Setari optime si de securitate in WampServer2

WampServer este un program open source foarte utilizat de cei care doresc să își vizualizeze și modifice conținutul site-ului propriu înainte de a fi urcat pe un server de găzduire. Există totuși o mică problemă atunci când intalăm wampsever, trebuind să-i facem anumite setări de bază. La instalarea programului, setările implicite nu oferă username-ului ”root” o parolă anume. De aceea, este necesară setarea manuală pentru a preveni accesul altor persoane la bazele de date sau la diferite secțiuni ale site-ului.

Când instalăm prima oară WampServer, majoritatea tutorialelor ne îndrumă să modificăm fișierul ”config.inc.php” specificând o parolă user-ului ”root”. Dacă salvăm fișierul cu o parolă atribuită user-ului ”root”, vom întâmpina urmatoarea eroare în phpMyAdmin: ”#1045 – Access denied for user ‘root’@’localhost’ (using password: NO)”. Cauza acestei erori este phpMyAdmin. Voi specifica mai jos pașii care trebuie să-i urmăm de la instalare până la setarea parolelor. Pașii de mai jos sunt pentru utilizatorii de Windows 7.

Pasul 1.

Pentru început, vom seta locația programului. Foarte important: înainte de instalarea programului este necesar să instalăm: Microsft Visual C++ 2008 Redistributable Package (x86) și Microsoft Visual C++ 2010 SP1 Redistributable Package (x86)

De asemenea, trebuie să mergem în Control Panel => Programs and Features => Turn Windows features on or off => Net Framework 3.5.1 => bifăm ambele opțiuni (Pentru utilizatorii de Windows XP: dăm click pe Start => Control Panel => Add or Remove programs => Add/Remove Windows components).  După ce am urmat instrucțiunile de mai sus, descărcăm WampServer de pe siteul oficial https://www.wampserver.com/en/. Eu am descărcat ultima versiune a programului: WampServer 2.4

PS: intre timp sunt au fost lansate mai multe versiuni ale acestui program.

Capture1

Pasul 2.

Daca nu merge instalat, încercăm click dreapta pe executabil apoi “Run as administrator”. Selectăm calea unde va fi instalat programul (implicit este setată “c:/wamp”). Dacă Mozilla Firefox este detectat în calculator în timpul instalării, va aparea o fereastră de dialog.  În această fereastră de dialog ni se va cere acordul în legătură cu utilizarea browserului Mozilla ca browser implicit pentru lucrul cu WampServer. Apăsăm”Yes” dacă dorim acest lucru, sau ”No” pentru a alege alt browser din calculator.

Capture2

Capture3

Pasul3.

În acestă etapă vom specifica serverul SMTP și e-mail-ul necesar funcției mail. Recomandat este să lăsăm setările implicite dacă nu suntem sigur ce să instalăm.

Capture4

Pasul 4.

După ce am instalat programul, asteptăm să se încarce toate serviciile (iconița va fi roșie, apoi se va face portocalie, iar în final va fi verde), apoi click stânga pe iconiță => click phpMyAdmin. La Username vom introduce root apoi dăm click pe Go. Iconița programului se găseste în partea dreapta jos.

Capture5

Pasul 5

În fereastra principală se specifică faptul ca userul root nu are o parolă definită. Pentru a rezolva această problemă ne ducem la meniul Users => Edit Priviledges => Change Password.  Introducem parola dorită apoi dăm click pe Go. Pentru versiunile anterioare (WampServer 2.2 de ex) trebuie să modificăm fișierul conf.inc.php situat în x:\wamp\apps\phpmyadmin4.0.4 (x fiind litera partiției unde a fost instalat WampServer). Pe linia “$cfg[‘Servers’][‘$i’] [‘password’] = ‘ ‘;”  scriem  între  ‘ ‘ parola care am setat-o în phpMyAdmin. Foarte important: se va schimba parola întâi în phpMyAdmin apoi în config.inc.php.

Capture6

Daca am facut setările corecte trebuie să avem yes pe coloana Password. Aplicăm pasul 5 celorlalți useri. Pe lângă posibilitatea adăugării de parole userilor avem la îndemână și opțiuni precum drepturi de acces ș.a.

Capture7

Acestea sunt setările inițiale. Desigur există și setări mai avansate, însă acestea sunt foarte necesare din punct de vedere al securității.

Ultuma actualizare 16 October 2022 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.