Castelul Bourscheid – primul obiectiv turistic vizitat in Luxemburg

Am calcat pentru prima data in Luxemburg, iar castelul Bourscheid este primul obiectiv turistic vizitat de mine in aceasta tara. Tara este foarte mica, dar destul de bogata in obiective turistice. Mi-am dorit de mult timp sa vizitez Luxemburg, dar tocmai saptamana trecuta am avut oportunitatea.

Cand spun Luxemburg, ma refer atat la tara, cat si la capitala acesteia. Am auzit cateva cuvinte despre orasul Luxemburg de la trei prieteni care au fost in vizita, dar care au vazut doar orasul, fara a face drumuri prin tara, si nu au fost deloc impresionati. Acum ca l-am vazut si eu, chiar nu inteleg ce nu le-a placut. Mai mult ca sigur s-au plimbat doar pe stazile cu magazine.

Eu mi-am propus sa dorm doua nopti in Luxemburg si sa vizitez atat capitala cat si imprejurimile, apoi sa continui calatoria spre Elvetia. In afara de hotel, nu am programat nimic, dorindu-mi doar sa vad orasul si sa conduc in stanga si dreapta. Cu o seara inainte de plecare am cautat pe internet ce as putea vizita, asta sa va dati seama cat stres pe mine. Recunosc, nu-mi plac foarte mult planificarile si ma stresez mult cand trebuie sa planific un concediu cu luni de zile inainte. Sunt oarecum o persoana spontanta, dar asta nu inseamna ca-i bine sa fi asa in toate situatiile.

Am plecat la drum diminica dimineata la ora 8 din Bruges, iar la ora 11:30 parcam masina langa castel Bourscheid. Obiectiv turistic ales aleatoriu. Trebuia, dar imi si doream sa conduc prin tara inainte de a ne duce spre hotel, check-in-ul fiind oricum dupa ora 15.

Drumul dinspre Bruges spre Luxemburg mi-a placut foarte mult, in special dupa ce am scapat de E40 si am intrat pe A4 – E411, trecand de Namur si Dinant. Cel mai jos pe zona asta am fost la Grotten van Han. Spun asta pentru ca imi place sa conduc si sa admir si privelistea, iar Flandra de Vest e plata si nu ai ce sa vezi de pe autostrada.

In mod normal, nu ar trebui sa fie o problema cu gasitul parcarii la castelul Bourscheid. Acesta nu e cel mai renumit din Luxemburg si nu cred ca atrage nici un numar extrem de mare de turisti. Am prins parcare chiar langa castel, dar exista un loc de parcare la aprox 1km pana in castel, in partea dinstre deal, sau ceva locuri de parcare si dupa ce treceti de castel, tot la vreun km.

Unde gasim parcare la castelul Bourscheid

Castelul este mai mult o ruina, din punctul meu de vedere, dar merita vizitat. Acesta este construit pe o stanca la aproximativ 150m deasupra raului Sûre. Castelul a fost construit in anul 1000 cu aproximatie, pe ruinele altei asezari mult mai vechi.

Privelistea pe care o putem admira din castel este incredibil de frumoasa in orice parte ne-am uita.

De-a lungul sutelor de ani a fost distrus si refacut de mai multe ori, aducandu-se cate ceva nou de fiecare data. In momentul actual, castelul este mai mult de jumatate ruina. Cateva portiuni din acesta sunt refacute, iar altele reparate pentru a preveni oarecum degradarea.

Detalii istorice gasiti pe wikipedia sau pe site-ul oficial al castelului Bourscheid. Intrarea nu este gratis, platind la fata locului 8 euro pe adult, iar cei mici pana in 5 ani inclusiv, gratis. Din cate observ, online costa cu 1 euro mai putin.

blank

Din pacate, nu ma pasioneaza prea mult istoria, nu am cautat sa ma documentez prea mult despre castel, fiind interesat doar sa vad si sa admir obiectivul turistic si imprejurimile. De la intrare putem lua un pliant cu mapa castelului, sectiunile sunt numerotate astfel incat sa le gasim foarte usor pe harta si sa stim ce anume era sau reprezenta acea portiune din castel.

blank

Locul este foarte linistit si curat. Au chiar si un mic magazin si o terasa undeva sus unde putem bea o cafea sau o bere si admira peisajul. Personal foarte politicos si care a vorbeste multe limbi straine. Doamna de la bilete a vorbit cu turistii din fata mea in engleza, franceza, italiana, germana, olandeza cu mine. Nu eram foarte departe de a o intreba daca stie si ceva in romana. Sunt sigur ca putea spune cateva cuvinte.

blank

Nota 10/10 si pentru peisajul si experienta de condus spre castel dinspre Belgia, cel putin in ultimii 70-100km, dar si restul drumului de la acest castel spre castelul Vianden.

In cazul in care ati fost sau va veti duce sa vizitati, as fi curios si de experienta voastra!

Ultuma actualizare 25 January 2023 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.