Program gratuit de optimizare a serviciilor din Windows

24 April 2013

Un sistem de operare Windows are mai mult de 100 de servicii care ruleaza in background, iar numarul acestora poate creste in functie de cat de multe aplicatii vom instala in calculator. Din aceasta multime numeroasa de servicii, o parte din ele sunt inutile pentru anumiti utilizatori.

Unul din exemple, daca nu suntem conectati la o retea locala, atunci nu avem nevoie de serviciul “computer browser” (care ajuta la localizarea resurselor share-uite de celelalte calculatoare). In cazul in care avem un firewall third-party instalat, atunci putem inchide serviciul Windows firewall, care poate interfera cu functionalitatea programului firewall. In orice caz, exista zeci de alte servicii care pot fi oprite fara nici o alta problema.

Cum oprim serviciile din Windows? E simplu: fie ne ajutam de utilitarul sistemului de operare, fie cu ajutorul programului Synei Service Manager. Programul il puteti descarca de pe pagina oficiala a acestuia si il puteti instala foarte usor. Acesta este total gratuit. Aveti posibilitatea de alege sa il descarcati si sa il instalati sau il puteti descarca in format portabil, ceea ce nu mai necesita instalare.

La rularea programului, vom putea observa o lista cu serviciile din sistem, starea acestora (ruleaza sau este oprit) si setarilea de startup (automat, manual sau dezactivat). Pentru a vedea o scurta descriere despre fiecare, selectam la alegere unul din acestea si apasam pe butonul “Describe”.

program de optimizare a serviciilor din windows

In partea de sus a ferestrei vom putea observa trei optiuni – Default settings, safe optimization si maximum optimization. Daca selectam “default settings” vom restaura toate serviciile care starea lor originala. In cazul in care v-ati jucat prea mult prin aceste servicii si nu mai stiti care si cum, atunci optiunea e nemaipomenita.

Optiunea Safe Optimization va dezactiva sau activa serviciile care programul crede ca sunt necesare in optimizarea sistemului intr-un mod sigur. Dupa selectarea optiunii, aceasta nu va aplica modificarile imediat, ci va afisa o lista cu toate serviciile pe care va schimba. Noi vom putea verifica aceasta lista, iar daca nu suntem siguri in legatura cu un anumit serviciu, putem renuta la modificarea starii lui.

synei servicii windows

Optiunea Maximum optimization este ceva mai agresiva, in sensul ca va dezactiva foarte multe servicii. Cu toate astea, exista si optunea Extra optimizaton care poate fi accesata din meniul Extra din partea de sus a ferestrei programului.

Programul ne va ajuta foarte mult in optimizarea sistemului de operare si in eliberarea unei cantitati semnificative din memoria RAM. Calculatorul va fi mult mai rapid, iar timpul de incarcare al sistemului de operare se va reduce considerabil. Acest program este compatibil doar cu sistemul de operare Windows – XP, Vista, 7 si 8.

Avantajul acestei aplicatii consta in selectarea automata a serviciilor de care nu avem nevoie. Daca nu avem prea mult experienta, dezactivarea serviciilor sistemului de operare direct cu ajutorul instrumentului pus la dispozitie de acesta – Services, va fi mult mai complicata pentru ca nu stim exact ce anume sa dezactivam. Daca aveti nevoi sau nu de acest program, decideti singuri. De retinut, programul este total gratuit.

3 Comments

 • big-bum 1 June 2013 at 3:06 pm

  Nu-ti trebuie un programel. Eu unul prefer varianta manuala:
  http://www.blackviper.com/service-configurations/
  Am folosit informatia de pe site de cand cu XP-ul si n-am avut niciodata probleme. E misto ca iti explica ce face exact fiecare serviciu in parte.

  • Alexandru Ionut 1 June 2013 at 6:33 pm

   Foarte interesant link-ul. Multumesc mult.

 • happyday 27 April 2013 at 8:44 am

  L-am incercat, e dragut, insa Windows-ul meu era prea distrus pentru ca programelul asta sa-l mai poata ajuta . Asa ca azi-noapte i-am executat reinstalarea de care avea mare nevoie.
  Din cate am vazut pe Cnet, editorii recomanda utilizarea Synei cu precautie fiindca mai dezactiveaza si unele servicii utile. La mine n-a fost cazul, sistemul se misca atat de prost incat mi-ar fi fost greu sa-mi dau seama daca s-a intamplat vreo ghidusie. Am avut impresia unei usoare revigorari dupa instalarea softului insa cred ca era doar zvacnetul dinaintea mortii. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.