Alternative gratuite pentru Microsoft Office in Linux

Voi prezenta pe scurt cateva alternative gratuite pentru pachetul Microsoft Office care pot fi instalate pe sistemele de operare Linux. Sistemele de operare bazate pe kernel-ul Linux nu sunt foarte populare precum sistemul de operare Windows, pentru un utilizator normal. De aici si lipsa interesului marilor corporatii de a crea software pentru aceste sisteme de operare mai putin cunoscute. Cu toate asta, exista cam pentru fiecare aplicatie sau pachet software din Windows si o alternativa in Linux.

Fiecare pachet office are avantajele sale, asa ca este foarte important sa determinam ceea ce ne trebuie si ce avem nevoie, cu toate ca cel putin unul din aceste alternative va indeplini pe deplin ceea ceea ce cautam.

Alternative Microsoft Office in sistemele de operare Linux

LibreOffice

suita libreoffice

LibreOffice este cea mai populara alegere cand vine vorba de un pachet office. Este o alternativa foate puternica pentru Microsoft Office. Cuprinde alternative pentru cele mai populare componente ale oricarui pachet de scriere – Writer pentru crearea documentelor, Impress pentru prezentari, si Calc pentru foi de calcul.

Suita ofera compatibilitate cu formatele Microsoft Office, incluzand noile extensii .docx si .pptx.

De la cele prezentate mai sus, LibreOffice si Microsoft Office incep sa mearga pe drumuri diferite. De exemplu, LibreOffice nu include si alternative pentru Publisher, Outlook sau OneNote. Cu toate acestea, exista si alte aplicatii disponibile pentru Linux care pot veni in completarea suitei Libre.

De retinut, LibreOffice este foarte popular si in Windows fiind 100% compatibil cu acest sistem de operare. Cei care nu vor sa plateasca pentru Microsoft Office, aleg aproape de fiecare data acest pacht.

Calligra

calligra

In timp ce LibreOffice poate fi instalat pe orice sistem de operare Linux, persoanele care folosesc mediul de lucru KDE au la dispozitie o suita office care se integreaza mult mai bine cu desktopul lor. Pentru aceste persoane, exista suita office Calligra. Interfata garfica este ceva mai diferita fara de LibreOffice si Microsoft Office, dar putem sa lucram cu acest pachet software fara mari probleme.

Din pacate, aplicatie nu ofera posibilitatea salvarii in fiecare format pe care il dorim, iar acest lucru poate insemna un minus.

Google Docs

suita google docs


Daca dorim sa avem ceva pe care il putem utiliza online de oriunde avem acces la internet, atunci solutia poate fi Google Docs. Desi nu ofera multe componente, la fel ca si LibreOffice, acesta dispune de functionalitatea de a crea documente, prezentari sau foi de calcul. Google Docs poate fi folosit in diferite colaborari, mai multe persoane pot lucra la un document si pot vedea modificarile in timp real.

Putem salva fisierele in cele mai populare formate, le putem printa sau putem prezenta munca facut direct in Google Docs. Suita office este disponibila pentru orice utilizator care are cont un Google. Eu folosesc foate mult Excel si il accesez atat de pe calculator, cat si de pe telefon.

Apache OpenOffice

apache openoffice


Aceasta suita office este destul de complexa. Ofera posibilitatea scrierii documentelor, foilor de calcul, prezentarilor, diagrame si ilustratii 3D dinamice, manipularea bazelor de date si crearea ecuatiilor matematice cu ajutorul unei interfete grafice sau cu un editor de ecuatie.

Oricare din aceste pachete office de creare si editare a documentelor poate parea putin dificil de utilizat la inceput, dar dupa ce exersam putin cu ele, totul va fi destul de intuitiv. Ca de altfe, orice lucru nou poate fi dificil la inceput.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.