Cum parolăm calculatorul din BIOS sau UEFI

În mod normal, orice sistem de operare folosim, acesta ne permite setarea unei parole pentru a preveni persoanele străine să se logheze și să ne acceseze datele, dar nu-i poate bloca pe aceștia să booteze un alt sistem de operare, să șteargă hard disk-ul sau să folosească un live CD să ne acceseze fișierele. De aceea, eu recomand utilizarea parolei din BIOS.

Setarea unei parole din BIOS este recomandată atunci când dorim să blocăm accesul altor utilizatori de a porni calculatorul, de a boota de pe dispozitive externe sau de a modifica setările BIOS-ului sau UEFI. Majoritatea dintre voi nu aveți nevoie de o asemenea parolă, dar pot exista și excepții.

În cazul în care considerăm că este necesar să punem o parolă din BIOS, atunci este foarte important să o memorăm foarte bine. O să aflați în continuare de ce.

Acest tip de parolă poate descuraja imediat persoanele neautorizate de a încerca să ne acceseze datele, prin simpla afișare a acelei ferestre care cere codul de logare. Fără nici o bănuială, te izbește în două secunde acel mesaj. Atenție, există situații când ”vezi ușă de metal, crește interesul” :).

Pentru a seta o parolă, apăsați una din tastele F2, Delete, Esc, F1 sau F10, pentru a accesa BIOS-ul. Tasta poate diferi de la un calculatorul la altul. Dacă reușim să ajungem în BIOS, atunci accesăm tabul SECURITY. Mai departe este simplu. Tabul sigur nu va oferi o mulțime de setări, așa că nu avem cum să ne pierdem.

Pentru UEFI, țineți shift apăsat și faceți click pe restart la calculator. Alternativ, accesați PC settings – general – Advanced startup – restart now.

Cum se resetează parola din BIOS

Din păcate, chiar și parola pusă din BIOS poate fi ocolită destul de simplu dacă cineva dorește să facă asta cu tot dinadinsul. Parola este stocată în memoria volatilă a calculatorului, care la rândul ei este menținută cu ajutorul bateriei de pe placa de bază. Dacă aveți un desktop, carcasa se poate desface foarte ușor, iar bateria poate fi deconectată și reconectată în câteva secunde. În acest fel, BIOS-ul se va reseta. Asta se va întâmpla atunci când cineva are curajul de a vă umbla în unitate.

În cazul unui laptop, lucrurile nu mai sunt atât de simple. După cum bine știți, nu oricine poate demonta un laptop și nu în mai puțin de 5 minute. Iar mai interesant e că nu toți cei care îl demontează, reușesc să-l mai facă și la loc. Și laptop-ul are o baterie pe placa de bază. Aceasta poate fi deconectată și reconectată pentru a reseta BIOS-ul.

Demontarea calculatorul și resetarea BIOS-ului nu este la fel de simplă ca și încercarea de a boota de pe dispozitiv extern, așa că parola din BIOS poate fi mai puternică și mai utilă față de parola pe fiecare sistem de operare.

Folosiți o asemenea parolă? Dacă da, care credeți că sunt avantajele și dezavantajele acesteia? Ce alte metode de a trece de parola din BIOS știți?

Ultuma actualizare 8 April 2014 by Alexandru Ionut

10 thoughts on “Cum parolăm calculatorul din BIOS sau UEFI”

  1. Eu nu folosesc parola deoarece la sistemul de tip Desktop nu umbla nimeni decat eu. Dezavantaje sunt cum ar fi ca se poate reseta si daca ai pus parola si este furat laptopul, hotul doar reseteaza BIOS sau UEFI si are acces la PC-ul tau.

    Totusi de ce se spune UEFI BIOS (am vazut asta in articole de pe net) daca sunt 2 lucruri diferite ?

    Reply
    • Dacă îmi fură cineva laptop-ul, pot pune eu mii de parole.

      ”UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) este o interfață firmware standard pentru PC-uri, proiectată să înlocuiască BIOS (sistem de intrare-ieșire primar). Acest standard a fost creat de peste 140 de firme de inginerie ca parte a consorțiului UEFI, inclusiv Microsoft. Este proiectat să îmbunătățească interoperabilitatea software-ului și să rezolve limitările BIOS. Printre avantajele firmware-ului UEFI se numără:”

      ai aici continuarea http://windows.microsoft.com/ro-ro/windows-8/what-uefi

  2. stiu ca e offtopic, dar UEFI este bucuria noastra de a folosi OS X cel mai recent fara nici o chinuiala pe pc-urile noastre cu UEFI (si desigur procesoare Intel si placi video nVidia).

    Reply
    • ghinionul meu e că n-am placă nVidia pe laptop :D. În orice caz, nu m-aș chinui să pun OS X. Nu știu ce bucurie mi-ar aduce. Am incredibil de multe lucruri încă de descoperit pe Linux și pe M$, dar n-am timpul necesar să mă joc cu toate astea.

      PS: ce animat a devenit site-ul tău. A trecut prin nenumărate schimbări din câte am văzut. De fiecare dată când îl accesez aproape că găsesc ceva modificat :D.

    • Am hotarat sa schimb total ce e in el pentru ca pe mine personal bloggingul nu ma reprezinta. Sunt developer, specializat pe Frontend (aka pentru unii fac site-uri, dar de fapt eu construiesc ceea ce vad ceilalti si pentru site-uri, aplicatii mobile sau chiar de desktop). Am hotarat ca trebuie sa il schimb in ceva ce ma reprezinta, adica site-ul unui developer. Nici acum nu sunt multumit, dar m-am hotarat ca in scurt timp imi voi acorda timpul sa fac ceva inovativ in legatura cu designul, modul de interactiune si efecte si mai ales pentru continutul ce va urma, strict legat de Frontend dev.

    • Foarte fain şi felicitări. E posibil să vezi şi pe la mine ceva modificări minore atât din punct de vedere al conţinutului, dar şi al interfeţei blogului. Nu în scurt timp, dar poate de prin luna mai, iunie. Acum ceva ani ştiam să lucrez în Dreamweaver şi ştiam şi HTML destul de bine. Am uitat majoritatea lucrurilor, iar în Dreamweaver nu mai ştiu nimic. Vreau să fac ceva în legătură cu asta.

  3. Ieri, în timp ce-mi smulgeam parul din cap încercând să instalez elementary os, m-a trăznit o idee.
    Pentru o securitate sporită, nu ar fi eficient să pui bootloaderul pe un stick? În modul ăsta PC-ul poate boota doar cu stickul respectiv conectat la el.

    Reply
    • Deja trecem pe alt tărâm :D. Sigur, dacă aș avea cele mai mari secrete scrise pe hard disk, aș apela la bootloader pe stick. N-am încercat niciodată așa ceva. Interesant ar fi să-l salvăm în memoria smartphone-ului. Ar fi mai cool :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.