Cum optimizam bateriei laptopului – program

Optimizarea bateriei laptop-ului este un subiect foarte delicat si pe care il gasim pe foarte multe forumuri sau articole. Bateria este un punct foarte sensibil pentru orice gadget, in special pentru un laptop care consuma foarte multe resurse in comparatie cu o tableta, de exemplu. Acum ceva timp am mai scris un articol destul de interesant despre prelungirea vietii laptopului, dar acum ma voi axa mai mult pe bateria acestuia, mai exact pe optimizarea bateriei.

Indiferent daca cumparam un laptop foarte scump sau unul cu un pret mediu, bateria acestia nu va tine niciodata pasul cu performantele hardware. Bateria laptopului poate fi mai performanta sau mai putin performanta, in functie de tipul de acumulatori si de numarul celulelor. Am scris aici si depre experienta mea cu o baterie de laptop aftermarket

Exista sute de subiecte deschise pe foarte multe forumuri in care putem gasi discutii intre specialisti sau mai putin specialisti in legatura cu optimizarea bateriei unui laptop sau cum se intretine aceasta, pentru a isi mentine capacitatea cat mai bine in timp.

Cu toate ca eu tin bateria doar in laptop, iar laptopul il tin 95% din timp conectat la priza, sunt multi care nu au scapat de dilema pastrarii bateriei in laptop sau deconectarea acesteia in momentul in care il tinem laptopul conectat la priza.

Mai jos va voi prezenta pe scurt un aplicatie pentru Windows numit Battery Optimizer care ajuta la optimizarea bateriei laptopului, adica la pastrarea ai cat mai eficient in timp, oferind in acelasi timp informatii extrem de precise despre baterie.

Fereastra principala a aplicatiei prezinta un raport despre starea curenta a bateriei laptopului. Putem vedea timpul aproximativ oferit de starea curenta a bateriei, sanatatea acesteia, starea potentiala a acesteia, dar si performantele bateriei dupa optimizare. La prima lansare a programului, functiile Potential Battery Live si Potential Gain in Battery Life vor afisa „Diagnostic Needed”. Trebuie sa dam click pe butonul Run Diagnostic pentru ca programul sa analizeze toate informatiile bateriei laptopului.

Dand click pe butonul Run Diagnostic, acesta ne va tranfera la fila Diagnostic. Aici putem alege dintre Express Scanning Mode (scaneaza doar functiile de baza ale bateriei) si Comprehensive Scanning Mode (scaneaza absolut toate detaliile ce tin de bateria laptopului). In timpul procesului de scanare, WI-FI-ul, Bluetooth si alte dispozitive (listate la tabul Diagnostic) vor fi oprite automat de catre program. Apasam pe Begin Diagnostic pentru a incepe analizarea. Intregul procesul poate dura cateva minute si este recomandat sa nu folosim laptopul pana cand acesta nu s-a terminat.

 

Cand diagnosticarea este finalizata, o pagina Results va afisa statisticile curente ale bateriei laptopului, dar si pe cele obtinute in cazul in care apelam la o optimizare maxima. Facem click pe Optimize battery life pentru a selecta tipul optimizarii.

 

Putem alege sa oprim orice componenta hardware si orice componenta periferica conectata la laptop in timpul diagnosticarii. In plus, lista afisata permite oprirea primelor 5 procese sau servicii care consuma memoria RAM si top 5 procese care utilizeaza procesorul. In continuare vom facem click pe Perform Optimizations pentru a aplica setarile facute.

 

Fila Monitoring afiseaza un grafic cu procentajul incarcarii si consumarea energiei bateriei laptopului de catre diferite componente ale sistemului.

 

Fila Profile contine profilele optimizarilor salvate pentru comutarea rapida intre acestea.

 

Fila Options permite restaurara modificarilor facute in setarile programului, setarea alertelor, schimbarea limbii de afisare a programului, si multe alte setari.

 

Battery Optimizer functioneaza perfect pe toate versiunile sistemului e operare Windows. Descarcati Battery Optimizer. Programul inca este oferit gratuit de catre dezvoltatorul acestuia.

Ultima actualizare 29 noiembrie 2024 by Alexandru Ionut

2 comentarii la „Cum optimizam bateriei laptopului – program”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.