Cum sincronizam fisierele intre calculatoare cu BitTorrent Sync

In acest articol am sa prezint modalitatea de sincronizare a datelor intre mai multe calculatoare, folosind BitTorrent Sync. Daca utilizam 2, 3 calculatoare, un laptop personal sau de serviciu etc, si dorim sincronizarea datelor intre acestea dispozitive, pentru a avea acces continuu la fisierele noastre, apelam la BitTorrent.

Nu cred ca exista cineva care nu a auzit de programul BitTorrent. Acesta este un client care permite descarcarea datelor din mai multe surse diferite, si combinarea acestora intr-un fisiere, sau mai multe. Ca sa fiu sincer, este utilizat cel mai adesea,  de cei care descarca de pe site-uri de torrente.

Dezvoltatorii acestui client pentru torrente, au creat un instrument numit BitTorrent Sync care permite sincronizarea fisierelor pe mai multe dispozitive / calculatoare. Spre deosebire de Dropbox si alte servicii de stocare cloud, BitTorrent Sync nu va stoca fisierele intr-un nor, asa ca nu trebuie sa ne ingrijoram in legatura cu spatiu de stocare online sau cu intimitatea fisierelor. Putem sincroniza o multime de fisiere, fara a avea o anumita limita ca numar sau ca dimensiune. Singura conditie este ca cel putin unul din calculatoare, care contine intreg setul de fisiere, sa stea tot timpul pornit. Altfel, procesul de sincronizare nu va functiona corespunzator.

Procestul de instalare BitTorrent Sync

BitTorrent Sync este disponibil pentru Windows, Mac si Linux. Accesam site-ul BitTorrent si descarcam fisierul de instalare in functie de sistemul de operare. Pentru Windows si Mac, clientul vine cu propria fereastra. Pentru versiunile Linux-ului, va rula un proces in background care va fi accesat din browser.

Interfata in Windows

Interfata este una foarte simpla, si vine cu cinci taburi in partea de sus a ferestrei: Device, Folder, Transfers, History and Preferences.

interfata bittorrent sync
Interfata principala a aplicatiei BitTorrent Sync. Client de sincronizare a fisierelor intre mai multe calculatoare.

Nu avem prea multe de configurat. In mod normal, totul va decurge perfect cu setarile de baza. Cei care totusi vor sa-l personalizeze, atunci din tabul Preferences putem schimba numele dispozitivului (calculatorului pe care am instalat aplicatia), numarul potului, limita de descarcare si incarcare, si alte setari..

setari sincronizare fisiere
Tabul Preference permite setarea unui nume pentru dispozitiv (calculatorului pe care am instalat aplicatia), numarul potului, limita de descarcare si incarcare etc

Pentru a adauga folderele pe care vrem sa le sincronizam, accesam tabul Folders. Devices indica conexiunile curente, Transfers arata fisierele si folderele care sunt sincronizate, iar History pastreaza inregistrarile de sincronizare ale fiecarui calculator.

Cum folosim BitTorrent Sync pentru sincronizare

Etapele sincronizarii unui folder pe mai multe calculatoare:

1. Accesam tabul Folders si apsam butonul Add. Navigam pe hdd, si selectam folderul pe care vrem sa-l sincronizam cu mai multe calculatoare.

btsync-add-folder

2. Apasam butonul Generate. Se va genera un cod secret. Acesta va fi necesar celorlalte calculatoare de pe care vrem sa accesam fisierele.

Sincronizarea unui folder de pe un alt calculator

Exista doua optiuni atunci cand vine vorba de sincronizarea de pe alte calculatoare aflate la distanta. Cand instalam BitTorrent Sync, acesta va solicita introducerea codului secret pe care l-am obtinut cand am selectat folderul pe care vrem sa-l sincronizam cu alte dispozitive. Daca am uitat sa introducem codul in momentul instalarii, atunci urmarim etapele de mai jos:

1. accesam tabul Folders si apasam Add
2. introducem codul secret obtinut in etapa trecuta
3. introducem adresa folderului unde dorim sa copiem sau sa sincronizam fisierele de pe calculatorul principal
4. apasam ok.

btsync-add-folder1

Procesul de sincronizare va incepe imediat.

Concluzie

BitTorrent Sync poate fi foarte folositor celor care lucreaza cu mai multe calculatoare, sau care vor sa colaboreza cu diferite persoane. Datele pot fi accesate instant, iar modificarile vor fi salvate pe toate dispozitivele. Daca unul din calculatoare va fi inchis, sincronizarea cu acela va fi oprita. Aceasta va porni automat odata cu aprinderea calculatorului, si nu exista riscul pierderii datelor.

Mi se pare una din cele mai bune metode de transfer a datelor intre mai multe calculatoare.

Sursa img: maketecheasier.

Ultuma actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum sincronizam fisierele intre calculatoare cu BitTorrent Sync”

    • Da. Si daca vrei sa setezi un PC principal, poti activa doar read-only. Se transmite pe internet, dar presupun ca nici pe local nu exista vreo problema.

      Au si o aplicatie care e in alpha pentru iSO si androit..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.