Program pentru optimizarea bateriei laptopului

Optimizarea bateriei laptop-ului este un subiect foarte delicat si pe care il gasim pe foarte multe forumuri. Un punct foarte sensibil pentru orice gadget, in special pentru laptop, o reprezinta bateria acestuia. Acum ceva timp am mai scris un articol destul de interesant despre prelungirea vietii laptopului, dar astăzi ma voi axa mai mult pe bateria acestuia, mai exact pe optimizarea acesteia.

Indiferent daca achizitionati un laptop foarte scump sau unul cu un pret mediu, bateria nu va tine niciodata pasul cu performantele hardware. Pot spune ca bateria e baterie indiferent de laptop. In orice caz, recunosc ca si aceasta poate fi mai performanta sau mai putin performanta, in functie de tipul de acumulatori si de numarul celulelor.

Exist sute de topicuri deschise pe foarte multe forumuri in care puteti gasi discutii intre persoane specialiste sau mai putin specialiste despre optimizarea bateriei unui laptop sau cum se intretine aceasta.

Cu toate ca eu tin bateria in laptop nonstop, iar pe acesta il tin 95% din timp conectat la reteaua de electricitate, inca nu am scapat de misterul pastrarii bateriei in laptop sau scoaterea acesteia in momentul in care il tinem conectat la priza. Se pare ca eu am ales prima varianta si cu toate astea nu as vedea de ce i-as face rau, din contra, vad mai multe avantaje atunci cand tinem acumulatorul conectat.

Mai jos va voi prezenta o aplicatie pentru Windows numita Battery Optimizer si care optimizeaza (cel putin asa se spune) acumulatorul , prelungindu-i in acest fel viata.

Interfata principala prezinta un raport despre starea curenta a bateriei. Putem vedea timpul ramas, sanatatea, viata potentiala dar si performantele acesteia dupa optimizare. La prima rulare a softului, sectiunile Potential Battery Live si Potential Gain in Bateri Life vor afisa “Diagnostic Needed” in capurile de informatii. Facem click pe butonul Run Diagnostic pentru a incepe analiza.

Facand click pe butonul Run Diagnostic, acesta ne va duce la tabul Diagnostic. Aici putem alege dintre Express Scanning Mode si Comprehensive Scanning Mode. In timpul procesului de scanare, WI-FI-ul, Bluetooth si alte dispozitive (listate la tabul Diagnostic) vor fi oprite de catre program. Apasam pe Begin Diagnostic pentru a incepe diagnosticarea. Intregul procesul poate dura cateva minute si este recomandat a nu se utiliza laptopul pana cand acesta nu s-a terminat.

blank

Cand diagnosticarea este finalizata, o pagina Results va afisa statisticile curente ale acumulatorului dar si pe cele obtinute in cazul in care apelam la o optimizare maxima. Facem click pe Optimize battery life pentru a selecta tipul optimizarii.

blank

Putem alege sa oprim orice componenta hardware si orice componenta periferica conectata la laptop in timpul diagnosticarii. In plus, lista afisata permite oprirea Top 5 RAM Consuming Processes si Top 5 CPU Consuming Processes. Mai exact, putem opri cele mai infometate servicii. In continuare vom  facem click pe Perform Optimizations pentru a aplica setarile facute.

blank

Tabul Monitoring afiseaza un grafic cu procentajul incarcarii si consumarea energiei de catre diferite componente ale sistemului.

blank

Tabul Profile contine profilele optimizarilor salvate pentru schimbarea rapida dintre acestea.

blank

Tabul Options permite restaurara modificarilor facute in setarile programului, setarea alertelor, schimbarea limbii dar si a altor setari pe care le puteti afla si singuri.

blank

Battery Optimizer functioneaza perfect pe ambele variante ale sistemului de operare (32 biti – 64 biti), fiind compatibil cu Xp, Windows Vista, Windows 7 si Windows 8.

Descarcati Battery Optimizer

Last Updated on 15 December 2013 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Program pentru optimizarea bateriei laptopului”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.