Cel mai simplu program de ascultat muzica: Meson Player

Meson Player este un program gratuit de ascultat muzica, fara interfata grafica, fiind compatibil cu Windows, Mac si Linux. Programul afiseaza decat iconita din system tray, asa ca nu speriati ca trebuie sa utilizăm linia de comanda, pentru ca nu este asa.

Acest player audio “minuscul” va rula in background, fara a avea o interfata sau orice altceva care sa ocupe spatiu pe desktop. In momentul redarii audio, vom observa doar o iconita in zona de notificari – system tray – atat la Windows, cat si la sistemele de operare bazate pe Linux. In momentul in care se va schimba o melodie, playerul va afisa o notificare sub forma unui pop-ups. Pentru a avea acces la meniul acestui program, unul foarte scurt, trebuie doar sa dam click dreapta pe iconita acestuia. De aici vom putea activa functia “Shuffle”, putem dezactiva sau activa scurtaturile din taste, putem deschide fisierul ruleaza in acel moment in Explorer sau sa inchidem playerul audio.

Pentru a reda melodiile din calculator, navigam la locatia melodiilor de pe hard disk, face click dreapta pe folderul unde acestea se afla si alegem optiunea “Open in Meson Player”. Playerul audio se va lansa in background si va incepe sa redea fisierele audio din acel folder. Pentru a schimba melodia, pentru a ajusta volumul, si pentru a salva / incarca un playlist, vom folosi scurtaturile din taste. Acestea sunt: [adsense float=”center”]

NumPad 5 – stop/play
NumPad 0 – pause/resume
NumPad 4 – previous track
NumPad 6 – next track
NumPad 8 – volume up
NumPad 2 – volume down
NumPad 7 – jump to previous folder
NumPad 9 – jump to next folder
NumPad 1 – system volume down
NumPad 3 – system volume up

Aplicatia suporta chiar si tastele multimedia ale tastaturii. Daca avem o asemenea tastatura, putem utiliza foarte simplu tastele media, fara a mai fi nevoie sa memoram tastele numerice.

De asemenea, putem organiza si liste de redare cu Meson Player. In cazul sistemului de operare Windows, listele de redare sunt salvate in C:\<user home dir>/.mesonplayer/playlists/. Fiecare lista are propriul sau ID, reprezentat de o valoare numerica. Pentru a salva melodiile curente care sunt redate intr-o lista de redare, apasam ALT, apoi tastam un numar pentru acea lista, din tastele numerice. Pentru a incarca melodiile dintr-o lista de redare, apasam CTRL si tastam ID-ul acesteia.

Daca avem propriile liste de redare create cu alte playere muzicale si vrem sa le folosim cu acest player, trebuie sa le mutam in folderul listelor de redate si sa le denumim(1. m3u, 2. pls etc). Meson Player suporta formatele M3U, ASX, XSPF, PLS si WPL. De asemenea, acest player audio suporta foarte multe formate muzicale si chiar statiile de radio online.

meson player linux
meson player mac
meson player windows

 

 

 

 

Setarile player-ului sunt stocate in fisierul settings.ini.template din folderul programului. De aici putem modifica scurtaturile, ascunde iconita programului, activarea sunetului surround, reluarea automata a ultimei liste de redare, etc.

Meson Player este program de redare audio ceva mai special si nu este conceput pentru toata lumea. Nu toti prefera astfel de programe minimaliste, fara o interfata grafica si care sunt controlate doar cu tastatura. Programul este open source si suporta cele trei platforme majore de operare – Windows, Linux si Mac OS.

Pagina oficiala a player-ului.

Ultuma actualizare 30 September 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.