Windows Black pe Lumia 720 și ce aduce nou

Aseară am primit și eu update-ul Windows Black pe Lumia 720, asta după zile bune de așteptare. Mă săturasem să verific disponibilitatea acestuia în Belgia pe acest model de telefon, dar uite că a apărut. În România n-am urmărit fenomenul pentru modelul meu de telefon, dar văd că la Orange încă se mai așteaptă. Cei care au cumpărat telefonul de la acest provider de telefonie mobilă și îl folosesc în rețea, bănuiesc că mai au puțin de așteptat pentru a putea face update la Windows Black. 

După cum v-am zis, am făcut repede update-ul imediat după ce am constatat că e disponibil, iar apoi am început să caut ceea ce a adus nou. O să vă vorbesc pe scurt despre acestea pentru că nu sunt cine știe ce. Acest update nu vine cu ceva extraordinar care să vă facă să așteptați actualizarea cu sufletul la gură, așa cum am făcut-o eu. În orice caz, ceva nou aduce  și chiar dacă-i puțin, tot își face simțită prezența.

windows black pe 720

1. Notificările pentru mesaje, apeluri, mail-uri, dar și alte notificări ale aplicațiilor instalate vor fi afișate în Glance Screen. Au mai fost adăugate și ale culori pentru night-mode. Aceste noutăți în Glance Screen sunt foarte interesante, dar eu nu folosesc funcția. De ce? Pentru că mi-am optimizat telefonul  ca bateria să aibă o autonomie mai mare. Cu toate astea, vor exista momente când voi activa această funcție care este foarte interesantă.

2. Aplicația Nokia Camera. Aceasta poate fi instalată direct din Store imediat după ce ne-am actualizat telefonul mobil. Eu am făcut acest lucru și m-am jucat două minute cu aplicația. E diferită de camera default cu care vine telefonul, dar nu voi intra în detalii despre ea. Cine e interesat, poate căuta și instala Nokia Camera. Eu sunt genul care capturează mult și la mare viteză. Nu-mi permit să mă pierd în detalii pentru fiecare fotografie făcută.

3. Nokia Storyteller este o altă aplicație disponibilă imediat după ce am făcut update-ul Windows Black. Aceasta crează un timeline cu pozele din telefon pe o mapă, combinând timpul și locul într-un mod interesant. Pe mine nu mă interesează așa ceva, și nici n-am instalat aplicația.

4. Nokia Breamer este ultima aplicație care vine cu noua actualizare. Această aplicație permite partajarea ecranului telefonului prin wireless cu un televizor sau calculator conectat la net, sau chiar cu un alt telefon. Ceea ce oferă aplicația sună interesant, doar că nu o putem folosi pe Lumia 720. Aplicația este disponibilă pentru modelele care au cel puțin 1GB RAM. Lumia 720 are doar 512MB.

Ceva mai în detaliu față de ceea ce am scris eu mai sus, aveți aici de unde puteți chiar să descărcați și aplicațiile pe care le-am amintit mai sus. Disponibilitatea update-ului Windows Black la nivel european pentru toate modelele Lumia, o puteți afla de aici.

Ultuma actualizare 1 August 2015 by Alexandru Ionut

11 thoughts on “Windows Black pe Lumia 720 și ce aduce nou”

 1. Eu sunt pe Vodafone România cu un telefonul luat de la ei. Update-ul curent mi-a apărut la început săptămânei asteia. De cele luate și codate de la Orange nu știu.

  Reply
  • Am un Nokia 520, l-am câștigat de la Vodafone și îl voi folosi pentru a scrie câteva aplicații. Per total e bun, noul model 525 are 1GB de ram și cred că în 6-7 luni va fi tot între 500 și 550 lei precum acesta la liber.

  • Oricum, chiar și cu 1GB de ram multe nu sunt accesibile pe modelele low price, pentru că din SDK, anumite elemente au blocate anumite device-uri.

   Un exemplu ar fi biblioteca de HDR, http://developer.nokia.com/community/wiki/HDR_I_-_Implementing_High_Dynamic_Range_filters_using_Nokia_Imaging_SDK, care e din Nokia Imaging SDK Beta 1, și dacă construiești o aplicație gen Instgram să spunem, folosirea acelor efecte disponibile sunt disponibile momentan doar pe dispozitivele listate în dreapta.

   După ce am analizat succint ce e disponibil din acel SDK, am tras concluzia că e doar o decizie de marketing blocarea altor dispozitive pentru îndreptarea clienților pe anumite modele țintă, desigur, pentru profitul lor, dar toate clasele disponibile în SDK nu au nimic special ce nu se poate utiliza chiar și pe 720 sau 520.

   Ce ar fi interesant, dacă unii s-ar încumeta să scrie aplicatii pe acel SDK, dar să meargă și pe 520, 620 sau 720, dar, desigur, ar fi respinse pentru integrarea lor în Store.

 2. Buna! Pe Nokia Lumia 520 (retea Orange) a venit update-ul de aproximativ o saptamana. Merge bine, in schimb pe 520 lipseste Glance Screen-ul. Cat despre Nokia Photo Beamer merge perfect, tot ce trebuie sa faci e sa intrii pe dispozitivul pe care doresti sa partajezi pozele pe http://www.photobeamer.com si sa scanezi codul de acolo cu telefonul tau si iti vor aparea pozele (l-am testat, functioneaza 100% pe lumia 520, 512mb RAM).

  Reply
  • Scuze, e o mica diferenta intre Nokia Beamer si Photo Beamer… pe Photo Beamer poti partaja doar fotografii (si functioneaza pe orice terminal), pe Nokia Beamer poti partaja si documente office (si in WindowsStore imi zice ca nu e disponibila momentan in regiunea mea :D)….deci scuze din nou pentru confuzie :D

  • Nu știam că pe 520 lipsește Glance. Da, e diferență între cele două aplicații. După cum scrie iMadalin mai sus, chestia e doar de marketing.

 3. Salut ! Un prieten mi-a dat un HTC HD2 cu Windows 6.5 Professional . Arata bine , se misca bine dar….as vrea un telefon cu Dual Sim , am nevoie de doua cartele . Te rog sa-mi recomanzi ce telefon sa-mi iau ( Nokia , Samsung , HTC sau altul , Android sau Windows sau altceva ). Am mai citit pe net astfel de recomandari , parerile sint diferite . Multumesc anticipat pentru raspuns ! O zi buna tuturor !

  Reply
  • Salut. Îmi e foarte greu să-ți răspund și să-ți zic ceva ceea ce te-ar ajuta. În primul rând, n-am avut niciodată un telefon dual-sim. În al doilea rând, nu știu ce sistem de operare sau telefon ți s-ar potrivi. Caută pe net telefoane dual-sim, faci o listă cu top 5 care ți-ar surâde, apoi cauți informații despre fiecare în parte.

   Ca sistem de operare, habar n-am ce ți-aș putea recomanda. Eu sunt fan Nokia, așa că trebuie să-mi placă și Windows Phone. Cu toate astea, folosesc și un iPhone. Am și un Blackberry de serviciu. Am și o tabletă pe care am Android. Sincer, nu știu. Gusturile nu se discută.

   Ți-am zis, realizează acel top și apoi află info despre fiecare în parte. Vezi păreri pro și contra. Apoi elimină câte unul din top 5. Alegerea e în mâna ta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.