PWGen – program pentru generare parole puternic

Dupa cum stiti, mediul online s-a dezvoltat incredibil de mult in ultimul timp. Apar zilnic zeci de servicii, magazine online, site-uri etc.. care ne fac viata mai usoara intr-o oarecare masura. Daca acum cativa ani trebuia sa te duci sa iti cumperi produse electronice, astazi poti sta in fata calculatorului, in sufragerie, birou etc.. iti faci un cont pe un site care vinde si online (ex eMag),si cu ajutorul catorva clicuri, produsele dorite iti vor ajunge acasa.

Odata cu dezvoltarea mediului online era si normal sa creasca si numarul loviturilor cibernetice: carduri si conturi sparte, parole decriptate etc. Am vorbit acum ceva timp “despre stocarea parolelor pe internet – conteaza o parola puternica?” si am oferit cateva informatii pentru a va face o idee despre utilizarea parolelor, iar acum, in acest articol o sa vorbesc despre un subiect care se incadreaza in aceeasi categorie ca si articolul anterior.

Nu conteaza cate softuri de securitate aveti instalate in calculator, dar utilizarea unei parole bune face ca mediul online sa fie cat mai prietenos cu noi. Este recomandat ca fiecare cont pe site-uri, mail-uri etc, sa aibe cate o parola puternica dar diferita. Nu este bine sa utilizati o parola comuna pentru toate acestea. Daca parola este sparta pe unul din site-uri, va dati seama ca toate conturile voastre sunt compromise. Lungimea unei parole nu inseamna neaparat aceasta este si puernica.

PWGen este o aplicatie generatoare de parole si se pare ca este cea mai buna nu numai datorita metodologiei, dar ne ofera si libertate. O multime de aplicatii care genereaza parole sunt doar software banale care cu doar un click, genereaza un sir de caractere si numere aleatorii. Acestea permite alegerea unei lungimi dorite a parolei, dar asta e tot. Pe cand PWGen aduce alt nivel in joc.

interfata principala pwgen

Vazand interfata principala a aplicatiei, va veti da seama ca aceasta permite atat generearea unui cuvant parola cat si a unei fraze parola. [adsense float=”center”]

Pentru parola, putem seta lungimea dorita a parolei si sa determinam setul caracterelor care pot fi folosite.

 • Putem genera parole de tipul:
 • Prc8nB2d06kU (alphanumeric)
 • 4oC0f803ikiqF5 (base64)
 • 91978b65f2d8d576 (hex)
 • K9JUsvupzVkn9ezn (easy to read, no ambiguous characters)
 • *;@}^%>}}?,& (symbols only)

Parola sub forma de fraza este total diferita si o metoda mai neobijnuita de securitate. Generarea unei parole fraza este la fel de simplu cum am incarca o lista de cuvinte si am apasa un buton.

Avem posibilitatea incarcarii unei liste de cuvinte sau folosirea listei deja existente in PWGen care cuprinde 8 192 de cuvinte. Exemplu de fraze generate:

 • leery grad bobbin rater payne
 • neil trash wont 2u oasis
 • quad boggy lr stingy gunny

De asemenea, avem posibilitatea generarii unei liste de parole si pe care o putem salva ca fisier text. Optiunile avansate ale aplicatiei permit definirea unei metode de generare a parolei.

optiuni pwgen

O alta caracteristica foarte interesanta a programului este aceea de a permite crearea profilelor pentru diferite configurari. Cu toate ca la prima vedere, PWGen pare sa ne intimideze, acesta este foarte simplu de utilizat.

2 thoughts on “PWGen – program pentru generare parole puternic”

 1. As sugera si LastPass. Personal, eu folosesc LP si pe langa ca are plug-inuri pentru IE, Firefox, Chrome (parca si Opera), mai e si gratis. Versiunea premium e doar 12 dolari pe an, dar o poti folosi bine mersi si pe aia gratuita.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.