Cum stergem definitiv si irevocabil fisierele

Stergand anumite fisiere din calculator, asta nu inseamna ca aceste fisiere nu vor putea fi recuperate. Chiar si dupa stergerea lor din Recycle Bin, acestea pot fi recuperate incredibil de usor de catre o persoana cu ceva abilitati in fata tastaturii. Insa, sigur ca exista si metode prin care putem sterge fisierele fara posibilitatea ca acestea sa fie recuperate.

Daca dorim sa eliminam definitiv de pe hard disk anumite fisiere care contin informatii sensibile sau despre care nu dorim sa afle absolut nimeni, le putem sterge in siguranta, fara ca acestea sa mai poata fi recuperate. Vom face asta cu ajutorul diferitelor aplicatii gratuite sau contra cost.

Astazi am sa va prezint un program care face acest lucru, mai exact, am sa va vorbesc putin despre Eraser.

Eraser este un program destul de usor de folosit si care ne permite sa stergem fisiere si foldere in siguranta, adica fara a mai oferi sansa ca acestea sa poata fi recuperate. Programul va suprascrie fisierele cu ajutorul datelor aleatorii.

Programul ofera 13 tehnici diferite de stergere care pot fi folosite pentru stergerea irevocabila a datelor. Insa, metoda implicita si alte doua DoD metode de stergere sunt cele mai populare.

Gutmenn (35 passes)
– US Dod 5220.20-M (7 passes)
– IS Dod 5220.22-M (3 passes)

Programul despre care va vorbesc este disponibil in doua forme principale. Poate fi descarcat in versiunea portabila care are doar 3MB, si versiunea full. Aceasta din urma, la randul ei, poate fi descarcata in varianta nightly, beta, si versiunea stabila. Toate sunt disponibile pe pagina oficiala.

Diferenta dintre versiunea portabila si cea full consta in faptul ca a doua ofera posibilitatea de a se integra in meniul contextual click dreapta, ceea ce inseamna ca putem sterge definitiv fisierele fara a le mai trimite prima data in Recycle Bin.

In concluzie, daca doriti sa stergeti ceva din calculator si nu doriti ca cineva sa mai poate recupera datele pe care le-ati sters, atunci trebuie sa incercati Eraser. Ce alte programe de acest timp mai cunoasteti?

Ultuma actualizare 1 August 2015 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum stergem definitiv si irevocabil fisierele”

  1. M-am uitat un pic pe site-ul producatorului. Ultima versiune este din anul 2012, inseamna ca nu se mai dezvolta.

    Eu folosesc Revo Uninstaller, isi face treaba foarte bine.

    Reply
    • Se lucreaza la versiunile Nightly care sunt actualizate chiar la data de 21.10.2014. Cand le va iesi ce vor ei, atunci probabil ca il va trece in beta. Dupa ce si beta va fi suficient de stabil si va primi feedback pozitiv din partea utilizatorilor, atunci vor actualiza versiunea stabila.

      Nu stiam de Revo Unistaller. Multumesc de precizare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.