UltraDefrag un program gratuit de defragmentare si analiza a hard disk-ului

Defragmentarea unui hard disk este foarte importantă pentru performanța calculatorului. Un hdd foarte fragmentat nu face altceva decât să încetinească viteza de procesare a întregului sistem. Un hard disk optimizat și defragmentat va ajuta la accesarea mult mai rapidă a datelor de pe acesta. Dacă distribuțiile Linux nu au nevoie de defragmentare, hard disk-urile care conțin sistemul de operare Windows trebuiesc defragmentate la un anumit interval de timp, în cazul în care ne-am tot jucat cu fișierele pe acestea.

Pentru optimizarea unui hard disk ne va ajuta UltraDefrag. Acesta este un program open source gratuit de defragmentare pentru platforma Windows.

După ce l-am descărcat și l-am testat puțin, pot spune că este foarte rapid. Interfața este una destul de prietenoasă și care ne pune la dispoziție chiar și limba română.

Ceea ce am testat eu a fost procesul de defragmentare a ambelor partiții. O optimizare full poate dura chiar și peste 24 de ore, dar rezultatul va fi unul pe măsură. [adsense float=”center”]

ultradefrag program gratuit de defragmentare
Interfața grafică a programului de defragmentare și optimizare a hard disk-ului UltraDefrag.

Pe lângă interfața grafică, acesta poate fi utilizat și din linia de comandă. Trebuie să introducem doar ”udefrag” iar apoi vor apărea toate comenzile disponibile.

Interfața grafică oferă destul de multe opțiuni printre care: analiză, repetarea acțiunii, defragmentare, optimizare rapidă, optimizare full, optimizare MFT, raport, boot time scan etc.

Aveți aici câteva screenshot-uri cu UltraDefrag pentru a vă da seama despre ce e vorba înainte de a-l instala. Cu toate astea, eu zic că merită. E și bun, și gratuit. Pagina de unde îl putem descărca e asta.

Dacă ne întrebăm, de ce UltraDefrag, și nu Microsoft Defrag, avem aici comparația dintre cele două.

Dacă vă interesează, cu ceva timp în urmă am prezentat mai multe programe de defragmentare a hard disk-ului.

Ultuma actualizare 18 August 2013 by Alexandru Ionut

6 thoughts on “UltraDefrag un program gratuit de defragmentare si analiza a hard disk-ului”

  1. …Auslogics fiindca stie sa “move system files to the beginning of the disk”..un must have foarte util si necesar,pe care nu orice utilitar de gen stie sa o faca.

    Reply
  2. 1. Sa sa inteleaga clar ca fragmentarea apare si pe Linux. Ca apare mai greu si nu e asa vizibila, e partea a doua, dar fragmentarea e peste tot. Pana la urma asa functioneaza sistemele de fisiere.

    2. Sincer, “deframentatorul” din Windows > 7 e destul de foarte bun. E gandit bine si isi face treaba bine, dar bineinteles are niste lipsuri. Lipsurile astea se pot acoperi cu un program numit MyDefrag, program ce foloseste API-ul de defragmentare Windows. E mult mai sigur, nu iti poate strica partitiile/fisierele (pentru ca astia de la Windows nu se joaca cu datele tale, totusi :)) )
    E foarte misto si eu personal ti-l recomand.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.