Ce masuri de securitate ofera Windows 8

Windows 8 nu este doar o interfata noua care este mai buna decat cea a Windows 7. Acesta beneficiaza si de o securitate mai eficienta, incluzand antivirus integrat, un sistem de acordare a reputatiei unei aplicatii (daca se poate executa in siguranta sau nu), si protectie impotriva rootkit-urilor. De asemenea mai sunt si alte imbunatatiri despre care Microsoft nu a discutat, insa Windows 8 administreaza memoria intr-un mod mult mai sigur facand ca vulnerabilitatile de securitate sa fie mai greu de exploatat.

Antivirus integrat

 • Windows Defender antivirusul integrat in Windows 8 a fost si el imbunatatit si este destul de familiar celor care au folosit Microsoft Security Essentials.
 • Puteti instala alt antivirus daca doriti si Windows Defender se va dezactiva, insa noua versiune este destul de capabila. Astfel acest lucru asigura utilizatorii de Windows ca au in fata lor o protectie antivirus integrata mai eficienta.

blank

Lansarea rapida Anti-Malware

 • In Windows 8, produsele antivirus pot porni mai devreme in procesul de boot-up pentru a scana driverele sistemului de malware.
 • Acest lucru ajuta la protejarea impotriva rootkit-urilor care pornesc inainte de programul antivirus si se ascund de el. Ca solutie la aceasta problema Windows Defender porneste mai devreme in procesul de boot.
 • Furnizori terti antivirus pot adauga, de asemenea, lansarea mai rapida anti-malware caracteristica pentru produsele lor.

Filtru SmartScreen

 • Anterior, folosit doar in Internet Explorer, filtrul SmartScreen este acum implementat in sistemul de operare. Acesta scaneaza fisierele EXE care le descarcati de pe Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, si alte programe.
 • Atunci cand descarcati si dati dublu clic pe un fisier EXE, Windows va scana fisierul si trimite semnatura sa catre serverele Microsoft. In cazul in care aplicatia este de incredere (de ex:iTunes, Photoshop, sau un alt program popular) Windows va permite sa-l rulati. Daca este nu este de incredere, (poate contine programe malware) Windows va impiedica rularea. Daca este nou si Windows nu stie in ce categorie sa-l incadreze, va va trimite un avertizment si va permite sa ignorati sau nu acest avertisment.
 • Este o functie foarte utila pentru utilizatorii mai putin experimentati impotriva descarcarii si rularii de programe malware de pe internet. Chiar si programele noi de malware vor fi detectate de catre filtrul SmartScreen ca noi programe necunoscute, care ar trebui sa fie abordata cu precautie.

blank

Secure Boot

 • Pentru noile calculatoare cu Windows 8 care utilizeaza firmware UEFI in locul vechiului BIOS, Secure Boot garanteaza ca doar software-ul cu semnatura speciala si aprobata poate rula la boot-are.
 • Pe calculatoarele actuale, malware-ul ar putea instala un boot loader malitios care se incarca inainte de boot loader-ul Windows-ului, incepand cu boot-area rootkit-urilor (sau “bootkit”).
 • Rootkit-ul se poate ascunde de Windows si software-ul antivirus, permitand executarea altor programe malitioase în fundal.

[adsense float=”center”]

Imbunatatirea managementului memoriei

 • Microsoft a facut o multime de imbunatatiri legate de modul in care Windows 8 gestioneaza memoria.
 • Atunci cand o problema de securitate este gasita, aceste imbunatatiri pot face problema de securitate mai greu sau chiar imposibil de exploatat.
 • Unele tipuri de exploit care functioneaza pe versiunile anterioare de Windows nu ar functiona deloc pe Windows 8.

Microsoft nu a precizat toate aceste imbunatatiri, dar au mentionat cateva:

 • ASLR (Address Space Layout Randomization) sau dispunerea aleatoare a spatiului de adrese a fost extinsa la mai multe parti ale Windows, mutand aleator datele si codul in memorie pentru a le face mai greu de exploatat.
 • Reducerea impacturilor aplicatiilor, asupra Windows-ului sunt acum, de asemenea, aplicate kernel-ului Windows.
 • Partile de memorie in care se gasesc aplicatiile sunt verificate aditional pentru a proteja sistemul impotriva tehnicilor de exploit.
 • Internet Explorer 10 include imbunatatiri care fac 75% din vulnerabilitatile de securitate raportate in ultimii doi ani, mai greu de exploatat.

Aplicatiile noi sunt introduse in sandbox

 • Aplicatiile pentru noua interfata moderna Windows 8 (cunoscuta ca interfata Metro) sunt introduse in sandbox si limitate in ceea ce pot face ele in computer.
 • Pe desktop-ul Windows, aplicatiile au avut acces deplin la sistemul dumneavoastra. Daca ati descarcat si rulat un joc de Windows, s-ar putea instala drivere in sistemul dvs., citi fisiere de oriunde de pe hard disk, si instala malware pe computerul dumneavoastra. Chiar daca programele ruleaza cu drepturi limitate multumita UAC (User Account control), atunci cand se instaleaza de obicei cu privilegii de administrator pot face orice doresc in timpul instalarii.
 • Aplicatiile Windows 8 functioneaza mai mult ca pagini web si aplicatii mobile pe alte platforme mobile populare.
 • Cand instalati o aplicatie de la Windows Store, acea aplicatie are acces limitat la sistemul dumneavoastra. Ea nu poate rula in fundal si monitoriza toate intrarile de la tastatura, exploatand numarul cartii de credit si parolele bancare online la fel cum aplicatiile de pe desktop-ul Windows traditional pot. Astfel aplicatia nu are acces la toate fisierele de pe sistemul dumneavoastra.
 • Aplicatiile pentru noua interfata moderna Windows 8 sunt, de asemenea, disponibile doar prin intermediul Windows Store, care este mult mai controversat. Cu toate acestea, utilizatorii nu pot instala aplicatii malware moderne din afara magazinului. Ele ar trebui sa treaca prin Windows Store, unde Microsoft are capacitatea de a le bloca in cazul in care acestea sunt descoperite a fi daunatoare.

blank

Concluzie

 • Windows 8 este cu siguranta mult mai sigur decat Windows 7.
 • Un antivirus integrat si un sistem de stabilire a reputatiei unei aplicatii, impreuna cu un sistem care indeparteaza pericolele care au afectat versiunile anterioare de Windows, va face, probabil, cea mai mare diferenta pentru utilizatorii neexperimentati, care nu ruleaza un antivirus sau care sa stie ce aplicatii sunt sigure sa le instaleze de pe versiunile anterioare de Windows.
 •  Modul in care Windows 8 gestioneaza imbunatatirile de nivel coborat in memorie va ajuta pe toata lumea, chiar si utilizatorii experimentati.

 

Last Updated on 8 June 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.