Ubuntu nu vrea sa booteze (porneasca)

Daca sistemul de operare Ubuntu nu vrea sa booteze (sa porneasca, mai pe romaneste), atunci trebuie sa cititi acest scurt ghid care va poate ajuta sa reparati sistemul. Ubuntu nu ofera posibilitatea de a accesa Safe Mode sau Automatic Repair, instrumente care sunt oferite de Windows, insa ofera totusi un meniu de recuperare si o optiune care permite reinstalarea sistemului, pastrand intacte fisierele si programele din calculator.

In cazul in care calculatorul nu poate boot-a, nici chiar de pe un stick USB sau un CD, atunci va trebui sa configuram ordine de boot-are din BIOS. Daca nici dupa ce am accesat BIOS-ul si am modificat ordinea de boot-are, calculatorul nu vrea sa incarce sistemul de operare, atunci poate fi o problema hardware.

Putem accesa GRUB Boot Loader?

Primul lucru pe care-l putem face ar fi sa verificam daca putem accesa meniul GRUB2. Pornim calculatorul in timp ce tinem apasata tasta Shift. In cazul in care vom vedea un meniu cu o lista a sistemelor de operare instalate, atunci avem acces in meniul GRUB.

In caz contrar, daca acea lista nu va aparea, meniul GRUB poate fi suprascris, facand imposibila boot-area sistemului de operare Ubuntu. Acest lucru se poate intampla atunci cand instalam Windows pe o alta partitie dupa ce am instalat Ubuntu sau orice alta distributie Linux. Sistemul de operare Windows va scrie propriul boot loader in sectorul de boot-are, astfel ca Ubuntu nu va mai fi capabil sa porneasca pana nu vom reinsala meniul GRUB.

GRUB poate boot-a sistemul de operare Windows, asa ca nu trebuie sa ne ingrijoram daca vrem sa boot-am in Windows dupa reinstalarea GRUB-ului.

In situatiile in care dorim sa utilizam dual-boot, adica sa avem doua sisteme de operare pe acelasi calculator, ar trebui sa instalam distributia Linux dupa ce am instalat Windows-ul.

Cum putem repara meniul GRUB

In cazul in care nu putem accesa meniul GRUB, atunci va trebui sa-l reparam. Pentru acest lucru ne trebuie un CD sau un stick cu Ubuntu. Vom boot-a fie de pe stick, fie de pe CD si bom repara meniul GRUB.

Dupa ce am rulat aplicatia Boot Repair, putem restarta calculatorul. Daca totul a decurs normal, boot loader-ul GRUB2 va trebui sa apara. In cazul in care va boot-a Ubuntu, dar nu putem vedea menul GRUB, va trebui sa tinem apasata tasta Shift dupa restart.

Cum folosim Recovery Mode

In cazul in care avem acces in meniul GRUB, selectam optiunea “Advanced options for Ubuntu” pentru a intra intr-un alt meniu unde vom avea acces la functia Recovery Mode.

Odata accesata aceasta functie, Ubuntu va porni fara a incarca majoritatea serviciilor sistemului si fara a lansa toate aplicatiile grafice.

Grub-2.00-ubuntu
Advanced options for Ubuntu – GRUB2

Optiunile la care putem avea acces:

1. clean – va curata sistemul pentru a crea spatiu liber pe hard disk.

2. dpkg – repara pachetele software.

3. failsafeX – va boot-a calculatorul intr-un mod grafic sigur. Functie utila in cazul in care Ubuntu nu porneste din cauza server-ului grafic Xorg sau driver-ului grafic, care poate cauza sistemul de operare sa afiseze un ecran negru sau sa nu incarce corect mediul grafic.

4. fsck – verifica fisierele sistemului de erori si le va repara automat. Ceva asemanator cu chkdsk din Windows.

5. grub – actualizeaza menul GRUB.

6. network – activeaza reteaua (fiind dezactivata implicit in modul de recuperare).

7. root – paraseste meniul si ne muta in root shell prompt de unde putem monta sistemul de fisiere in write-mode si putem rula comenzi care ne poate ajuta sa rezolvam problema cu sistemul de operare. Recomandat celor care se pricep cu adevarat.

recovery mode Ubuntu
Recovery Mode Ubuntu

Reinstam Ubuntu pastrand fisierele si programele

Daca exista o problema cu sistemul de operare instalat, ar trebui totusi sa existe posibilitatea de a boot-a de pe un CD sau stick cu Ubuntu.

Instaland Ubuntu, acesta ar trebui sa gaseasca fisierele deja instalate si sa ne ofere optiunea de reinstalare. Alegand aceasta optiune, sistemul de operare se va reinstala, insa ne va pastra intacte toate fisierele si programele instalate. In schimb, va sterge setarile sistemului de operare si le va restaura pe cele implicite.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.