Cum imbunatatim viteza browser-ului pentru o navigare rapida

De-a lungul timpului am scris mai multe articole despre internet, browsere, sfaturi, sugestii si metode cu ajutor carora putem aveam o experienta cat mai buna in timpul navigarii pe net. In acesta articol vreau sa fac orecum un rezumat al acestora, incercand sa trimit link-uri catre fiecare in parte. Nu mi le mai amintesc pe toate, dar voi trimite legaturi la toate pe care le voi gasi.

Traind intr-o lume in care nu mai este loc si de rabdare, trebuie oarecum sa gestionam cu maxima eficacitate timpul pe care il avem, tinand cont ca trece al naibi de repede. Ajunsi in anul 2013, conexiunea la net ar trebui sa tina pasul cu vremurile in care traim. Nu mai suntem in “1640” cand viteza conexiunii la net, era de doar cativa kbs. Acum avem pretentia ca odata dat click pe o pagina, aceasta sa se dechida instant. Asa ar trebui, tinand cont de cati bani dam provider-ului de net. Insa, nu tot timpul depinde de conexiune. Depinde si de noi, ca utilizatori.

Cateva sfaturi pentru a avea o conexiune la net foarte rapida si pentru a imbunatatii viteza browser-ului

1. Pastrati doar cateva taburi deschise

Obiceiul de a tine foarte multe taguri deschide, nu face decat sa haleasca toata banda de net. Fiecare tab consuma atat memorie ram, cat si o bucatica din conexiune. Rezumati-va doar la cateva pe care sa le mentineti deschise. Nu vad rostul sa aveti 100 taburi. Daca va intereseaza anumite pagini, atunci le puteti salva pur si simplu intr-un folder special din browser. Creem un folder “pg salvate” (sau fiecare dupa caz – eu am “sv” de la salvari. am scris pe scurt sa nu ocupe mult spatiu din bara bookmarks) in care salvam anumite pagini la care vrem sa revenim mai tarziu. Dupa ce le citit, le puteti elimina foarte simplu.

2. Folositi putine extensii si add-onuri

Astea papa mult si incetinesc browser-ul simtitor. Cu fiecare add-on instalat, viteza de incarcare a paginilor de internet va scadea foarte mult. Din cate am observat la mine (am o conexiune de toata jena, plus ca sunt conectat prin wifi) dupa 3 add-onuri care sunt active, browserul incepe sa se inece. Puteti instala cate vreti, dar daca nu aveti nevoie de ele neaparat ci doar in anumite situatii, atunci le puteti dezactiva, pastrandu-le totusi instalate. Cand va trebuie unul din ele, il activati in 2 secunde. [adsense float=”center”]

3. Stergeti cache si istoricul browser-ului

Ocazional, ar fi necesar sa faceti acest lucru. Dupa zile intregi de navigari, va dati seama ce se aduna atat in cache, cat si in istoricul navigarii. Si browser-ul este la fel ca o masina; uneori necesita intretinerea de rutina. Acum puteti sa-mi spuneti altceva: nu cache permite navigarea mai rapida? Ba da, dar nu si atunci cand se aduna o tona de date. Atat Firefox, cat Chrome, permit stergerea manuala si foarte usoara a memoriei cache si a istoricului. Accesati setarile acestora. Aveti aici un articol despre cum puteti limita memoria cache in Firefox. Poate va ajuta la ceva :).

4. DNS

Nu intru in detalii pentru ca aveti aici un articol despre cateva metode de accelerare a vitezei browser-ului. Aruncati un ochi si prin comentarii. Cineva a scris ceva interesant.

Concluzie

Probabil, pe unii dintre voi o sa va ajute aceste metode. Acum nu va asteptati la viteza luminii. Uneori gasiti rezolvarea si cumparand un pachet mai bun de net, de la provider. Sper ca stiti un client de torrente care ruleaza, va papa aproape definitiv viteza browser-ului. Depinde si cum este setat modemul.

Stiti si alte metode?

Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum imbunatatim viteza browser-ului pentru o navigare rapida”

    • Pe mine ce ma incurca uneori, sunt acele add-on-uri. Uneori am prea multe activate. Dar in cazul in care simt, imediat sar si le opresc :).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.