Cum masuram si crestem vitezei de pornire a Windows-ului

Cu toate ca pe blog gasiti mai multe articole despre cresterea vitezei de pornire pentru Windows, in acest articol voi vorbi de acelasi subiect dar cu o perspectiva usor diferita.

Prima data vom invata cum masuram viteza pentru a stii daca are sens sau nu incercarea de micsorare a timpului de pornire. Pentru acest test voi folosi Windows 8. Voi utiliza BootRacer pentru ca ultima versiune a acestuia aduce suport pentru ultimul sistem de operare de la Microsoft, dar poate fi folosit fara nici o problema si pe alte versiuni mai vechi de windows.

Dupa instalarea programului, pentru a masura viteza de pornire a Windows-ului, facem click pe butonul Start si apoi vom putea citi un mesaj prin care suntem anuntati ca la urmatorul restart va fi masurat timpul de incarcare al sistemului de operare. Avem si optiunea restart-ului imediat al calculatorului, dupa ce ne-am salvat tot ce aveam deschis.

Adupa procesul de restart, BootRacer va afisa timpul de incarcare.

Pentru a creste viteza de pornire a Windows-ului puteti citi celelalte articole despre acest subiect. In continuare voi vorbi despre Argus Boot Accelerator care are grija de un lucru de care Windows nu dispune, pornirea secventiala a proceselor si serviciilor de startup.

In timp ce Windows-ul se incarca, acesta va incarca totul in paralel. Acest lucru, de obicei face ca intreg procesul de pornire sa incetineasca. O metoda buna ar fi sa amanam incarcarea anumitor procese si servicii pana cand serviciile necesare sunt incarcate. Argus Boot Accelerator va face acest lucru.

Folosirea utilitarului este foarte usoara. Dupa instalare, acesta va porni automat propriul serviciu de startup si asa va putea gestiona elementele de la startup. Pentru a gestiona un element cu ajutorul lui Argus Boot Accelerator, va trebui sa facem drag and drop cu acel element de la Unmanaged Startup Items la Managed Startup Items.

Putem intarzia incarcarea elementului, modifica prioritatea acestuia etc. Trebuie sa inspectam fiecare element in parte si sa descoperim care consuma foarte multe resurse intarziind astfel pornirea Windows-ului.

In Windows 8 este foarte usor sa vedem impactul asupra pornirii sistemului de operare pentru fiecare element. Trebuie doar sa deschidem Task Manager, Startup Tab si putem vedea coloana Startup Impact.

Dupa ce facem putina “curatenie” la startup, ar trebui sa masuram inca odata timpul de pornire sa vedem diferenta.

1 thought on “Cum masuram si crestem vitezei de pornire a Windows-ului”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.