Daca in trecut o placuta RAM costa destul de mult, iar aceasta avea o capacitate si o frecventa foarte scazuta, nu acelasi lucru il putem spune si astazi. Cu toate ca memoria RAM nu costa o avere, aceasta contribuie semnificativ la performanta unui calculator.
Memoria RAM este una din componentele unui calculator care nu se poate defecta atat de usor, cel putin asta-i parerea mea. Insa, pot exista si exceptii. Probleme de genul pot aparea la module RAM extrem de vechi, sau module care au fost plimbate din unitate in unitate si care au fost montate de zeci de ori. Bineinteles, pot aparea probleme chiar si la placute RAM de generatie nou, cauzate de utilizarea necorespunzatoare.
Preturi si modele de placute RAM pentru calculator.
Prin 2012 publicam un articol depre testarea memoriei RAM cu Memory Diagnostics, un instrument gratuit pus la dispozitie de sistemul de operare, tutorial valabil chiar si pentru Windows 8.1 si viitoarea versiune, Windows 10.
Cu ajutorul instrumentului Memory Diagnostics putem afla daca sunt probleme cu placutele RAM montate in calculator.
Daca doriti sa faceti upgrade PC-ului, atunci recomand sa incepeti cu memoria RAM. Este una dintre cele mai ieftine componente, iar in acelasi timp, una din componentele cu un impact major pentru performanta PC-ului. In plus, un modul RAM poate fi extrem de usor de montat chiar si de o persoana care nu are foarte mare experienta. Atentie insa la detaliile placutelor RAM, altfel riscati sa patiti ca mine. Am plecat de acasa fara sa fiu pregatit.
Astazi am sa va prezint o alta posibilitate de testare a memoriei RAM, de data asta cu ajutorul utilitarului Memtest86+.
Memtest86+ verifica fiecare celula de stocare a memoriei instalate in calculator prin scrierea aleatorie a numerelor haxazecimale, iar apoi citirea acestora.
La prima rulare a aplicatiei, acesta scaneaza componentele hardware ale calculatorului pentru a determina tipul procesorului, dar si numarul si tipul placutelor RAM montate. Fiecare modul RAM este identificat si testat individual, iar in cazul in care sunt descoperite probleme cu una din placutele RAM, putem afla din raporul final.
Memtest86+ ruleaza independent de sistemul de operare. Putem folosi acest utilitar fara a boot-a OS-ul. Memtest86+ poate boot-a de pe un CD, DVD, sau chiar si un stick USB de capacitate foarte mica.
Modele de placute RAM pentru laptop-uri.
Cum testam memoria RAM cu Memtest86+
1. accesam pagina de descarcare a utilitarului Memtest86+ si alegem ultima versiune a aplicatiei. De exemplu, descarcam imaginea ISO .zip
2. o salvam de desktop
3. extragem fisierele din arhiva
4. copiem imaginea ISO pe un CD sau DVD
5. restartam calculatorul si boot-am de pe CD-ul sau DVD-um creat. Aplicatia va porni automat si va afisa detalii despre procesor si memoria RAM instalata, iar apoi va incepe scanarea propriu zisa a memoriei RAM. Testul poate dura 2-3 ore, in functie de caz.
Ca varianta alternativa, putem opta pentru copierea aplicatiei pe un stick USB si boot-area acesteia de pe stick. In cazul acesta, de pe pagina de descarcare Memtest86+ alegem „Download – Auto-installer for USB key”.
Ultima actualizare 23 septembrie 2024 by Alexandru Ionut
Cu Memtest86+ fiecare modul cel mai bine se verifica separat. Adica, scoti toate modulele si lasi doar unul ca sa-l verifici. Dupa terminare – urmatorul modul si asa mai departe. Astfel vei identifica modulul defect.