtatura pentru restart reluati primul pas numai ca de data aceasta tastati:  shutdown.exe -s -t 00 -r -f
  Parametrul “-r” spune windows-ului ca dupa oprire urmeaza repornire.

blank

 • Dupa ce ati dat click pe Next dati un nume scurtaturii (Oprire pc sau Restartare pc) apoi faceti click pe Finish.

Asta e tot. Acum aveti o scurtatura de oprire rapida a pc-ului.

Ultuma actualizare 8 June 2013 by Alexandru Ionut

1 thought on “Cum sa oprim rapid calculatorul – shut down rapid Windows 7”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.