Program gratuit de montat imagini virtuale – DVDFab Vitual Drive

Cu cativa ani buni in urma foloseam Alcohol, un program de scris CD-uri si DVD-uri, dar care putea monta si imagini virtuale. Stiu ca il aveam de pe in CD de la o revista IT pe care o imprumutam de la un prieten. La ceva timp dupa asta, am descoperit Deamon Tools, o aplicatie asemanatoare pe care o foloseam strict pentru a monta discuri virtuale. Cele doua au fost inlocuite cu Power ISO pe care-l folosesc chiar pana in ziua de azi.

Prin discuri sau imagini virtuale, intelegem, in cazul de fata, acele fisiere cu extensie .iso, .nrg, .cue, etc pe care le avem stocate de regula pe hard disk, iar care odata montate in sistem, apar ca si cum avem introdus un CD sau DVD in unitatea optica. O alta explicatie nu-mi trece acum prin minte. De regula, eu foloseam imagini virtuale pentru a instala jocuri si a le juca fara a mai fi necesar sa tin CD-ul in unitate. Va mai aduceti aminte ca uneori, pentru a jucat un anumit joc, trebuia sa aveti obligatoriu CD-ul in unitate. Un mic exemplu, NFS Underground 2.

Putem crea imagini virtuale direct de pe CD-uri sau DVD-uri, fie pentru a nu mai utiliza atat de des aceste suporturi de stocare, fie pentru a le face backup un calculator. Acum, cel mai adesea ma lovesc de imagini virtuale atunci cand descarc fisiere foarte mari de pe internet. V-am spus acum toate astea pentru ca nu o sa le mai repet (sper), si pentru ca va voi prezenta pe scurt un program gratuit care permite montarea discurilor virtuale.

DVDFab Virtual Drive este un programel de nici 700KB care poate monta imagini virtuale. Acesta este un emulator DVD/Blu-ray care poate lucra cu maxim 18 discuri virtuale simultan.

Ceea ce ma bucura foarte mult, chiar daca acesta este gratuit, nu ne forteaza sa instalam aplicatii aditionale sau aplicatii premiul create de acelasi dezvoltator. Ceea ce-i un fenomen destul de rar. Dupa instalare, acesta porneste direct in system tray.

Setari:
– poate fi setat sa porneasca in acelasi timp cu aplicatiile de la startup
– montarea automata a ultimei imagini
– demontarea tuturor imaginilor virtuale la inchiderea aplicatiei
– modificarea iconitelor discurilor virtuale in Windows Explorer
– asociere cu: bin, ccd, dvd, img, iso, miniso, nrg, udf
– integrarea aplicatiei in shell
– iconite in meniul contextual
– hot keys
– posibilitate de update gratuit

despre dvdfab virtual drive
Pe scurt, ce e si ce face DVDFab Virtual Drive.
DVDFab Virtual Drive img 1
Meniul Settings
DVDFab Virtual Drive system tray
Cum apare in system tray. Atentie, eu am setat sa apara toate cele 18 discuri virtuale.

Programul ruleaza de minune pe Windows 8.1. Cu toate astea, noua versiune a sistemului de operare poate monta nativ discuri virtuale.

Ultuma actualizare 6 August 2014 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Program gratuit de montat imagini virtuale – DVDFab Vitual Drive”

    • Nu l-am folosit, dar cred ca am sa-l prezint si pe el intr-un scurt articol. Multumesc de precizare. Am sa-l instalez in perioada urmatoare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.