Cum sa controlam Windows-ul doar din tastatura

Mouse-ul poate fi pentru dumneavoastra un periferic esential. Daca nu aveti un mouse functional sau vreti sa invatati trucuri cu tastatura puteti controla aproape intregul Windows cu tastatura. Aceste trucuri va pot usura munca chiar daca aveti un mouse, si in acelasi timp sa economisiti timp.

Lansarea programelor

Lansarea programelor fara a atinge mouse-ul este usoara, daca doriti sa executati programele din meniul Start, bara de activitati, sau de pe desktop.

  • Meniu Start

Apasati tasta Windows si tastati o parte din numele unui program pentru a-l cauta. Apasati tasta Enter pentru a lansa programul selectat sau utilizati tastele sageata pentru a selecta un alt program inainte de a apasa Enter. Puteti folosi, de asemenea, acest truc pentru a deschide rapid fisierele si setarile de acces din panoul de control Windows. (Aceasta functioneaza pe Windows 7, Windows 8, si Windows Vista.)

  • Bara de activitati

Apasati tasta Windows si o tasta numerica pentru a lansa sau a comuta la o aplicatie de pe bara de activitati. De exemplu, in cazul in care pictograma de pe bara de activitati din stanga este Google Chrome, apasand tastele Windows + 1 va lansa sau a comuta la aceasta. Tastele Windows + 2 va trece la a doua icoana din stanga, si asa mai departe. (Acest lucru necesita Windows 7 sau Windows 8.)

  • Desktop

Apasati tastele Windows + D pentru a minimiza programele deschise si pentru a vizualiza desktop-ul dvs. Utilizati tastele sageata pentru a selecta o pictograma pe desktop si apasati tasta Enter pentru a lansa. Puteti de asemenea sa apasati tastele Windows + D din nou pentru a restaura programele minimizate.

Gestionarea Windows-ului

In timp ce majoritatea dintre noi folosesc in mod normal, mouse-ul pentru a gestiona ferestrele, aveti posibilitatea sa le gestionati cu usurinta cu cateva scurtaturi de la tastatura:

  • Inchide un program: Alt + F4
  • Minimizati o fereastra: tasta Windows + sageata in jos
  • Maximizati o fereastra: tasta Windows + sageata sus
  • Marirea unei fereastre care sa ocupe pana la jumatate din ecran: tasta Windows + sageata stanga sau tasta Windows + sageata dreapta
  • Mutati o fereastra: Apasati si eliberati ALT + Space, apasati M, utilizati tastele sageata pentru a muta fereastra, apoi apasati Enter.
  • Redimensionarea unei fereastre: Apasati si eliberati ALT + Space, apasati S, utilizati tastele sageata pentru a redimensiona fereastra si apoi apasati Enter.
  • Comutare intre ferestrele deschise: Alt + Tab

[adsense float=”center”]

Utilizarea aplicatiilor

Apasati tasta Tab pentru a va muta atentia catre elementele dintr-o fereastra – de exemplu, pentru a selecta diferite domenii de text sau butoane. Atunci cand o optiune sau un buton este evidentiat(a), utilizati tasta Space pentru a o activa. Pentru a reveni la un element selectat anterior, apasati Shift + Tab. De asemenea, puteti utiliza de multe ori tastele sageata pentru a comuta intre butoane si optiuni intr-o fereastra, desi acest lucru nu va functiona in cazul in care cursorul este prins intr-un camp de introducere a textului – apasati tasta Tab in cazul in care se intampla acest lucru.

Pentru a utiliza meniurile unui program, tineti apasata tasta Alt. Veti vedea anumite litere in bara de meniu devenite subliniate. Apasati acea tasta pentru a activa meniul. De exemplu, apasati Alt + F pentru a deschide meniul File al unui program sau apasati Alt + E pentru a deschide meniul Edit. Odata ajuns in meniu, utilizati tastele sageata si apasati Enter pentru a selecta o optiune din meniu. Puteti de asemenea sa apasati litera subliniata pentru a activa o optiune de meniu. (Retineti ca acest lucru nu poate functiona la unele aplicatii, dar ar trebui sa functioneze cu cele mai multe aplicatii care au traditionalele meniuri File / Edit / View.)

Pentru a efectua un clic-dreapta pe locatia curenta a cursorului, apasati Shift + F10. Utilizati tastele sageata si apasati Enter pentru a selecta o optiune de meniu contextual.

Derulare si lucrul cu textul

Aceste comenzi rapide de editare de text pot ajuta, chiar daca utilizati mult mouse-ul. Deoarece degetele sunt deja pe tastatura atunci cand introduceti textul, utilizand comenzile rapide de la tastatura in loc sa utilizati mouse-ul castigati timp.
Pentru a derula in sus sau in jos intr-o pagina document sau Web, apasati tastele Page Up si Page Down. Pentru a merge la partea de sus sau de jos a documentului, utilizati tastele Home sau End.
Pentru a muta cursorul, utilizati tastele sageata. Pentru a muta cursorul mai rapid prin text, tineti apasata tasta Ctrl in timp ce apasati pe tastele sageata – de exemplu, daca tineti apasata tasta Ctrl in timp ce apasati tasta sageata stanga atunci cand editati textul, cursorul se va muta la inceputul cuvantului anterior. Apasand CTRL + sageata sus va muta cursorul la inceputul paragrafului. Acest lucru va permite sa va deplasati intre cuvinte mult mai repede.
Pentru a selecta textul, apasati tasta Shift in timp ce utilizati tastele sageata. (Puteti folosi, de asemenea, Page Up, Page, Down, Home, End, sau Ctrl + tastele sageata pentru a selecta rapid o cantitate mare de text.) Cu textul selectat, apasati Ctrl + C pentru a-l copia sau Ctrl + X pentru a decupa. Ctrl + Z va lipi textul copiat sau taiat la locatia curenta a cursorului.

Mutarea cursorului mouse-ului cu tastatura

Daca nu aveti acces la un mouse si aveti nevoie de unul, puteti utiliza caracteristica de Mouse Keys in Windows. Mouse Keys va permite sa controlati cursorul mouse-ului pe ecran, cu tastele numerice din dreapta tastaturii. (Multe laptopuri mai mici nu au implementate tastele numerice, dar acestea ar trebui sa aiba trackpad care sa va permita sa mutati mouse-ul, oricum.)
Pentru a activa Mouse Keys, apasati tasta Alt stanga, tasta Shift stanga, si tasta NumLock in acelasi timp. Apasati Enter pentru a confirma.

Puteti folosi acum tastele numerice pentru a muta cursorul mouse-ului. Tasta 5 din mijlocul functiilor tastaturii numerice are rol de click stanga, in timp ce tastele din jur tastei 5 muta cursorul. Aceasta functioneaza numai daca NumLock este activat – apasati tasta NumLock in cazul in care nu functioneaza. Pentru a modifica modul in care se misca cursorul și alte setari, utilizati optiunea Mouse Keys din Ease of Access Center aflat in Control Panel .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.