Stick USB formatat HFS+ (Mac) in Windows

Daca avem un stick USB sau hard disk extern care este formatat HFS+, acesta nu poate fi citit de catre sistemul de operare Windows. Practic, daca sistemul de fisiere al unui stick sau hard disk este HFS+, acesta nu va fi recunoscut in Windows, atunci cand il vom conecta la un port USB al calculatorului.

In primul rand, ce este un sistem de fisiere HFS+

HFS+ (Hierarchical File System Plus) este un sistem de fișiere dezvoltat de Apple Inc. și este utilizat pe scară largă pe dispozitivele care rulează sistemul de operare macOS. HFS+ este o versiune îmbunătățită a sistemului de fișiere HFS (Hierarchical File System), introdus inițial în anii 1980 pentru sistemele de operare Macintosh.

Caracteristicile cheie ale HFS+ includ:

  1. Journaling: HFS+ suportă jurnalizarea, ceea ce înseamnă că menține un jurnal în care sunt înregistrate schimbările înainte ca acestea să fie aplicate efectiv în sistemul de fișiere. Acest lucru contribuie la o recuperare mai rapidă și mai sigură în cazul întreruperilor neașteptate de alimentare sau a altor evenimente care ar putea afecta starea sistemului de fișiere.
  2. Suport pentru fișiere mari: HFS+ suportă dimensiuni mari ale fișierelor și volumelor, comparativ cu predecesorul său HFS. Aceasta a fost o îmbunătățire semnificativă, deoarece dimensiunea maximă a fișierelor și volumelor a crescut semnificativ.
  3. Unicode: HFS+ utilizează standardul Unicode pentru a gestiona și afișa numele de fișiere, facilitând astfel gestionarea fișierelor cu caractere non-ASCII și suportând multiple seturi de caractere.
  4. Extensii de fișiere: HFS+ permite utilizatorilor să asocieze extensii de fișiere cu tipuri de conținut, permițând astfel sistemului să recunoască tipul de fișier fără a se baza doar pe extensia sa.

Este important de menționat că, începând cu macOS High Sierra (10.13), Apple a introdus un nou sistem de fișiere numit APFS (Apple File System) pentru a înlocui HFS+. APFS aduce mai multe îmbunătățiri, inclusiv suport pentru criptare nativă, gestionarea spațiului mai eficientă și performanțe sporite.

Cum putem citi un stick USB sau hard disk formatat HFT+ in Windows

Cea mai simpla metoda, dupa parerea mea, pentru a accesa datele de pe el, consta in conectarea acestuia la un Mac, salvam datele si formatam dispozitivul exFAT pentru a fi compatibil cu ambele sisteme de operare.

Vezi si: stickul USB nu este citit de Windows

O alta metoda prin care putem conecta un un dispozitiv formatat HFS+ la un calculator care ruleaza Windows, consta in utilizarea unei aplicatii care permite citirea sistemului de fisiere specific Mac-urilor.

hfsexplorer
sursa: https://www.catacombae.org/

O astfel de aplicatie este HFSExplorer. Aceasta este o aplicatie gratuita si extrem de banala care necesita Java. Pentru a functiona, instalam Java in calculator, apoi HFSExplorer.

Aceasta aplicatie care permite citirea sistemului de fisiere HFS+ de catre Windows nu ofera o multime de functii, fiind capabila doar sa citeasca fisierele aflate de dispozitiv (read-only).

Actualizare noiembrie 2023

Aplicatia de mai sus inca exista, insa nu a mai fost actualizata de catre dezvoltator din 2021. Asa ca incercati-o pe propria raspundere.

Ultuma actualizare 15 November 2023 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.